likeBalaton.hu | 2021.04.02. 06:00
Tojásfák a Balaton körül
A húsvétra feldíszített fa vagy bokor szokása német nyelvterületről származik, amit más nemzetek is átvettek. Az ünnep közeledtével a Balaton-parti települések is díszbe öltöztettek egy-egy fát, mi pedig megkerestük, hol találunk idén tojásfát.

A több évszázados német hagyomány eredetét homály fedi, a tojással feldíszített fák és bokrok valószínűleg a termékenységet, az életnek a halál feletti győzelmét, valamint Krisztus feltámadását szimbolizálják. A húsvét ünnepéhez tökéletesen illő tojásfák a Balaton-partot is felvidítják, és színesítik. Mutatjuk, melyik településen, milyen tojásfát találunk.

Balatonfüred

Az északi part népszerű településén több helyen is állítottak tojásfát. A Vaszary villa kertjében aranyeső bokron lógnak a színes tojások, a vitorlás téren egy magas fát díszítettek fel húsvét tiszteletére. Ám egy füredi séta során felfedezhetünk további tojásfákat is, például az arácsi városrészben a piros templom melletti Szent István téren, vagy a város másik felén lévő Hősök terén.

Balatonfüreden a Vaszary villa kertjében csodás tojással díszített bokor áll
Fotó: Szücs Ildikó

 

Füreden a hajókikötőnél is áll egy magas tojásfa
Fotó: Szücs Ildikó

 

Balatonfűzfő

Fűzfőn kezdeményezték azt a szokást, hogy a Béke téren lévő nyírfát a településre látogatók díszítik fel, akik a tojásokra ráírják a nevüket, az évszámot és a helyet, ahonnan érkeztek. Így egy különleges, közösségi fa születik és teszi teljessé a húsvéti ünnepet. A szokást más város is átvette, például Balatonalmádi is.

Balatonfűzfőn egy nagy nyírfán függnek a különleges tojások
Fotó: Szücs Ildikó

 

Balatonalmádi

Almádi városközpontjában a Pannónia Kulturális Központ melletti parkos részen szintén olyan tojásfát találunk, amit az ország minden tájáról érkezők díszítettek fel. A felékesített ecetfa alatt kis táblák buzdítanak mást is a szokás folytatására, ezáltal igazi kincseket találhatunk a díszek között.

Almádiban egy ecetfát díszítenek a feliratos tojások
Fotó: Szücs Ildikó

 

Balatonszárszó

Első alkalommal díszítettek Balatonszárszón tojásfát. Nem is egyet, hanem egy egész facsoportot református templom előtti parkban. Az előtérben egy óriási pirostojás és nyuszik várják a nézelődőket. A fák ágain pedig egyedi, kézzel készített tojáskompozíciók is láthatók.

A református templom és a tojásfa Balatonszárszón
Fotó: Krausz Andrea

 

Balatonszemes

Balatonszemesen több helyen is láthatunk húsvéti dekorációt. A vasútállomás előtt például ügyes kezek alkotta kacsát, bárányt, libát, tyúkot és nyuszit is rejtenek a bokrok.

Vidám állatsereglet Balatonszemesen
Fotó: Krausz Andrea

 

Balatonlelle

Balatonlellén a művelődési ház melletti parkban gazdagon díszített tojásfát láthatunk. Hosszú perceket el lehet tölteni az egyedien elkészített tojásokat nézegetve. Horváth László fafaragó mester egy faragott talicskázó nyuszival gazdagított idén a kompozíciót, a földön lévő hatalmas tojásokon pedig Balatonlelle neve szerepel.

Gazdagon díszített tojásfa Balatonlellén
Fotó: Krausz Andrea

Balatonmáriafürdő

Balatonmáriafürdő körforgalmában találkozhatsz a fanyuszival és bokrokra aggatott tojásokkal. A nyíló tulipánok mámoros illattal csábítanak minden szemlélődőt.

Balatonmáriafürdő fa nyuszija. Fotó: Mészáros Annarózsa

Keszthely

Keszthelyen több helyütt is húsvéti dekorációval találkozhatsz! A Fő téri Várkert parkban még tyúklétra is ékesíti a fák alatti teret! A Piac alsó részén is lehet tojásokat akasztgatni – a szerencsések még a Piac felügyelőjével is találkozhatnak, aki kedves kis ajándékot osztogat a gyerekek részére. A város kiskeszthelyi részén, a Sopron utca elején és végén is találhatsz fa nyuszit és tojásfát!

Keszthely Fő terén is díszeleg egy húsvéti kompozíció, tyúklétrával gazdagítva. Fotó: Mészáros Annarózsa

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy központjában, a Községháza előtt sorakozik egy kis nyuszi csoport. A település ezen része is pompázik a virágágyásokban, így érdemes itt is egy kellemes sétát ejteni!

Vonyarcvashegyi nyuszi sorakozó. Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Nézd meg galériánkat a balatoni tojásfákról!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva