Szaniszló Hajnalka | 2019.08.30. 10:00
TOP 5 látnivaló a Balatonnál a kellemes nyárutóban
Unod a koncerteket és eleget aszalódtál már a Balaton partján? Mutatunk 5 látnivalót a nyaralásod idejére: palota, műemlék présház, kolostor és izgalmas tanösvény is van közöttük.

Újabb látnivaló-csokor a Balaton körül. Ha nem találtad meg a számodra megfelelőt, itt tovább tudsz keresgélni.

2015-ben alakították ki a balatonakali strandról a csónakkikötőbe futó Halösvény Tanösvényt. A térkövezett parti sétányon 20 tabló mutatja be a Balaton őshonos halfajtáit, a tablók mellett padokon pihenni is lehet. A nádas mellett futó tanösvény gyerekekkel akár 1-2 órás program is lehet.

A szőlőhegyek műemlék présházait mindenképpen érdemes útba ejteni. Balatonakali híres a kiváló borról, melyet a Fenye és Les hegy Balatonra néző lankáin termelnek a gazdák. A borospincék alatti utakon gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra, és sok műemlék présház mellett lehet elsétálni. A túra kora tavasszal a legszebb, mert ilyenkor a présházak mellé ültetett mandulafák virágoznak, és nyáron a legizgalmasabb, mert az árnyas fák alatt sok pincénél bort is kínálnak.

Sümeg virágkora Padányi Bíró Márton püspökségéhez kötődik. Ő építtette a várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki palotát egy akkor már több mint 200 éves borospince fölé. A püspöki palotaként, majd nyaralóként szolgáló, négyszög alaprajzú, zártudvaros épület a lejtős terephez igazodva emeletes, sarkain zárterkéllyel, a hegy felől toronnyal. Az épület legszebb része a kapuzat, melyet egy-egy Atlasz-szobor fog közre. Felette a püspöki címer látható.

Püspöki Palota, Sümeg

A Kővágóörs mellett a hajdan nagyobb kiterjedésű, de az évszázadok folyamán malomkő-faragásra felhasogatott kőtengerek maradványa Európa-szerte híres geológiai érték. A helyi lakosság évszázadokon keresztül vágta a kőtengerek tömbjeit, innen eredeztethető a Kővágóörs név. A jövesztés ősi módszerrel történt. A kövek hajszálvékony repedései mentén lyukakat fúrtak, abba száraz faéket vertek. Vízzel locsolva ezek megduzzadtak és lehasítottak egy-egy kisebb tömböt, amit aztán megfelelő méretűre és alakúra faragtak.

A Káli-medence természeti értékei közé tartoznak a kőtengerek (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A szigethez kiépített út vezet, melynek végén parkoló fogadja az autóval ideérkezőket. A kis szigetre egy különleges fahídon át érkezünk. A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelő-helyet találunk, a többszintes kilátótornyot újjáépítették, a hídról jőve, a madármegfigyelő előtti tisztáson balra kanyarodva érjük el pár perces sétával. Délebbre egy idilli réten vadonatúj játszótér is várja a kicsiket.

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Olvasói fotó / Bognár Adrienn

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva