Szücs Ildikó | 2021.02.12. 09:00
Tudtad, hogy a dísznövényeknek is van divatja? Mutatjuk a 2021-est
A szenvedélyes kertészkedők mindig szívesen próbálnak ki új utakat és ötleteket, hogy még szebbek legyenek a növényeik - legyen szó kertről, erkélyről vagy akár a lakás zöld díszeiről. Mutatunk néhány tippet, hogyan dobd fel a lakást, erkélyt vagy a balatoni nyaralót csodaszép növényekkel.

Ahogy 2020-ban is sokkal több időt töltöttünk otthon, az idei évnek egy részében is jobban beszorulunk a négy fal közé. Aki teheti, az kihasználja majd a balatoni nyaralót is, akár lakásról, akár kis házikóról van szó. Ilyenkor persze jól jön, ha valakinek van akárcsak egy picike kertje, vagy erkélye, de akinek egyik sincs, az se csüggedjen. Ahol egy kis fény van, ott már egész pofás kis zöld-sarkot alakíthatunk ki, hiszen a növények jó hatással vannak a lakásra és az emberre egyaránt.

Egyre több növény a lakásban

Attól függ milyen stílusú a lakásunk, választhatunk színes, egyszerű, vagy akár trópusi növényeket is, hogy vonzóbbá tegyük a kuckónkat. A home office már életformává vált sok családban, és a növények stressz levezetésére is tökéletesek. Sokkal szívesebben dolgozunk olyan környezetben, ahol a szemünket a monitorról levéve olykor megpihentetjük a növényeken – a zöld szín amúgy is a nyugalom és egészség színe, mindenképpen jó hatással lesz ránk.

A lakás bármely pontján berendezhetünk egy kis növény-sarkot, lépcsőt díszíthetünk velük, vagy az íróasztalunkra is tehetünk több növényt, hogy kintről egy kicsit behozzuk a természetet. Egy pihenősarok amúgy is jó hatással van ránk, egy hely, ahol feltöltődhetünk, olvashatunk, meditálhatunk, és ehhez a növények csak még jobb energiát adnak. Nézzük 2021 kertészeti trendjeit!

Ehető növények a háztartásban

Ma már nagyon sok háztartásban tartanak ehető növényeket, legyen szó fűszernövényekről vagy akár paradicsom palántákról. Ezek akár a konyhaablakban, a folyosón, tavasztól pedig az erkélyen vagy akinek van, a tetőteraszon is nevelhetők. A legkedveltebb talán a bazsalikom, oregánó, rozmaring és snidling növesztgetése, amelyek frissen leszedve fantasztikus ízt adnak a főztünkhöz. A csíráztatás szintén egyre népszerűbb, és ha csodálkoznánk hogyan lehet szépen elrendezni a csíráinkat, megnyugodhatunk: nem kell sok fantázia hozzá.

A paradicsom mellett a paprikát és a spenótot javasolják otthoni termesztésre, bár nem mindegy mekkora dézsát vagy konténert választunk. Jó tudni, hogy a törpe paradicsomhoz elegendő egy 30 centiméter mély cserép, a nagyobbhoz viszont kétszer ilyen mélyet javasolnak. A paprika fajták közül bármelyiket tarthatjuk otthon, 40 centiméteres cserép elegendő neki, a spenótnak pedig minden fajtája kisméretű, és 15 centiméter mély cserép elegendő hozzá. Igényelnek törődést, figyelni kell a nap és árnyék viszonyokra, a földhöz szükséges tápanyagokra, de egyik sem ördöngősség, ha saját zöldségre vágyunk.

Kis kertészet ablakban, balkonon

Az erkélyen kialakított kis kert már eddig is trendi volt, és népszerűsége ezután sem fog apadni. A kisebb-nagyobb lakásokhoz tartozó balkonok feldíszítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Érdemes kihasználni az erkély minden négyzetcentiméterét, hogy ne csak a virágok diszítsék, hanem ki lehessen ülni élvezni a panorámát és a friss levegőt.

Először is nézzük meg, milyen fekvésű az erkélyünk. Ha csak délelőtt vagy délután kap napot, az a legtöbb növénynek jó, de ha reggeltől estig napos, akkor át kell gondolni milyen virágot, növényt ültessünk. Az elrendezésnél több megoldás közül is választhatunk. Péládul felakaszthatunk az erkély korlátra balkonládát, amiben szépen mutatnak a futó növények (muskátli vagy petúnia), ha ehető növényeink vannak, azok pedig nagyzserűen mutatnak egy dézsában vagy nagyobb virágládában. Ha szerencsések vagyunk, akkor van hely egy kis asztalnak és ülő helyeknek, hogy az erkélyen költhessük el a reggeli kávénkat.

Online kertészkedés a DIY nevében

A járványhelyzet miatt az emberek kerülik a fizikai kontaktust, és amit lehet azt online oldanak meg. Szerencsére egyre több olyan oldal és kertészet van, ahol ingyen kaphatunk kertészeti tanácsokat, sőt vásárolhatunk is anélkül, hogy elmennénk az üzletbe. Még virtuális túrát is tehetünk, hogy megnézzük milyen növény hogyan nézne ki a lakásunkban vagy az erkélyen.

A „csináld magad” mozgalom sem újdonság már, és egyre több dolgot próbálunk mi magunk megvalósítani. Ez egyrészt sokszor pénztárca kímélő megoldásokat ad, másrészt új, izgalmas tevéenységet fedezhetünk fel általa és akár egy új hobbit is kialakíthatunk. Ráadásul a magunk által készített és elrendezett holmik mindig nagyobb örömet okoznak, ha rájuk nézünk legyen szó kézzel festett kaspóról, magunk ültette és nevelte növényről, vagy egy házilag alkotott mécsesről, amely mellett esténként borozhatuk.

A gyógynövénykert áldásos hatása

Régi hagyománya van a gyógynövény termesztésnek, és az utóbbi években egyre elterjedtebb lett, hogy kertünkben, otthonunkban termesszünk gyógynövényeket. Hazánk éghajlati adottságai kiválóak ahhoz, hogy szinte bármilyen gyógynövény jól érezze magát a földben. Ha saját kertünkbe szeretnénk ültetni, érdemes megnézni a környezetet, hogy a növény eredeti élőhelyéhez leginkább hasonlító helyet találjuk meg. Nem kell nagy mennyiségben gondolkodni, elég, ha a saját családunknak elegendő növényt növesztünk. A kertben figyeljük meg milyen vadontermő gyógynövények vannak, hogyan nőnek az árnyas fák, hogyan fog alakulni az évek során a kép.

Az erkélyünkön egy dézsába ültethetünk rozmaringot, zsályát, kakukkfüvet, levendulát, vagy oregánót, bazsalikomot, amik kisebb cserépben, virágládában is megélnek. Ha pedig nagyobb helyünk van, akkor a csalán vagy a citromfű is tökéletes választás lehet. A házi gyógynövények segíthetnek az immunrendszerünk erősítésében, vagy megelőzhetik a megfázást.

Akár ehető növényeink vannak, akár gyönyörűséges virágaink, a zöld szín és az élő növény megnyugtató hatással van az idegrendszerünkre, a szemnek mindig örömteli látvány, a róluk való gondoskodás pedig nem csupán hasznos, de szívet-lelket melengető tevékenység.

Képek: Freepik
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva