Mihály Szilvia | 2020.08.28. 06:00
Tudtad, hogy egy oroszlán is lakik a balatoni Szent György-hegyen?
Az Oroszlánfejű-kútnál nem csak a testünk frissül fel túrázás során a Szent György-hegyen, hanem a lelkünk is feltöltődik, ahogy körbetekintünk a vidéken.

A hegy déli lejtőjén, a szőlőshegyek között, nem messze a Lengyel-kápolnától és a Tarányi- présháztól található a Szent György-hegyi forrás, mely köré oroszlánfejet építettek.

Kattints ide, és tudj meg mindent a nemrég felújított Tarányi-présházról!
A kúttal szemben Szigliget, varázslatos a panoráma, ami elénk tárul az Országos Kéktúra jelzés melletti pihenőhelyről.

Az Oroszlánfejű-kút a túrázók egyik kedvenc felfrissülési helye, a hegyen ma az egyetlen forrás, amiből víz fakad. Kis medencéjében időnként halakat és békákat is láthatunk. A szőlősgazdák folyamatosan idejárnak vízért, a Szent György-hegy magasabban fekvő részei nincsenek becsatornázva.

Árvai Gábor túravezetőtől megtudtuk, hogy a Szent György-hegy másik két forrása ez elmúlt években kiapadt.
– A csapadékmentesebb időjárásnak a a turistaház melletti Bogdán-kút és a kisapáti oldalon található Csepegő-kút itta meg a levét, a szó szoros értelmében.
Még emlékszem, a Csepegő-forrásnak jó 15-20 éve bő vize volt, most ahogy a túrák során elmegyünk mellette, mindig teljesen száraz.

– Milyen víz jön a felszínre az Oroszlánfejű-kútnál?
– Az Oroszlánfejű-kút vize egy felszín alatti víz, úgynevezett résvíz. A lehullott csapadék beáramlik a kövek hézagai közé és felgyülemlik, majd előbb-utóbb valahol, a lávakőzet és a pannon üledék közötti területen forrásként a felszínre bukkan.

Ezt a forrást 1901-ben foglalták forrásszájba, vagyis oroszlánszájba, a kút tetejére egy oroszlánfejet építettek anno. Ez volt a legnagyobb vízhozamú forrás a hegyen, már korábban is vízvételi hely, a hegy teljesen természetes víznyerő helye volt évszázadok óta.

Jelenleg nincs „Nem ivóvíz” feliratú tiltó tábla a forrásnál, így a túrázók és a környékbeliek is itt töltik fel kulacsaikat, ballonjaikat, a hűs víz felfrissíti az erre járókat.

Ha a Szent György-hegyen túrázol, biztosan elhaladsz a titokzatos Emmaus kápolna mellett is, olvasd el a hátborzongató remetelak történetét!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva