veol.hu / B. Virág Rita, Kovács Erika | 2021.08.20. 08:20
Töretlenül népszerű a Balaton a pihenni vágyók körében
Elfogytak a szálláshelyek a Balatonnál és Veszprémben is: telt ház- ra számítanak a hotelek, apartmanok és egyéb turisztikai szolgáltatók a hosszú hétvégén.

Hosszú hétvége előtt állunk, amikor a családok szívesen töltenek három-négy napot pihenéssel. A szallas.hu adatai szerint a magyarországi szálláshelyek többségét lefoglalták az augusztus 20-ai hétvégére. Régiós szinten a legnépszerűbb desztináció a Balaton és térsége, a foglalások több mint 30 százaléka ide szól. Eger és Hévíz után Balatonfüred a harmadik legnépszerűbb szálláshely.

– Telt ház lesz, mind a 65 szobát lefoglalták a hosszú hétvégére – tájékoztatott az előttünk álló napok várható forgalmáról Rádóczy Andrea, a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort tulajdonosa, ügyvezető igazgatója. A telt ház egész nyáron jellemző erre a szállodára.

A vendégek 75 százaléka belföldről érkezik, a többi külföldi, főként német, osztrák, cseh, belga, szlovák, jellemzően párok választják őket.

Rádóczy Andrea tulajdonos, szállodaigazgató a Naplónak nyilatkozva kiemelte, tradíció náluk az augusztus 20-a, mert a balatoni tűzijátékokat az egyik teraszról meg lehet tekinteni. Megjegyezte, korábban úgy gondolták, a tavalyi júliusi, augusztusi forgalmat már nem tudják túlteljesíteni, de idén ezt is túlszárnyalták. Az igazgató hozzátette, bíznak benne, hogy újabb korlátozások, zárások már nem érintik a turizmust, és védettségi igazolvánnyal tudnak fogadni vendégeket.

– Remélhetőleg magunk mögött tudhatjuk a járvány okozta nehéz időszakot – fogalmazott Rádóczy Andrea.

Kérdésünkre, hogy mi a titka a Balaton páratlan népszerűségének, kifejtette, a vendégek tudatosan választanak, elsődleges, hogy az adott hely mit kínál és mennyire biztonságos. Nos, mindkettőben tökéletes a Balaton: a magyar tengernél különleges a természeti adottság, egyedülálló, komplex a turisztikai kínálat, valamint sokféle szabadidős program található, így a fürdőzésen túl rengeteg gasztronómiai kulturális program van, népszerűek a vitorlás hajós túrák és az elektromoskerékpár-kölcsönzés, nem is beszélve az egészségügyi és közbiztonságról.

Az utazók többnyire három napot foglalnak három személyre. Az ünnepi hétvégén átlagosan 12 ezer forintba kerül egy éjszaka a Balatonon, a fővárosban valamivel olcsóbb, ott 11 ezer forintra jött ki az átlag. Ezt az is jelenti, hogy Budapesten mintegy 16, míg a Balatonnál kilenc százalékkal drágultak meg a szálláshelyek. Érdekes adat továbbá, hogy a pihenni vágyók harmada apartmant foglalt, hotelben az utazók 27 százaléka száll meg, míg a panziókat 15 százalék választja, addig a vendégházakat 20 százalék részesíti előnyben. Wellness-szolgáltatást az utazók 20 százaléka keres.

Márkus László, a veszprémi Betekints Wellness és Konferencia Hotel tulajdonosa lapunknak elmondta, náluk sincs egyetlen szabad hely sem a hétvégére, telt ház várható mindhárom napra.

– A nyár egyértelműen utolérte magát, a gyengébb június után júliusban és augusztusban már nagyon sok volt a foglalásunk és többször is telt házzal dolgoztunk – hangsúlyozta.

Márkus László kiemelte, a nyár elején még óvatosan foglaltak az emberek, és az volt a tapasztalata, hogy hetekre előre senki sem merte elkötelezni magát, inkább az utolsó pillanatokra, az utazás előtti napra hagyták az emberek a jelentkezést. Júliusban és augusztusban már bátrabban tervezett mindenki, ami a foglalások számában is látszott, a mostani ünnepi hétvégére már hetekkel ezelőtt elfogyott minden szoba.

Forrás: veol.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva