Szaniszló Hajnalka | 2019.08.10. 08:00
TOP 5 látnivaló a Balatonnál, túl a fesztiválokon
Unod a koncerteket, a borfesztiválokat és eleget aszalódtál már a Balaton partján? Mutatunk 5 látnivalót a nyaralásod idejére: fénykereszt, galéria, csodálatos park és villa is van közöttük.

A 7,38 m magas fénykereszt a Csándor-hegy tetején található, melyről felejthetetlen balatoni panoráma tárul a látogatók elé.. Az odavezető sétaút a hegyen lévő gyönyörű erdőt szeli át. A kereszt szimbólumok sorozatát foglalja magában, mivel a fehér a feltámadás, a kék Mária iránti tisztelet, az alsó részén felcsillanó négy fehér fény Jézus megtestesítője, míg a kereszt felső végénél lévő három kék fény a Szentháromság jelképe. Boldogasszony ünnepén Grenobléban indult el a ma már világszerte ismert fénykereszt-állítás. Hazánkban az elsőt Debrecenben állították fel.

Kattints ide az izgalmas látnivaló részleteiért!

Jókai Mór gyakran megfordult Siófokon, s a füredi hajóútjai során szerzett élményit használta fel az Aranyember című regényéhez. A Jókai villát 1897-ben Braun Dávid építtette, a századfordulón Dr. Fekete Vilmos temesvári ügyvéd tulajdonába került. Jókai Mór 1903-ban, ebben a hangulatos balatoni villában töltötte életének legutolsó nyarát, a tulajdonos vendégeként. A villa jelenleg étteremként és szállodaként működik, azonban építészeti és irodalomtörténeti helyszínként mindenképpen érdemes útba ejteni, s akár egy finom ebédet is beiktathatunk, ha már ott járunk. A Jókai Villa további információit itt találod.

A közismert Jókai-villa

A közismert Jókai-villa

Jó kirándulópont Szóládon a híres pincesor. A magas, helyenként akár 6-8 méteres löszfalba vájt pincéket még a 20. század elején vagy annál is korábban alakították ki.A pincéket eleinte csak rejtekhelynek építették, a bornak csak egy részét tárolták itt, amit a fináncok elől el akartak titkolni. Bent télen-nyáron egyaránt 15 fokos hőmérséklet uralkodik, ami ideális a bor és a termények tárolására. A pincék közül többet ma is használnak. A pincesor felújításáért 1999-ben Európa-díjat, az értékmegőrzésért Henry Ford-díjat kapott az önkormányzat.

Ma hat kiállító teremben, méltó környezetben látható az országosan is egyedülálló 300 művészi alkotás, Nagy Ferenc faragó iparművész, szobrászművész teljes életműve. Tab város nevezetessége a Nagy Ferenc Galéria. A városi önkormányzat 1999-ben felújította és kibővítette a kiállítást. A domborművek, szobrok, kisplasztikák, szaruserlegek sokféle témát mutatnak be: a honfoglalás témakörét, a pásztoréletet, a betyár világot, a falusi életképeket és vallásos jeleneteket. Nagy Ferenc művészi tevékenységét számos kitüntetés és társadalmi elismerés dícséri. 2005-ben Magyar Örökség Díjjal ismerték el a somogyi fafaragó hagyományokból fakadó művészetét. A kiállítás egész éven át látogatható – hétfő kivételével – 10-16 óráig.

Az 1904-ben épült, hajdani pompájában felújított vasútállomás épülete előtt dr. Jámbor Imre tervei alapján 1994-ben készült el a 16 ezer négyzetméteres Millennium park. Itt található Kiss Sándor II. világháborús emlékműve és Martsa István Zuhanyozó nő, valamint Varga Imre Mártírok-szoborcsoport című alkotása. A parkban álló zenepavilonban található Varga Imre szobrászművész Kálmán Imréről, Siófok szülöttjéről készült alkotása.

Ha mégsem találtad meg a megfelelő balatoni látnivalót, kattints ide!

Ha mégis inkább koncertre vagy borfesztiválra mennél, esetleg egy jó családi programot keresel, akkor pedig ide!

Kövesd a likeBalaton.hu Facebook oldalát is, mert ott is rendszeresen izgalmas hírekkel jövünk!

Instagram oldalunkat pedig itt találod!

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Olvasói fotó / Dornics Szilvia

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva