veol.hu | 2020.07.12. 19:06
Tömeges baleset történt egy kerékpárversenyen Balatonszőlősnél
Az I. Gran Gello Giro Kupa rajtja után, a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben mintegy ötven versenyző esett el. A kerékpárosok sebessége itt körülbelül 70-80 kilométer/órás. Mentőhelikopter és több mentőautó érkezett. Még tart a vizsgálat, hogy mi történhetett.

– A balesethez kilenc földi egységet és két mentőhelikoptert is riasztottunk. A mentők összesen 19 sérültet láttak el könnyebb és súlyosabb sérülésekkel, utána kórházba szállították őket – tudta meg a veol.hu Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-vezetőjétől.

Prohászka Attila, a verseny főszervezője elmondta, a versenyen amatőr és igazolt kerékpárosok is részt vettek, a 300 versenyzőnek 16 kategóriában 4 futamot indítottak. A résztvevőkkel a rajt előtt szóban és e-mailben is közölték, hogy a pálya Tótvázsony és Balatonszőlős közötti szakaszán 4 kilométer hosszan egy 8 százalékos lejtő vár rájuk. A baleset az utolsó futamban történt, amelyben 140-en indultak, felnőtt nők és férfiak, amatőr és igazolt versenyzők.

A főszervező elmondta azt is, hogy nem tudják, mi okozhatta a balesetet, többféle ok is felmerült, volt, aki durranást hallott, ami defektet jelez, de az is elképzelhető, hogy valaki a padkára hajtott és elesett. Ilyenkor a többiek nem tudnak megállni, hiszen ezen a szakaszon 70-80 kilométeres sebességgel száguldanak a versenyzők. Körülbelül ötvenen estek el, szerencsére a többségük horzsolásokkal megúszta, de az úttest horrorisztikus látványt nyújtott, vér és törött biciklik mindenfelé.

Prohászka Attila hangsúlyozta, hogy a szervezők gondoskodtak a verseny biztonságáról, az utat megtisztították, rendőri felvezetést is biztosítottak, illetve egy magán mentőautó kísérte a versenyzőket, amely azonnal megkezdte a sérültek ellátását.

– A koronavírus-járvány után ez volt az első versenyünk főúton. Én harminckét éve szervezek kerékpárversenyeket, de ilyen súlyos balesetet még nem láttam – tette hozzá Prohászka Attila.

Mórocz László, Balatonszőlős polgármestere nagyon sajnálja a történteket és minden érintettnek jobbulást kíván. Mint elmondta, ezen a szakaszon már többször rendeztek versenyt, de az ellenkező irányban, azaz a versenyzőknek az emelkedőt kellett megmászniuk. A falu lakói egyébként csak akkor értesültek a balesetről, amikor megpillantották a mentőhelikoptereket.

„Sok versenyen láttam bukást, de itthon hasonlót se. Az erdő úgy nézett ki, mint egy horrorfilm” – írja Facebook-posztjában a verseny egyik résztvevője.

Óriási tömegbukás az 1. Gella Kupán, rögtön a rajt után az első körben a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben….

Közzétette: velo.hu – 2020. július 12., vasárnap

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva