Szaniszló Hajnalka | 2019.10.11. 17:00
Top 4 látnivaló - ha esik, ha süt, ezeket érdemes megnézni
Akkor sem kell otthon ülni, ha szomorkásabb az idő: az őszi napsütésnek is van még szívet-lelket melengető ereje, érdemes sétálni, kirándulni, vulkánokat tanulmányozni.

LEVENDULA HÁZ LÁTOGATÓKÖZPONT, TIHANY

Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést. Interaktív kiállítás, teázó, ajándékbolt és élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján.

PELE APÓ TANÖSVÉNYE, BALATONEDERICS

Gyermekeknek létrehozott tanösvény, ahol Pele urat, a nagy pelét hívják segítségül, hogy az apróságok is felfedezhessék az erdő megannyi apró titkát. A 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú ösvény Balatongyörök és Balatonederics között, az erdei élőhelyek természeti értékeit mutatja be. A tanösvény a térség ismert látogatóhelyeiről (Afrika Múzeum, Balatonederics-Ederics-hegy, Szépkilátó, Balatongyörök-Bélap-völgy) közelíthető meg. Az ösvény ismertetőtáblái magyar és angol nyelvűek. Edericsről a Csodabogyós bázispontról a piros jelzésen haladunk, mintha a Csodabogyós-barlangba mennénk. Útközben tájékoztató táblákat találunk, ez egyik ilyen táblán pedig nyilakat. Itt egy kis ösvényen balra fordulunk, Balatongyörök irányába.

BAGOLYVÁR, BALATONKENESE

Jánosi Gusztáv balatoni rezidenciája. A püspök ( 1841-1911) élete nagy részét Kenesén töltötte, ezért kelt életre ez a skót várakra emlékeztető villa a XIX. sz. végén. Bagolyvár a közszájon forgó neve, mert a magas rangú egyházi funkcionárius a tudományoknak szentelte szabad ideje jó részét: verseket szerzett, angol költők műveit fordította. A Balaton-kultusz lelkes támogatójaként ismerték, aki gyakran látta itt vendégül a barátait, írókat, festőket, költőket. Az átellenben álló katolikus templom három mennyezeti freskóját 1907-ben ő rendelte. Sokat fáradozott a kenesei fürdőélet megteremtéséért, a hajókikötő egyik ékessége volt Dodo nevű pompás yachtja.

Közzétette: Kovács István – 2016. augusztus 26., péntek

 

SOÓS-HEGYI KILÁTÓ ÉS SOÓS LAJOS OBELISZKJE, BALATONKENESE

Rövid sétával elérhető a Soós- hegy mesés panorámája. A Tátorján tanösvény felvezet a Soós-hegyre, ahonnét a siófoki szállodáktól a Tihanyi-félszigetig ellátni. A hegyen álló adótorony köré kilátót is építettek. A Soós János költőről elnevezett hegyen emlék-obeliszk áll, melyre a költő egyik versének sorait vésték:

„Szép Balaton én csak hozzád vágyok
Ringasson el a Te habos ágyod.
Itt boruljon rám az örök éjjel,
Te takarj be bársonyos fövénnyel,
Te suttogd el hajnali szellőnek,
Alkonyattal vándorló felhőnek,
Csillagos ég hulló harmatának:
Mért szaggatta e szívet – a bánat.”

Közzétette: Hajni Kuszákné Kazsoki – 2019. október 6., vasárnap

 

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva