Keszey Ágnes | 2020.08.31. 06:00
Tollal túrázni - avagy látnivalók és ládák
Miért jó, ha van nálunk toll túrázás közben? Hogy büszkén beírhassuk egy geoláda füzetébe: megtaláltam!!!

A geocaching (úgy ejtjük, hogy geokesing, s neve a a görög geo = föld és az angol cache = rejtekhely szavakból ered) egy természetjáró vagy településeket bebarangoló játék, melynek lényege egy elrejtett geoládát kell megtalálni. Ehhez GPS-koordináták vannak segítségünkre, valamint egy leírás a ládáról és a környékről, annak látnivalóiról. Ezeket pedig megtalálhatjuk az egyik legnagyobb ilyen jellegű oldalon a geocaching.hu honlapon és mobiltelefonra letölthető alkalmazásában.

Mint az oldalon is olvasható, a geoláda általában egy vízhatlanul záródó háztartási műanyag doboz, amely elég nagy ahhoz, hogy elférjen benne egy látogatói napló (‘logbook’), egy játékismertető (elsősorban a véletlenül odatévedők számára), egy íróeszköz (azt már csak én teszem hozzá a tapasztalataim alapján, jó, ha van nálunk toll, hiszen olykor a ládában lévő nem fog) és néhány apró ajándék.

A sikeres megtaláló beírja a látogatás időpontját és a játékban használt nevét a naplóba, s az ugyancsak a dobozban megtalálható jelszóval akár az alkalmazásba is.

Az egyik első ládám

 

Hogy miért jó?

Aki elindul geoládát keresni, az egyszerre járhat szép vidékeken, ismerkedhet látnivalókkal, átélheti a kincskeresés izgalmát és a megtalálás, felfedezés örömét. Az már csak a hab a tortán, amikor a már említett alkalmazásban rögzíti az újabb találatot, s a felfedező látja, hogy megint eggyel több láda szerepel megtaláltak listáján, s ezzel újabb élménnyel gazdagodott.

Látnivalók és trükkös rejtések – magával ragad a geocaching

Engem például hamar magával ragadott a geoládázás varázsa. Az első megtalálás tavaly tavasszal emlékezetes maradt, ez a zalaegerszegi Azáléás-völgyben volt, amit alig egy óra múlva követett a másik, majd másnap a harmadik, s néhány nap múlva a következő, s azóta is rendszeresen keresgélek kirándulásaim során. Két mód lehetséges a geoládázásra: amerre éppen járunk, megnézzük, van-e a közelben, vagy megnézzük a ládák listáját, leírását, s direkt azzal a célzattal indulunk el, hogy egy-egy látványosság, érdekes hely közelében keresgélhetünk. Én sokszor az alkalmazás ismertetői alapján tervezem meg, hogy merre induljak kirándulni.

Találtam már ládákat városokban, falvak szélén, templomromoknál,erdőkben, barlangnál, sziklaszirtnél, sőt vízben is. Voltak egyszerűen fellelhetők, s olyanok is, melyek trükkösen vannak elrejtve – bár bizonyos idő és tapasztalat után az ember már könnyebben veszi észre, mi az, ami szokatlan egy környezetben. A legnehezebb rejtések – de a legérdekesebbek – közé tartozik például számomra a Balaton környékén a vonyarcvashegyi Taverna közelében lévő, vagy a tóhoz közeli Salföld kilátójában.

Hogy honnan is ered ez a játék és miben rejlik népszerűsége, arról Fazekas Zsolttal a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület elnökével beszélgettünk.

— 2000. május elsején Amerikában felszabadították a katonai GPS-műholdakat, ami azt jelenti, hogy a lakosság számára elérhető addigi 50-100 méteres pontosság helyett akkortól már 2-3 méteres pontossággal lehet használni a GPS-t. Egy nappal később Amerikában elrejtették az első geoládát. Kicsit több, mint egy év múlva , tehát 2001 nyarán pedig Magyarországon is megjelent az első geoláda. Ez Pilisborosjenőnél, az egri vár másolata mellett van elrejtve. Szűk három éven belül pedig az egyesület is megalakult.

— Ugyan a ládák száma szinte napról – napra változik, de megközelítőleg jelenleg hány láda van hazánkban
— Ládákból körülbelül négyezer darab van most Magyarországon, de ebben az erdélyi és szlovákiai ládák is benne vannak. Inkább úgy szoktuk mondani, hogy a Kárpát-medenceiek. 80 százaléka magyarországi, 20 százaléka határainkon túli, de magyarok által lakott, vagy magyarok által sűrűn látogatott területeken vannak.

— Már szó volt a ládákról, de azért ebből is sok fajta van és sok érdekességet rejthetnek. Mivel cikkünk elsősorban azoknak szól, akik nem ismerik ezt a játékot, vagy nemrég kezdték a keresgélését, mutassuk be, mi mindent kereshetünk.
— Ez az írás a kezdőknek szól, ezért rögtön azt mondom: nincsenek szabályok. Menj kirándulni, érezd jól magad, ismerj meg új helyeket – ennyi a lényeg. Ezt tudja a geocaching egy kicsit izgalmassabbá tenni azáltal, hogy valahol el van rejtve egy műanyag doboz, aminek ismered a koordinátáit. Ezt GPS-el vagy okostelefonra letölhető applikációval meg kell keresni – ez a kincskeresés izgalma. A ládában vannak apró ajándékok is, de talán fontosabb az, hogy logbookban található jelszóval be tudod jelenteni a találatot a geocaching.hu oldalon és persze az applikáción keresztül is. A ládák nagy többsége hagyományos láda: fél-vagy egy literes ételtároló doboz. Sűrűn lakott helyeken gyakran előfordul a virtuális láda, amikor valamit le kell olvasni vagy egy gravírozott táblácskán meg kell találni a jelszót. Tagjainkat arra ösztönözzük, hogy hagyományos ládát rejtsenek és csak ahol nagyon nagy az ellopás vagy eltűnés veszélye, ott javasoljuk a virtuális ládát. A hagyományos ládáknak van egy még egy módosult formája: ez a multiláda, amikor nem csak egy, hanem több pontot kell megtalálni, mindegyiknél egy-egy jelszórészlettel. Ezek megtalálása érdekes körtúra lehet akár gyalog, akár biciklivel. A Balaton környékén is több ilyen lehetőség van. Ezek a leggyakoribb ládatípusok, de érdemes megemlíteni a mozgóládát. Ez egy olyan speciális fajta, amit tovább kell vinni: például van olyan, ami vízimalmokat látogat meg, vagy várakat, vagy híres emberek szülőhelyét. Sokféle célt ki lehet találni – de a mozgóláda már nem az alapokhoz tartozik, hanem gyakorlottabb játékosoknak ajánljuk. Ezekből egyébként jóval kevesebb van: 40-50 ilyen van a rendszerünkben. Az egyesületünk a geocaching.hu- t üzemelteti, de van egy „nagy testvér” a geocaching.com, ami egy amerikai tulajdonú oldal. Azon keresztül hozzá lehet jutni a travel bug – hoz. Ez az Utazó Ügynök: ennek ki lehet találni valami küldetést – hasonlóan a mozgó ládákhoz. Ezt a kis tárgyat gazdája belehelyezi egy geoládába és figyeli, hogy merre jár a világban.

—A ládákban ilyen – Bogárnak is nevezett utazó figurát viszonylag ritkán lelünk, ám mindig találunk apróságokat, különböző bigyókat a „kötelező” írószerszám és füzet mellett.
— Azt szoktuk mondani, hogy ezek az ajándékok a gyerekeknek lehetnek érdekesek. Ha a szülők a kisebb gyermekeiket kirándulásra szeretnék csábítani, nagyon sokat segít, az a mondat: „a ládában biztosan lesz ajándék”. De egy őszesebb halántékú keresőnek már sokkal inkább a kirándulás, az új tájak megismerése a lényeg, ő szinte biztosan nem fog kivenni ajándékot. Az etikett azt mondja, ha valamit kiveszel, vagy a gyermeked kivesz valamit, akkor tegyél bele valami hasonlót vagy hasonló értékűt.

— A geoládázás közel két évtizedes magyarországi jelenléte óta milyen rekordok születtek, milyen érdekes adatokat tart nyilván az egyesület?
— Sok számot tudok mondani. Több mint 120 ezer regisztrált felhasználó van a honlapunkon. Körülbelül 30 ezren vannak, akik már találtak geoládát. Évente körülbelül 8 ezer olyan játékos van, aki legalább egy geoládát megtalál. A legtöbbet megtalált geoláda nem meglepő módon Pest megyei, még kevésbé meglepő módon budapesti: a Városligetben elrejtett láda, amely elég régen, közel húsz éve került ki. Ez a legnépszerűbb láda, melyet sok embernek volt alkalma megkeresni, s könnyen meg lehet találni.

A vidékiek közül a Kékestetőn elrejtett geoláda is nagyon népszerű, azonban ezt is megelőzi egy balatoni: az örvényesi vízimalomnál lévő.

Ez is nagyon régóta ott van, könnyen megközelíthető. A vidéki hagyományos ládák közül ez vezeti a ranglistát: ez körülbelül 3 ezer megtalálást jelent. A legtöbb ládát megtalált játékos 4 ezer feletti találattal büszkélkedhet. Ez kicsivel több is, mint a geoládák száma. Ez úgy jön ki, hogy a mozgóládákat többször meg lehet találni. Ezen kívül vannak versenyek is, ahol plusz pontot lehet kapni az eseménygeoládákért. De arra ügyelünk. hogy ez nem verseny.Lehet látni, hogy ki az, akinek a legtöbb találata van, de ezért nem jár jutalom és díjazás. A játékról, a nézelő kirándulásokról szól. A mozgóládák közül az vezeti a ranglistát, amelyiknek az a célja, hogy bemutassa a játékosoknak a lakóhelyét. Magyarul meg kell fogni, haza kell vinni és a játékosnak a lakása környékén valahol elrejteni. A rekordokról szólva talán még az lehet fontos, hogy idén két rekordot is elért a magyar geocaching közösség. Egyrészt a kétmilliomodik geoláda-találatot idén nyáron jelentették be. Másrészt

a geocaching közel húsz éves fennállása alatt 2020. júniusában volt a legtöbb megtalálás: 21.300 darab találat. Ennek oka talán az is, hogy idén az emberek nagy többsége belföldön nyaralt

– osztotta meg az érdekességet Fazekas Zsolt, a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület elnöke. Ő maga egyébként 2002. őszén egy munkahelyi tréning keretében használt először GPS-t, majd karácsonyra vásárolt magának egyet, majd egy hónappal később találta meg az első geoládáját.

—Élményeket én külön -külön nem tudok mondani. Nekem is több mint 3 ezer találatom volt, így nagyon- nagyon nehéz kiemelni csak egy helyet. A geoládázás segítségével a Kárpát-medencét nagyon jól megismerte. A családomnak azt szoktam mondani ha valahol ledobnak egy erdőben pár perc múlva biztosan találok egy olyan utat, ahol én már jártam – árulta el Fazekas Zsolt. Azt pedig már én fűzöm hozzá, hogy aki egyszer kipróbálta, biztosan újra és újra útnak indul – szép tájakat felfedezni, nevezetességekkel ismerkedni, elrejtett ládákat keresgélni.

Gyűjtsünk hát élményeket, keressünk és találjunk ládákat – a játék jelmondata szellemében:

„Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat;
ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat;
ne ölj meg semmit, csak az idődet!”

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva