Keszey Ágnes | 2022.03.12. 10:00
Túrázóknak, fotósoknak: virágos utak a Balaton mellett
A tavasz sokakat csábít a szabadba. Ilyenkor nem csak a testmozgás és a jó levegő okozhat örömet, hanem az ébredő természet is. Természetjárók és fotózni szeretők számtalan élménnyel gazdagodhatnak a Balaton környékén.

Akiktől lassan búcsúzunk: téltemető, hóvirág

Néhány virág már bontogatja szirmait a Balaton környéki erdőkben, s hamarosan még több is életre kel. Aki ezekben a napokban járja az erdőket, még találkozhat a téltemetővel és a hóvirággal.

Még virágzik a téltemető Aszófőn
Fotó: Keszey Ágnes

 

A Séd-patak aszófői völgyében is megcsodálhatjuk a sárga és fehér virágokat.

Nyílik már a tőzike

Első pillantásra néhányan összetévesztik a hóvirággal az ugyancsak fehér, ámde sokkal nagyobb virágot, a tőzikét. Ennek is most van a virágzási ideje.

Tőzike a tavaszi erdőben
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A virág szépségét néhány napja már megmutattuk: itt találod képeinket.
Ez a virág több helyen is látható. A Balaton déli partján található erdők a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság védelme és gondoskodása alatt állnak. Itt is vannak olyan területek, melyek virágszőnyeggé változnak.

– Ha a Balaton környéki területről van szó, akkor a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetről szólnék, ami Nagybajom és Marcali között húzódik. A nagybajomi kisvasút végállomása körül van két tanösvény. Az egyik a Tőzike tanösvény, melynek mentén láthatjuk a virágokat. A térségben ilyenkor a hóvirág és a tőzike mellett a tavaszi csillagvirág, májvirág a jellemző. Egy- két erdőrészletben viszonylag nagy tömegben látható farkasboroszlán – mondta el a Somogy-Tolnai Tájegység vezetője, Nyemcsok Tamás.

Rózsaszín álom – a mandulafák sora bájos hangulatot ad a tájnak

Ha Tihany, akkor levendula, de ez a növény később virágzik. Ám addig is érdemes ellátogatni a településre, mely ilyenkor rózsaszínbe öltözik: itt is sok mandulafa található. Az ilyenkor rózsaszínbe öltöző fákat sok helyen megtaláljuk, például szemet gyönyörködtető, virágzó mandulafasor húzódik végig Balatongyörökön és Vonyarcvashegyen, a főút mentén.

 

Sok helyen feltűnnek a rózsaszín virágú fák a Balatonnál
Fotó: Keszey Ágnes

 

Sőt, az északi parton még teljesítménytúrát is elneveztek a mandulavirágzásról.
Idén is megrendezi a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület a sokak által várt Mandulavirág teljesítménytúrát, mely Alsóörsről indul, két távon.
Ennek részleteit itt találod

A védett szépség – a leánykökörcsin

A fotósok által igencsak kedvelt virág, a leánykökörcsin védett növény, így csak megcsodálni és fényképezni szabad, hogy ne pusztuljon ki ez növény, és még sok-sok tavaszon át gyönyörködhessünk szépségében. Például Balatonalmádiban.

 

De bármilyen szép is ez a virág, tudni kell, hogy mérgező! Ezért is csak nézegessük! A BfNP honlapján ezt olvashatjuk róla: „Veszprém megyében is többfelé megtalálható, de tőlünk nyugatra már ritkaság. „

Kockáslilom – nem is messze a tótól

Egy ritka, s igencsak látványos, szintén védett növény is él a Balaton környékén: a kockásliliom. Erről a virágról korábban is írtunk már.

Apró és különleges – a kockásliliom Zalában virágzik
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ennek felfedezésére is indul túra, szakavatott vezetéssel. Az esemény részleteit itt találod

A Balaton-felvidék virágai

Az északi part erdőségei, mezői is szépséges növényekkel csábítják a túrázókat és fotózókat. E szépségeket a Bakonyerdő Zrt. mutatta be kérésünkre.
Több faj majd csak április-májusban , vagy még később, a nyár folyamán tűnik fel az erdőkben, mezőkön.

A nemes májvirág nyirkos és sziklás erdők, az üdébb, mészben gazdag, kőtörmeléket is tartalmazó vályogtalajokat kedveli. A virágzási ideje március-április között van, a Balatonszőlős feletti erdőkben is gyakran találkozhatunk vele.

A nemes májvirág is hamarosan feltűnik
Fotó: Bakonyerdő

 

Márciustól május közepéig virágzik a védett tavaszi hérics. Nedves gyepek, utak mellett találkozhatunk vele. Hazánkban dombvidéki és hegyvidéki élőhelyeken, napsütötte pusztafüves lejtőkön, száraz sziklagyepekben, lösz- és homoki gyepekben, irtásréteken és legelőkön, karsztbokorerdőkben és ligetes, melegkedvelő tölgyesek szegélyén találkozhatunk vele.

Szép, de mérgező a tavaszi hérics
Fotó: Bakonyerdő

 

A fekete kökörcsin a bolyhos-szőrös hajtásai kora tavasszal bújnak elő. Térségünkben jellemző előfordulási helyei leginkább a Balaton-felvidéken találhatók, általában sziklafüves és pusztafüves lejtőkön, mészkő- és dolomitsziklagyepekben, karsztbokorerdőkben, erdeifenyvesek tisztásain.

Április-májusban virágzik a medvefül kankalin. Hazánkban mindössze a Keszthelyi-hegység, a Bakony és a Vértes nyílt és a zárt dolomitgyepjeiben, az északias fekvésű bükkösök és a karszterdők érintkezési vonalában fordul elő, mint hidegkedvelő jégkorszaki maradványnövény.

Ha Keszthely környékén kirándulunk, akkor lelhetünk rá a medvefül kankalinra
Fotó: Bakonyerdő

 

Tekintettel ritkaságára, és előfordulási helyeinek védettségére, természetes élőhelyein is csak rendkívül ritkán lehet megfigyelni.
A védett agárkosbor leggyakoribb kosborfajunk. Áprilistól májusig virágzó mediterrán származású közép-európai faj, legjobb élőhelyeiket a hegy- és dombvidéki legelőkön találják meg. A virágok lehetnek fehérek, de hazánkban leggyakrabban az ibolyaszínű változata fordul elő, elsősorban a Balaton-felvidéki erdők tisztásain vagy szegélyein találhatóak meg.

Néhány hét múlva már az agárkosbor is feltűnik
Fotó: Bakonyerdő

 

A kaukázusi zergevirág szigetszerűen megtalálható a Keszthelyi- hegységben. Itt 1954-ben bukkantak rá, majd a hetvenes években Balatonalmádi térségében is megtalálták. Lelőhelyein általában sok kisebb- nagyobb kiterjedésű foltot alkot, de gyakran hatalmas tömegben lép fel, leggyakrabban gyertyános-tölgyesekben és cseres-tölgyesekben.

Néhány évtizede tűnt fel a Balaton környékén a kaukázusi zergevirág
Fotó: Bakonyerdő

 

A sziklai ternye virágzás idején valósággal aranyszínűvé varázsolják a sziklaszirteket, meghatározó tavaszi tájképi elemei a Balaton-felvidéki bazalthegyek sziklaszirtjeinek. Méltán nevezik a „szirt aranyának”. Június-júliusban virágzik sziklafalakon, kőkibúvásokon.

Nyárig kell várni a sziklai ternye megjelenésére
Fotó: Bakonyerdő

 

A törpe (apró) nőszirom áprilisban virágzik, és főleg karsztbokorerdőkben, ezek szélein, sziklás felszíneken, valamint homoki réteken fordul elő.

Hamarosan előbújik a nőszirom
Fotó: Bakonyerdő

 

Térségünkben leginkább a Balaton-felvidék száraz tölgyeseinek szegélyén fordul elő – ismertette a Bakonyerdő.

 

Nyitókép: Balatonalmádinál most virágzik a kökörcsin
Fotó: Keszey Ágnes

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva