2019.07.22. 19:00
Újabb létesítménnyel gazdagodott a paloznaki kerékpáros pihenő
Három évvel ezelőtt a paloznakiak ajándékaként egy új kerékpáros pihenővel lett komfortosabb a balatoni bicikliút. Az asztalok, padok mellett képes, térképes információs falakat, napelemes telefontöltőket és kilátóhidat is magában foglaló építményt adtak át.

Czeglédy Ákos polgármester elmondta, a pihenőhelyet a Paloznakot délről határoló 71-es főút Balaton felőli oldalán, közvetlenül a bicikliút mellett, a nádas szélén alakították ki.

A kerékpárosok körében népszerű pihenőt Verrasztó Ferenc alpolgármester álmodta meg. Kuriózuma, hogy a pihenő falait alkotó interaktív táblákkal bemutatják a falu érdekességeit, nevezetességeit, a környékre jellemző szőlőket, borokat, a Balaton növény- és állatvilágát – tette hozzá a polgármester. Két éve az önkormányzat sikeresen pályázott kerékpárokra és bringaútvonalak kidolgozására. A Herman Ottó Intézet pályázatán hatmillió forint támogatást nyert az önkormányzat, amit másfél millió forint önrésszel kiegészítve 16 kerékpárt szereztek be. Kidolgoztatták a túraútvonalakat, térképet és telefonos applikációt készíttettek.

A Paloznaki tekergő néven kialakított kerékpáros program egyre népszerűbb. A településen megszálló vendégek részére biztosított kerékpárkölcsönzéssel a Balaton-felvidék északkeleti részét, illetve a tó keleti medencéjét lefedő biciklitúra-javaslatok kidolgozásával nyújtanak lehetőségeket a vendégeknek a szabadidő aktív eltöltésére.

Czeglédy Ákos örömmel újságolta: működésbe lépett a többfunkciós, ingyenes illemhely a bicikliút mellett, amelynek költségeit a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán kapott kétmillió forintos támogatásból és saját forrásból fizették. Az illemhely a tervek szerint a tavaszi olvadástól a fagyok beálltáig működik majd minden évben. Mivel a mosdót a normál vízhálózatról látják el, ivóvízcsapként is hasznos lehet a bicikliseknek. Harmadik funkcióként pedig biztonságos esőbeállóként is használható, mivel a konténer fölé, köré épített faszerkezet alatt bőven van hely a bicikliseknek is.

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva