Mihály Szilvia | 2019.10.07. 11:17
Tudtad, hogy a somlói juhfark a nászéjszakák bora?
Lázasan készülődnek a Juhfark ünnepre a somlói Tornai pincében, a tulajdonost, Tornai Tamást kérdeztük, mitől különleges ez a szőlőfajta, miért ünnepli a borász és a borfogyasztó is ezt az utánozhatatlan somlói bort.

– A Juhfarkba nagyon beleszerettem, ennek több oka is van – mondta Tornai Tamás. –Egyrészt mert van közöm ahhoz, hogy a juhfark most ilyen, hiszen édesapámmal, Tornai Endrével végeztünk egy szelekciót és hoztuk létre a juhfark törzsültetvényt. Ebből vásárolhatnak azok a borászatok, akik Juhfarkot szeretnének telepíteni. Rajtunk kívül csak a pécsi kutatóintézetnek van ilyen. Másrészt a juhfark az a fajta, amivel a legjobban meg tudjuk mutatni Somlót, és a nemzetközi versenyeken is hatalmas eredményeket érünk el vele.

Fotó: Tornai PInce

A Tornai pincészet az elmúlt öt évben 4 alkalommal nyerte meg az International Wine Challenge, a világ legalaposabban bírált borversenyének legmagasabb díját. Egy ilyen versenyre 15 ezer tételt neveznek a világ 50 országából, és ezek 1%-a kapja meg a legmagasabb elismerést.
– Hogy bírál a zsűri?
– Három, egymástól független, 10 tagú nemzetközi borszaktekintélyekből álló zsűri bírálja a tételeket. Ha mindhárom zsűri azt mondja egy tételre, hogy az aranyérmes, akkor kaphat aranyérmet a bor. Az aranyérmes borokat újrakóstolják, és azokból kategóriánként választanai ki egyet, ami trófea díjat érdemel. Ilyen trófea díjból van a Tornai pincészetnek az elmúlt öt évből 4, amiből 3 juhfark, az idei pedig hárslevelű.

Fotó: Tornai Pince

A juhfark kifejezetten a Somló fajtája, olyan mixet alkot a terroárral, ami utánozhatatlan. Mivel ez egy kis borvidék, és ilyen borból kevés van, ezért még különlegesebb, értékesebb az értő közönség számára.

– Miért kellett törzsültetvény a juhfarknak?
– A juhfark nagyon hosszú ideig nem volt a termeszthető fajták között, ez azt jelentette, hogy nem volt támogatott maga a fajta – válaszol a kérdésre Tornai Tamás.

Fotó: Tornai Pince

– Mivel ez nem egy stabilan termő fajta, a gazdák nem bajlódtak vele. Az évjárati differenciák nagyon erősek voltak és a hozama is nagyon változó, de még a beérése is kockázatos. A fürtje egy nagyon tömött fürt, vékony héjú bogyókkal, a hajnali pára megül benne és könnyen rothadásnak indul. Emiatt kivették a fajtajegyzékből, és csak néhány somlói termelő küzdött azért, hogy visszakerüljön a támogatott fajták közé.
1995-ben, amikor a családommal megvásároltuk a régi egyházi birtokokat, ott volt egy nagyon öreg juhfark ültetvény. Itt csináltunk egy 4 éves szelekciót, ezalatt megjelöltük a szaporítandó fajtákat, ebből vettük azt az oltóvesszőt, a csapvesszőt, amelyiket az elsődleges szaporítóanyagnál felhasználtunk. Ebből alakult ki a törzsültetvény, amit a tokaji Szabó Lajos oltványtermesztő segítségével készítettük el.

Fotó: Tornai Pince

– Mitől különleges a juhfark, mitől utánozhatatlan a somlói juhfark?
– Ezt az ízhatást csak a Somló tudja biztosítani, ez egy abszolút termőhelyi adottság. Ennek van egy fontos klimatikus része: a csapadék, a hőmérséklet és szélviszonyok. De ami még fontosabb, hogy a növény gyökérzete milyen környezetben van.
A Somló egy viszonylag fiatal vulkán, 3-4 millió éves, amely a Pannon-tenger alatt volt aktív, magába zárta a vulkáni gázokat és gőzöket, és így szivacsos szerkezetű kőzet alakult ki benne. Számunkra nem az a kőzet fontos, amit itt a felszínen látunk, hanem ami mélyen lent van a talajban.

Fotó: Mihály Szilvia

Ebben a szivacsos kőzetben, amely a gyökérzónában van, a csapadékvíz meg tud ülni, és a mikroorganizmusok jól el tudnak szaporodni.
Ezek a mikroorganizmusok veszik fel a kőzetből az ásványokat, és alakítják át a növény számára hasznos tápanyaggá. A szőlőgyökér az ásványi anyagokat nem közvetlenül a kőzetből veszi fel, hanem ezek a mikroorganizmusok szükségesek hozzá. Ehhez kell ez a különleges mikroklíma, ami biztosítja ezt.
Itt Somlón annyiféle tényező hat egymásra, hogy ez világszerte erősen megkülönböztethetővé tesz bennünket a többi ásványos, vulkanikus borvidéktől. A Somló teljesen elkülönül, ez a terroir abszolút egyedi, nem hasonlítható semmilyen más termőhely boraihoz.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ezt mutatják be a vendégeknek a Juhfark Ünnepen?
– Igen. Ezt a különlegességet kell kihasználni és bemutatni. Nagyon sok olyan szőlőfajta van, amelyiknél kóstolás előtt meg tudjuk mondani, mi az, amit érezni fogunk, már azelőtt, hogy akár a bor illatát éreznénk, mert olyan erős a fajtajellege. A juhfark nem ilyen. Ez azt jelenti, hogy a juhfarkban a Somló meg tudja mutatni önmagát, és ha mondhatom, háttérbe vonul a szőlő.

Fotó: Tornai Pince

A Juhfark Ünnepen megünnepeljük a szőlőfajtát, a látogatók megérdemlik, hogy megmutassuk nekik, milyen sokféle tud lenni a juhfark.
A kevésbé hivalkodó fajtajelleg miatt még ezen a kicsi hegyen is függ a juhfark végső íze a művelési fajtától, a szüreti időponttól, a földmunkáktól, a hegy dőlésszögétől is. Meg tudjuk mutatni, hogy milyen értékes, ezerarcú fajta ez.

Kattints ide a részletes programért!

Nyitókép: Tornai Pince

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva