2020.03.19. 10:00
Vakáció helyett a karanténra bérelnél kertes házat?
Eszedbe jutott, milyen jó lenne, ha a nyaralás helyett inkább most mennél el pár hétre a nagyvárosból, és költöznél önkéntes karanténba a családoddal egy kertes nyaralóba? Összegyűjtöttük, mi mindent kell mérlegelned, mielőtt meghozod a döntést.

A kormány által elrendelt újabb szigorító, a koronavírus-járvány terjedését lassító intézkedések után több nagyobb városban, emeletes házban lakó családnak jutott eszébe az a gondolat, hogy a nyári nyaralásra félretett pénzből inkább most bérelnének egy házat vidéken, akár a Balaton környékén is.

Mivel az idősekre jelentő kockázatok miatt most a nagyszülőkhöz nem lehet menni az unokákkal, így összegyűjtöttük nektek, milyen érvek szólnak egy vidéki kertes ház kibérlése mellett, és mik lehetnek ennek a döntésnek a hátulütői.

Kép: pixabay

 

Előnyök

  • Kiszabadulva az emeletes házak fogságából, egy egész kertes ház áll a család rendelkezésére.
  • Úgy is játszhatunk a gyerekekkel a szabadban, hogy nem kell tömegközlekedési eszközre szállni, a kapun sem kell kimenni, de tollasozhatunk, labdázhatunk, szaladgálhatunk a kertben.
  • Könnyebben eljutunk olyan kirándulóhelyekre, ahol kevés emberrel találkozunk, ahol betartható az egymástól való 2 m-es távolság.
  • Nem őrjít meg a szomszéd, nem hallod a falon keresztül dübörögni a tévéjét, sem a gyerekei trappolását.

Kép: pixabay

Kérdések, amikre gondolni kell

  1. Meg kell találni az ideális házat. Több balatoni szálláshely bezárt, de sokan vannak, akik kiemelt higiéniai óvintézkedéseket bevezetve ebben az időszakban is kiadják a házaikat. A szállásfoglaló oldalakon és az adott szállások elérhetőségein tudsz érdeklődni.
  2. Meg kell szervezni a költözést. Jelen helyzetben nem csak egy átlagos nyaraláshoz szükséges dolgokat kell elcsomagolni, hanem szinte a fél háztartást. Mivel a gyerekek részére távoktatás zajlik, az ő tanszereiket, a munkándhoz szükséges eszközöket, dokumentumokat sem felejtheted otthon.
  3. Meg kell szervezni az utazást. Legjobb, ha saját autóval mész és kerülöd a tömegközlekedést, vonattal vagy busszal amúgy sem tudtok túl sok dolgot magatokkal cipelni.
  4. Előre tisztázd, hogy az adott házban van-e megbízhatóan stabil és gyors internet, hiszen erre mind a tanuláshoz, mind a távmunkához szükséged lesz.
  5. Fel kell térképezni, hogy az adott településen hol vannak élelmiszer boltok, patikák, drogériák, éttermek, orvosi rendelők, hogy a napi ügyeidet zökkenőmentesen intézhesd.
  6. Készülj fel rá, hogy a vidéki településeken kevesebb a hiper- és szupermarket, a boltok választéka alapból sem olyan bőséges, mint egy nagyvárosban, a mostani helyzetben pedig előfordulhat, hogy nem a kedvenc termékeid lesznek a polcokon.
  7. Egyeztess a szállásadóval, hogy van-e kerékpár a házban, hogy tudtok-e bicajozni a környéken.
  8. Nézd meg térképen, hogy a ház mennyire van távol a település központjától. A távolság és az elszigeteltség biztonság érzetet adhat, de mi van, ha sürgősen gyógyszertárba vagy orvoshoz kell menni?
  9. Mi van akkor, ha a vidéki lét egy elrendelt karantén miatt hosszabb lenne a tervezettnél? Ez a bérleti díjban is komoly költségnövekedést okozhat.

Megkérdeztünk néhány balatoni szállásadót, ők ebben a rendkívüli helyzetben fogadnak-e vendégeket

Egy keszthelyi nyaralótulajdonos azt mondta, hogy ő ebben az időszakban inkább bezár, és nem fogad idegeneket a házában. Neki is voltak korábbi előfoglalásai, melyeket ebben az időszakban lemondtak, ez anyagilag súlyosan érinti őt és a családját, de azt mondja, most a saját biztonságuk fontosabb mindennél. Természetesen, ha elmúlik a veszélyhelyzet, tárt kapukkal és hatalmas szeretettel várja a nyaraló vendégeket.

Van olyan balatoni szállás, aki weboldalán arról tájékoztat, hogy személyes kontaktus nélkül is kibérelhető a házuk, amit alkoholos fertőtlenítőkkel takarítanak vendégváltások alkalmával. Ők azt mondják, ha eltöltenél pár napot a családoddal messze mindenkitől a természetben, házaik nyitva vannak.

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva