Szücs Ildikó | 2021.06.27. 07:00
Újabb vízicsodák: az e-szörf és a szárnyas-szörf
A vízisportok szerelmesei között mindig vannak lelkes, feltaláló, újító szellemű tagok, akik szívesen kísérleteznek ki új járgányokat az élvezetesebb sportoláshoz. A legújabbak a szörfdeszkák közül emelkednek ki – szó szerint.

Korábban írtunk már olyan szuperjárgányokról, amik tengeren, tavon, folyón, vagyis nagy vízben használható vízicsodák. Hogy a Balatonra mennyire lenne jó ötlet behozni őket, arról megoszlanak a vélemények.

Az e-szörf azonban kicsit más, mint a nagy sebességű motoros járművek. A nevéből adódóan erre a szörfdeszkára egy elektromos motor van szerelve, stabil, jól manőverezhető eszköz.

Így néz ki egy e-szörfdeszka
Fotó: eszorf.hu

– Az elektromos szörf egy olyan szörfdeszka, amit egy elektromos motor által létrehozott nagynyomású vízsugár hajt. Arra tervezték, hogy hullámok nélkül is élvezni lehessen a szörfözést, és kialakítástól függően akár 60 km/h sebességre is képes – mesélte Dubányi Vilmos, aki csapatával e-szörföket forgalmaz.

Modelltől függően az akkumulátorok egy feltöltéssel körülbelül 40 percnyi szörfözést tesznek lehetővé, ha maximális sebességgel száguldunk vele, de van olyan modell, mely 6 és fél órát bír ki, ennek sebessége viszont csak 8-10 km/h.

Egy kis ízelítő a használat közbeni e-szörfről:

Kutakodás közben bukkantam olyan verzióra is, ahol a szörfdeszkára egy madzag van erősítve, amelybe a szörfös kapaszkodhat. A különbségről szintén Vilmost kérdeztem:

– Én felhasználóként azt mondom, hogy nekem a madzagos verzió sokkal körülményesebb, a használata nem olyan egyszerű, mert a madzag elszakadhat, könnyebb leesni a deszkáról is.

Fotó: eszorf.hu

Egyéni választás tehát kinek hogyan könnyebb megtartani az egyensúlyát a szörfdeszkán. Az biztos, hogy az elektromos deszkával való szörfözéshez nincs szükség hullámokra, és ez kétségtelenül a legnagyobb előnye.

Hasonló elven működik a – szabad fordításban – szárnyas-szörf, angolul eFoil, finfoil vagy hydrofoil szörf. Ez egy olyan szörfdeszka, amelynek uszonyát felváltja egy szárnyas elem, ami kiemeli a deszkát a vízből. Ennek magyarázata a fizikában rejlik, mégpedig a Bernoulli törvény magyarázza. A fizikai elv szerint a mozgó folyadékok nyomása csökken, ha sebességük nő. Vagyis a deszka uszonya felett lecsökken a nyomás, alul pedig megnő, és a nyomáskülönbség miatt kialakul egy felfelé ható erő, ez emeli ki szörföt a vízből.

Szárnyas-szörfözés, bár még nem a Balatonon. (Balatoni változatáról is hamarosan beszámolunk.)

 

A szárnyashajókban is használt elem funkciója, hogy a deszkát kiemelve a vízből az nem pattog a víz felszínén, és ötvözni lehet vele a látványos trükkökhöz kifejlesztett wave és freestyle deszkák előnyeit.

 

A hydrofoil, vagy szárnyas szörf a víz fölé emeli a deszkát
Fotó: Freepik

 

Ezek az eszközök elég barátságosak, hiszen nem egy benzines motor hajtja őket, aminek hangja, bűze, környezetszennyező hatása van, hanem a legújabb technológiákat a klasszikus szörfözéssel társítva egészen új élményt nyújtanak a hullámlovasoknak. És azért a Balatonon ritkán vannak akkora hullámok, amiket a merészebb szörfösök szívesen meglovagolnának, nekik akár ezek a csodák is megoldást nyújthatnak.

Hamarosan arról is beszámolunk, milyen érzés kipróbálni egy elektromos szörfdeszkát.

Fotó: eszorf.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva