likeBalaton.hu | 2020.07.18. 16:30
Valamennyi balatoni strandon kiváló vagy jó a vízminőség
A teljes partszakaszon havi rendszerességgel ellenőrzik a vizet a kormányhivatalok. A legfrissebb eredmények szerint, minden strandon fürdése alkalmas, többnyire kiváló a vízminőség.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön rendelt el harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Balaton nyugati medencéjére, mert a vízben a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mértek, ami jelentős algaprodukció kialakulását jelzi.

A Balaton körüli megyék mindhárom kormányhivatala azt a tájékoztatást adta pénteken az MTI-nek, hogy folyamatosan ellenőrzik a jogszabályok betartását, egyebek mellett a strandok higiénés állapotát, az üzemelés feltételeit, a vízfelület és a vízpart tisztaságát, a bóják meglétét. A vízminőség monitorozását havi gyakorisággal végzik.

A Zala Megyei Kormányhivatal azt közölte: a tó nyugati medencéjében található zalai partszakasz mind a hét strandján fürdőzésre alkalmas, kiváló a vízminőség. A kijelölt pontokon történő mintavétel során, júliusban kiegészültek a vizsgálatok cianobaktérium-sejtszám és klorofill-A kimutatásával is. “A vizsgált paraméterek tekintetében kifogásoltság nem merült fel” – fogalmaztak.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a megye valamennyi természetes fürdőhelyének vize fürdőzésre alkalmas, strandjaik vízminőségének zöme pedig kiváló, mindössze kettő kapott ennél alacsonyabb, jó minősítést.

A somogyi kormányhivatal is arról számolt be, hogy a megye valamennyi természetes fürdővize fürdőzésre alkalmas, strandjaik zömének vízminősége kiváló, mindössze egy-egy kapott jó minősítést.

Nyitókép: strand az Aranyparton Fotó/ Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva