Mihály Szilvia | 2020.02.16. 10:00
Tűzzel, dobbal, bolond lakodalommal űzték el a telet Hévízen
Apácák, boszorkányok, gólyalábasok és dobosok kísérték a hévízi bolond lakodalom boldog párját a zalai üdülővárosban. Fánkevőverseny, kiszebáb égetés és a hévízi gólya is fokozta a lagzi hangulatát, mutatjuk a boldogító igent is, nézd meg videóinkat!

Napsütés és 13 fok várta a hévízi farsangolókat, télűzőket, szinte már dolga sem volt a népes kompániának, akik azért jöttek a Balaton közeli üdülővárosba, hogy előcsalogassák a tavaszt. Több száz néző várta a bolond lakodalom párját, míg megérkeztek, a kisbíró dolgoztatta meg őket. Az ügyességi játékok legizgalmasabb része a fánkevő verseny volt.
Te próbáltál már botra akasztott fánkot a kezed használata nélkül felfalni? Mutatom a kedvenc versenyzőmet:

A lakmározások és a böjti időszakok változását Cibere vajda és Konc király harca mutatta be a nézőknek, de nem csak jelmezt húztak a színjátszók, még gólyalábra is álltak.

A hagyományos cibere, a savanyú leves a böjti időszakot jelképezi, konc pedig a húsos, víg napokat. Van olyan vidék, ahol vízkeresztkor is összeméri magát Cibere és Konc, akkor természetesen Konc király győz, de a farsang lezárásakor Cibere vajda győzedelmeskedik, és el kell búcsúznunk a nagy lakomáktól, kezdődik a húsvétig tartó böjti időszak.

Egyre türelmetlenebbül várta nézősereg, hogy felbukkanjon a menyasszony, hiszen egy esküvő miatt gyűlt össze a tömeg.
Ha csodaszép esküvői ruhát, menyasszonyi csokrot és sminket vártál, akkor csalódni fogsz, itt ugyanis egy bolond lakodalom kellős közepébe csöppentünk!
A vőlegény egy idősebb asszony, a menyasszony pedig egy fiatal fiú volt. Sok itt a furcsaság, de farsang van, ilyenkor mindenhol bolondoznak.
Kattints ide, és tudj meg mindent a bolond lagzik hagyományról!

A kisbíró szavait hallgatva már az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy felbukkan a tó tündére is:

A közönség éljenzése után a vőlegény fogadalmát hallhatjuk, vigyázat, pajzán és vicces szavak kíséretében zajlik az esketés:

A szende menyasszony orrformájáról kisebb vita alakult ki az esküvő során, de a fiatal ara, Karóhátú Tarcsa Marcsa is elmondja fogadalmát:

A boldog pár egy farönkre ül, és elindul a díszes menet Hévíz utcáin, hogy az itt pihenők is megcsodálhassák a város menyasszonyát és vőlegényét!

A menetben apácák, papok, boszorkányok is vonulnak, a legszerencsésebb vendégek a szállodájuk teraszáról vagy ablakából nézhetik a felvonulókat.

A tél még nem adta meg magát teljesen, a keszthelyi Boombatucada zenekar síppal, dobbal, talán még nádi hegedűvel is készült, hogy elűzze a hideget!

A miskolci a Vaga Banda gólyalábas csapattal megérkezett Hévízre az első gólya is. Nem mondom, hogy nézd, milyen cuki, inkább csak vicces volt, ahogy billegett a lábain:

Már minden lehetséges módon ijesztgettük a telet, de még a kiszebábokat is el kellett égetni, hogy utat kapjon a tavasz, mutatom, hogy csapnak fel a lángok!

Ha szeretnél még a Balatonnál farsangolni, akkor kattints ide, és tudd meg, hol várnak rád télűző mulatságok a közeljövőben!

Nézd meg a hévízi farsangon készített képeinket!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva