Fábos Erika | 2020.07.31. 06:00
Tündériek! Hármas ikrek csodájára járnak Balatonlellén
Noémi, Péter és Kristóf a balatonlellei Schöffer család három szeme fénye. Áprilisban születtek, és ők az első hármas ikrek Lellén.

Melinda nevetni kezdett, Péter viszont hosszabb időre lefagyott, amikor megtudták, hogy egy gyerek helyett, rögtön három érkezik hozzájuk. Azóta már mindketten úgy érzik, mintha az lenne a világ legtermészetesebb dolga, hogy ők így öten lettek egy család.

– Hiába vártunk a gyermekáldásra, ezért fordultunk orvoshoz – mondta Schöfferné Tóth Melinda. – Gyorsan kiderült, hogy természetes úton nem tudok teherbe esni, csak a lombik jöhet szóba. Nem keseredtem el, inkább örültem, hogy van remény és olyan módszer, amivel majd anyuka lehetek. Ez olyan egyértelmű volt: mindig azt éreztem, hogy lesznek gyerekeim. Amikor kiderült, hogy rögtön három, csak nevetni tudtam. Azóta is egy csodának tartom, igaz, ha őszinte vagyok, akkor azért azt is elmondom, hogy egész nap embert próbáló feladat. Az első hetek, a három óránkénti szoptatással, nagyon kemények voltak, de még így is elmondhatatlan boldogság ez az egész. Van hogy csak nézem őket, hogy itt vannak és el sem hiszem, pedig semmi mással nem foglalkozom mióta megérkeztek, csak velük. Az az öröm, amit az érkezésükkel jött az életünkben, mindenben segít.

Melinda és Péter, a babákkal: mindhárom más egyéniség, már el sem tudják képzelni milyen lenne egy gyerekkel… (Fotó: Fábos Erika)

Melinda várandóssága problémamentes volt, bár az utolsó hónapban már minden testhelyzet és mozdulat fájt. A babák végül tervezett császármetszéssel jöttek világra, a 34. héten és mindegyikőjük elérte a két kilót. Mivel pedig áprilisban születtek, éppen a koronavírus járvány kellős közepén, csak magukra és a családjaikra számíthattak, és gyorsan meg is tanulták, hogy kénytelenek mindent praktikusan átgondolni, különben gyorsan kimerül az egész família.

– Tíz nap elég volt ahhoz, hogy rájöjjünk, ha nincs egy nagyon szigorú napirendünk és időbeosztása a gyerekeknek, elfogyunk, mint egy gyertyaszál – mondta Schöffer Péter. – Először még naivan próbáltunk mindent az ő jelzéseik alapján tenni, egyesével foglalkozni velük, aztán rájöttünk, hogy ez még nem az az időszak. Egyszerre már két gyereket is tudok etetni és egy kézzel fel tudom venni őket és is pelenkázni rekord gyorsasággal tudunk, nagyon gyorsan tanul az ember ha muszáj. Rájöttünk, hogy a babáknak is úgy lesz jó és biztonságos, ha mi vigyázunk magunkra, hogy gondoskodni tudjunk róluk.

Péter, Kristóf és Noémi sétálni indul: ez az este fénypontja, imádnak kocsikázni. (Fotó: Fábos Erika)

– A ritka felállás szerint Péter és Kristóf egy egypetéjű ikerpár, akiknek lett egy kétpetéjű ikertestvére, Noémi – mondta Schöfferné Tóth Melinda. – Az ikrek közül Péter érkezett elsőnek és attól a pillanattól fogva ő a leginkább meghatározó hármójuk közül, teljesen különböző személyiségek, már most látszik. Nagyon érdekes, ahogy kommunikálnak egymással, szinte tudatosan. Ha az egyik elkezd valamit csinálni a másik két gyerek figyeli és utánozzák, amikor sírnak, ez nem jó, de amúgy már sok mindent megtanultak egymástól. Amikor hárman megfogják egymás kezét, az olyan megható, hogy mindig elérzékenyülök tőlük.

A három kisbaba nagyon belátó a szüleivel. A megterhelő napokat rendesen kialusszák és éjszaka már őket is hagyják pihenni. Néhány kivételes alkalmat leszámítva este tíztől, reggel hatig alszanak. Az ötfős család napja tehát reggel hatkor indul, a babák akkor esznek először. A nap fénypontja pedig az esti séta, ami 7 és 8 óra között indul valamikor, attól függően, hogy mennyire volt meleg aznap. Az pedig, hogy meddig tart a séta, attól függ, mennyien állítják meg a párost a babákkal. Amerre mennek, arra fordulnak utánuk, dicsérik meg a piciket, vagy fejezik ki elismerésüket.

Ez a szolnoki család is sok hasznos tanácsot adott. Úgy beszélgettek,mintha mindig ismerték volna egymást. Náluk is három gyerek van, csak nem egyszerre érkeztek. (Fotó: Fábos Erika)

Azok a szülők, vagy nagyszülők akik egy gyerekkel jönnek velük szembe, mind lenyűgözve nézegetik, hogy nekik három van. Nagyon hasznos egyébként az ilyen találkozás. Van, aki az egyik nagy áruházlánc pelenkáit ajánlja, mert jóval olcsóbb, de pont olyan jó, mint a márkás. Van aki a tápszerről ad hasznos tanácsot, de a napirend kialakításáról is nagyon jókat mond egy kismama, akiről kiderül, hogy amúgy nemcsak anyuka, de óvónéni is.

Megtennék, hogy felénk kanyarodnak, csak két házra lakunk, a feleségem annyira szereti a kisbabákat – mondta ez a nagypapa, karján a kis Fülöppel és már indult is a feleségéért. (Fotó: Fábos Erika)

Egy ikerpárral is találkoznak, akiknek a szülei megnyugtatják őket, ilyenkor még könnyű, majd amikor már 3-4 évesek lesznek, jön a neheze. Schöfferék azt egyelőre elképzelni sem tudják, hogy lesz annál nehezebb is, mint amikor három újszülött egyszerre sír vagy akar valamit. Amióta a babák megvannak, egyik ámulatból a másikba esnek. A doktornénijük nagy örömmel fogadta őket, a tapasztalt védőnő is kiemelt figyelmet szentel nekik, és az önkormányzat is melléjük állt. A lelleiek pedig mosolyognak, ha találkoznak, ők az első család a városban, ahova hármas ikrek születtek.

Egy újabb „családi kör” az utcán, a hármas ikrek mellett csak így van lehetősége a szülőknek a felnőtt társaságra. Az ikrek ezt megoldják, mindenki beszélgetni akar velük… (Fotó: Fábos Erika)

Schöffer Péteréknél amúgy hagyománya van a nagy családnak. Péter ükapja például 16 gyereket nevelt el Gyugyon. Az ősi családi birtok a mai napig megvan, alig várják, hogy a három legkisebb Shöffer a hatalmas udvaron szaladgáljon. A család életét már ők határozzák meg, a jövőt is úgy tervezgetik, ahogy nekik a legjobb lesz majd.

– Mindketten kertészmérnökök vagyunk és a lehető leginkább családbarát módon tervezzük a jövőnket – mondta Schöffer Péter.–- Hosszútávon olyan munkát tudunk csak elképzelni, ami összeegyeztethető három gyerekkel. Nehéz lenne egy téli megfázásos, vagy a nyári szünidős időszakot egy átlag munkahelyen, egyszerűen megoldani. Éppen ezért a terveink között egy biogazdaság kialakítása szerepel, hogy otthonról minél kevesebbet kelljen elmennünk és a lehető legszabadabb időbeosztásunk legyen, hiszen a mi életünkben már ez a három kis emberpalánta a legfontosabb.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva