2019.08.03. 10:00
Túra a Balaton jégbarlangjához
A Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény nem túl hosszú, így családdal is könnyen teljesíthető. Látványosságban nincs hiány, ráadásul különleges helyen hűsölhetünk.

A Balaton-felvidéken található Tapolcai-medencében több tanösvény is található, ezek megismeréséhez érdemes rákattintani a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalára.

Egyedül, társasággal, családdal is érdemes végigjárni a Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvényt, amely mintegy 4 kilométer hosszú, 7 állomásból áll (250 méter szintemelkedés), és kényelmes tempóban egy-másfél óra alatt teljesíthető.

Megközelítés: a volt raposkai bányaudvarból indul az ajánlott nyomvonalú ösvény (megközelíthető Tapolca felől, a Raposkai elágazónál balra)
GPS: 46.843264,17.442190 | Google térkép

Az ismertető táblákon a Szent György-hegy földtörténetéről, növény- és állatvilágáról olvashatunk, a 414 méter magas hegy tetején pedig ábrák segítenek azonosítani az elénk táruló domborzatot. Szép időben a Keszthelyi-hegység, a Balaton-felvidéki tanúhegyek és a Somló panorámája tárul elénk. A csúcsig sem szenvedünk azonban hiányt látnivalókban. Az útvonal egy „jégbarlang” mellett is elvezet, amely inkább egy üreg, és a legnagyobb kánikulában is igen hűvös a levegője. A néphit szerint régen sárkány lakta, amelyet Szent György hányt kardélre.

 

 

A barlang után nem sokkal láthatjuk a bazaltorgonákat, amelyek meglehetősen szembeötlőek, hiszen több tíz méter magasak. A bazaltorgonák közelében érdemes elmenni a Szent György-hegyi turistaházhoz, valamint az Örömhírvétel-kápolnához is. Utóbbi egy romos, tönkrement présház volt, amelyet a benne élő szerzetes pap, Márton atya újított fel saját kezűleg.

A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A régióra jellemző és a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo) szolgált, a sétaút jelképéül mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva.

 

(Nyitókép: https://www.bfnp.hu/hu/tapolcai-medence, Szenthe Zoltán)

Forrás: csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva