Krausz Andrea | 2019.01.03. 18:04
Varázslatos jégvilág a Balaton-parton
Megérkezett a hidegfront a Balatonhoz is, 93 km/órás erősségű szél tombolt Balatonőszödön. Gyönyörű, jeges arcát mutatja a déli part és rövidesen megjelenhet az összefüggő jég.

1 méter magas hullámok csapdosták a partot január 3-án. A vízpermet gyorsan ráfagyott a partmenti növényekre és tárgyakra. Ilyen, jégbe fagyott világot fotóztunk Siófokon:

Megfagyott a vízpermet (Fotó: Krausz Andrea)

Az Európa Hotel melletti nádas öbölben meghúzódtak a madarak. Több mint száz tőkés réce, sirály és hattyú keresett szélvédett helyet.

Szélvédett helyet kerestek a madarak (Fotó: Krausz Andrea)

Erős, gyakran viharossá fokozódó szél kíséretében sarkvidéki eredetű, hideg légtömegek árasztották el a Kárpát-medencét január 2-án. Több településen 60-80 km/h-s szelet regisztrált a szélmérő műszerek, de a déli partnál mérték a legerősebbet – mondta el a LikeBalatonnak Szilágyi Eszter, az OMSZ siófoki Viharjelző Obszervatóriumának meteorológusa.

– Az elmúlt 24 óra folyamán 93 km/h volt a legerősebb széllökés, amit Balatonőszödön mértünk. A víz hőmérséklete jelenleg 0,5 fokos, és mivel a következő napokban az éjszakai minimumok bőven fagypont alatt alakulnak, továbbá a nappali órákban is alig emelkedik pozitív tartományba a léghőmérséklet nemsokára várhatóan megjelenhet az összefüggő jég a tavon – mondta Szilágyi Eszter, aki hozzátette, hogy a hét végén éjszaka -3,-6 fokos minimumokra, a nappali órákban pedig maximum 2, 3 fokra számíthatunk a térségben.

A következő napokban várhatóan a hó is megérkezik a Dunántúlra, a magyar tengernél pedig már sokan várják, hogy megjelenjen az összefüggő jég.

Kép és szöveg: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva