likeBalaton.hu | 2023.04.06. 06:00
Változik a menetrend húsvétkor, és a jegyeket is érdemes előre megvenni
A húsvéti ünnepkor változik a vonatok és a buszok menetrendje, illetve Magyar Államvasutak Zrt. és a Volánbusz Zrt. is felhívta az utasok figyelmét, hogy aki nem szeretne sorban állni jegyvásárláskor, annak érdemes előre megváltani a jegyeiket.

A húsvéti ünnepkor változik a vonatok és a buszok menetrendje, illetve Magyar Államvasutak Zrt. és a Volánbusz Zrt. is felhívta az utasok figyelmét, hogy aki nem szeretne sorban állni jegyvásárláskor, annak érdemes előre megváltani a jegyeiket.

Húsvétkor változik a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok közlekedési rendje. A MÁV-START járatai április 6-án a tavaszi szünet első napján a pénteki, 7-én a szombati, 8-án és 9-én az ünnepnapi, 10-én a vasárnapi, 11-én már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is. A Volánbusz járatok és a MÁV-HÉV járatok közlekedési rendje is módosul.

Várhatóan jelentősen megnő az ünnepek alatt az utasforgalom. Tavaly a húsvéti időszakra közel nyolcszázezren váltottak vasúti menetjegyet, s ebben a bérlettel utazók nincsenek benne. Ezért idén is a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza közötti Nyírség InterCity-khez, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest között közlekedő Tokaj IC-khez, a Budapest–Nagykanizsa közötti Tópart IC-khez, a Budapest–Keszthely közötti Balaton IC-khez, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény IC-khez és a Budapest–Tapolca vonalon közlekedő egy-egy sebesvonathoz.

Érdemes elővételben megvásárolni a menet- és helyjegyeket a sorban állások elkerülése érdekében. Vasúti jegyváltáskor az utasok 5 százalékos kedvezménnyel élhetnek az automatákat használva, és 10 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe az online jegyvásárláskor az Elvirát vagy a MÁV applikációt használva.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 6-án 10 órától április 10-én éjfélig vehetik igénybe.

Volánbusz változások

A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején.

Április 5-én, szerdán munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 6-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 7-én, nagypénteken a munkaszüneti napon, 8-án a szabadnapon, 9-én, húsvét vasárnapján a munkaszüneti napon, 10-én, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napon érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszok.

Április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben.

Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.

 

A Volánbusz pénztárainak húsvéti nyitvatartása itt olvasható.

MÁV-HÉV változások

  • Április 6-án a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben pénteken érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint jár.
  • 7-étől 10-éig a HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben (kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár).
  • 11-én a H5-ös és a H7-es HÉV a tanítási szünetben hétfőtől csütörtökig érvényes menetrend szerint; a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV a munkanapokon érvényes menetrend szerint közlekedik.

 

A tavaszi szünetben is – április 6-11. között – használhatják az általános iskolások Kajla útlevelüket

Az április 6-11. közötti tavaszi szünetben minden gyermek, aki a jegyvásárlás során felmutatja világoskék Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát (diákigazolvány vagy személyi igazolvány), korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-START, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain. A részletek itt tekinthetők meg.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva