sonline.hu / Marosi Gábor | 2022.08.01. 20:07
Üzemanyaghiány - Elfogyott a havi keret, üresek voltak a benzinkutak tartályai
Elfogyott, átmeneti készlethiány. Ez a felirat fogadta az autósokat több somogyi töltőállomáson is hétfő délelőtt. A 95-ös benzinből és a gázolajból is hiány volt a kutakon. Az ellátás már hetek óta akadozik a Balaton déli partján lévő Somogy megyében.

– Már a hócipőm tele van ezzel az egésszel – mondta egy idős férfi miután nem tudta teletankolni az autóját, mert elfogyott a 95-ös benzin az egyik kúton. Egy másik autós csak a fejét rázta azután, hogy elolvasta az „elfogyott” feliratot, majd továbbhajtott és máshol próbált meg tankolni. Kelemen Károly Kaposvárig utazott, hogy megtöltse autója tankját, de nem járt sikerrel. Érdeklődésünkre elmondta, először Nagybajomban akart tankolni, de ott is elfogyott az üzemanyag. – Végigjárom a várost és bízom abban, hogy valahol csak kapok gázolajat – mondta. – Már 1976 óta vezetek, de soha nem fordult elő olyan, hogy a kutakon nem lehetett kapni üzemanyagot. Napi használatban van az autóm, ezért fontos lenne, ha tele tudnám tölteni – tette hozzá a férfi.

Forrás: Muzslay Péter

 

Az egyik kaposvári benzinkúton már három hete akadozik az ellátás. A 95-ös benzinből és a gázolajból is hiány van, ennek ellenére hétfő reggelre korlátozták a tankolható mennyiséget. Ha újra lesz üzemanyag a kúton, akkor a hatósági árasból legfeljebb 20 litert lehet majd tankolni. A töltőállomás tulajdonosa lapunknak elmondta, jelenleg azért nincsen benzin és gázolaj a kúton, mert kihasználták a havi keretet és nem lehetett emelni a rendelhető mennyiségen.

A batéi benzinkúton csak a 95-ös benzin fogyott el hétfő reggelre. Gázolajat és 100-as oktánszámút még lehetett kapni. Horváth László a töltőállomás tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, azt ígérte a szállító, hogy kapnak utánpótlást, de délutánig nem érkezett meg a 6800 liternyi üzemanyag. Kiemelte, ha Tolna megyében nem tudnak tankolni az autósok, akkor sokan Batéban próbálnak szerencsét, ezért gyorsan el tud fogyni ez a mennyiség is.

Forrás: Muzslay Péter

 

A hétvégén több somogyi benzinkúton is kiürültek a tartályok. A legtöbb helyre utánpótlás sem érkezett hétfőig, ezért csak a prémium termékekből lehetett tankolni. Kerestük a nagyobb töltőállomásokat, hogy megtudjuk mikorra állhat helyre a szolgáltatás, de csak az OMV-től kaptunk választ. Ebben azt írták, minden erővel azon dolgoznak, hogy a lehető leggyorsabban biztosítani tudják a folyamatos ellátást, a termékek elérhetősége általában 1-2 napon belül helyreáll.

Tóth Noémi a kaposfői AVIA benzinkút vezetője a sonline.hu-nak azt mondta, vasárnap volt hiány üzemanyagból, hétfőre azonban feltöltötték a tartályokat. Hozzátette, a benzin és a gázolaj mennyisége átlagosan 2-3 napra elegendő.

Forrás: Muzslay Péter

 

Felszabadítják a készletek egy részét

Jelentősen változott a tankolási szabály július 30-tól, szombattól. A 480 forintos hatósági árat kizárólag a magántulajdonú gépjárműveknek, a taxiknak és a mezőgazdasági gépeknek engedélyezik. A céges autókba és a külföldi rendszámú járművekbe csak piaci áron lehet tankolni üzemanyagot.

Erről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a hétvégi kormányinfón. A politikus kiemelte, a kormány felszabadítja a stratégiai készletek egy részét, 184 millió liter dízelolajat, miután leáll a Mol százhalombattai finomítója. A miniszter hozzátette, a kis benzinkutak átmeneti állami támogatásért folyamodhatnak december 31-ig. Ennek összege nem haladhatja meg a 400 000 eurónak megfelelő forintot.

Forrás: Muzslay Péter

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva