Szaniszló Hajnalka | 2019.10.01. 10:00
Top 5 látnivaló a Balatonnál – túl a szüreti mulatságokon
Túl a szüreti mulatságokon, a a gasztro-rendezvények tömkelegén és a bringatúrán is van látnivaló a magyar tengernél, nem is akármi: ezúttal titokzatos szerzetes-barlangokat és tündér-lakta ösvényeket ajánlunk.

BARÁTLAKÁSOK, TIHANY

A barlangmonostor, ahol korábban szerzetesek éltek. Az Óvár keleti oldalában, a sziklafalban a XI.-XIV. század között ortodox görög szertartású remeték vájták ki celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket keleti típusú laura-rendszer szerint. Ez a Kárpát-medencében, sőt Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben maradt remetetelep, helyi neve barátlakások. A remeteteleptől nem messze található Tihany egyetlen forrása, amit korábban Orosz-kútnak, ma Ciprián-forrásnak hívnak.

ÉGERÖSVÉNY, ZALAKAROS

A Termáltó és Ökopart részeként egy új természetismereti tanösvény is született Zalakaroson. Az állomások („Köszöntő, Égeres éneke, Zala vize táján, Tőzike tündér tavasza, Ciccegető felfedező”) a környező erdőrészlet élővilágát, az erdő „működését”, a tájrészlet egyéb táji – természeti értékeit / vonzástényezőit, tájalakulási folyamatait dolgozzák fel. Az ismeretek közlése élményalapú, látványos tájékoztató táblákkal, illetve rajtuk elhelyezett számtalan interaktív elemmel („forgatható, bogarászható” valósul meg, állandó mesefigurák kísérik végig a látogatókat az állomásokon.

CSÁKÁNY-HEGYI KILÁTÓ, CSOPAK

A Csopak települését északról határoló Csákány-hegy, valamint a parkerdő mindig is kedvelt kirándulóhely volt az itt élők és az üdülő vendégek körében, a Balaton part közeli fekvésénél fogva megnövekedett turisztikai forgalom esetében pedig még inkább azzá vált, az elmúlt időszakban. A hegytetőn 1972-ben, fából épült kilátóból páratlan kilátás nyílt a Bakonyra és a Balaton keleti medencéjére. Észak felé a Veszprémi fennsík erdős-mezős vidéke, a többi égtáj irányába a Balaton víztükre és a vele határos Balaton-felvidék erdős-szőlős-településes riviérája látható. A kilátó körül az erre a vidékre jellemző cseres-tölgyesek, a meredek oldalakon cserszömörcés cseres-molyhostölgyesek találhatók. Ezek a vegyes lombos erdők számos védett növény és állatfajnak adnak otthont.

Csákány-hegyi kilátó ?⛰?

Közzétette: Heinczinger László – 2018. január 14., vasárnap

 

CSIGA-TÚRA TANÖSVÉNY, ZALAKAROS

A tanösvény Zalakarostól nyugatra, Zalamerenyétől pedig délkeletre található a Zalakarosi Parkerdő területén, hossza 1152 méter. A zalakarosi Csiga-túra tanösvény egy szépen kialakított sétaút az erdőn át. Miközben mozgunk a friss levegőn, figyelemmel kísérhetjük az évszakok váltakozását, és a táblákat olvasgatva hasznos ismeretekkel leszünk gazdagabbak.

PLUL-MALOM, CSOPAK

Az 1277. május 12-i csereszerződés szerint a Nosztréba vezető út alatt kettő malom épület volt. Jelenleg a Nosztori-völgybe vezető út alatt három malomépületünk van, ebből minden bizonnyal kettő alapjaiban több mint 700-éves. 1588-ból ismeretes,hogy a csopaki Gellért Illés malomadót fizet a tihanyi várnak. Valószínű tehát, hogy a török időkben is legalább egy malom működött a csopaki malmok közül.

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva