likeBalaton.hu | 2023.03.16. 14:00
Van egy sirálysziget a Kis-Balatonon, amit bepaplanoztak a madaraknak
A kis sziget természetvédelmi szempontból értékes terület. A danka-, és szerecsensirályok, valamint a küszvágó csérek költőhelyeként szolgáló területet nem is könnyű megközelíteni.

– A fokozottan védett sziget több mint egy évtizeden keresztül a legfontosabb dankasirály, szerecsensirály és küszvágó csér költőhely volt a területnek és Zala megyének. 2017-ben 250 pár danka-, 8 pár szerecsensirály és 15 pár küszvágó csér költött itt – számolt be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI).

A magas növényzet zavarta a védett madarakat

Még 2020-ban is nagy csapat dankasirály lepte el a telepet, de a későbbi megfigyelések alapján sikeres fészkelés már nem volt. Ezen az állapoton szerettek volna javítani a szakemberek, akik a közelmúltban kivételesen csónakkal közelítették meg a szigetet.

Ez ugyanis csak akkor lehetséges, ha elég magas a víz hozzá.

És a tél folyamán elég sok csapadék érkezett. (Talán még a jégen is mehettek volna, de idén nem volt elég hideg a Kis-Balaton befagyásához.) Civil természetvédők, a BFNPI, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakemberei, összesen tízen vettek részt a növénymentesítésben. Az elmúlt években annyira felnőtt az aranyvessző, a csalán és a japánkeserűfű a szigeten, hogy a madarak számára alkalmatlanná vált a költésre.

Újra visszatérhetnek a dankasirályok
Fotó: Pixabay/Manfred Richter

Még paplant is terítettek

– A szigeten a lágyszárúakat – nagy arányban invazív fajok – és néhány bodzabokrot irtottunk le, közel 1000 négyzetméter felületet szabaddá téve. A sziget partjain a füzeket és a nádat érintetlenül hagytuk – írták a beszámolóban és kiemelték,

nádpaplan és tófólia segítségével 20 négyzetméternyi területet lefedve megfelelő helyet alakítottak ki a cséreknek is.

A küszvágó csér is gyakori vendég a kis-balatoni sirályszigeten
Fotó: Pixabay/Georg Wietschorke

 

A területen rengeteg régi dankasirály-koponya, néhány régebbi réce tojáshéj, egy elhagyott nyári lúd fészek is előkerült.

Találtak még egy csalitjáró pockot és egy erdei cickányt is, amelyek védett állatok.

A sziget iszapos partjain kis csapat csörgő- és kendermagos réce is tartózkodott. – A terület felett a takarítás idejében is több dankasirály körözött, nagyon reméljük a helyi populáció újra felfedezi magának a szigetet. Ezt a következő időszakban természetesen nyomon fogjuk követni, és idén talán újra lehet sirálygyűrűzést tartani, akárcsak a régebbi időkben – ígérték a természetvédők.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Manfred Richte

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva