veol.hu/Kovács Erika | 2020.10.03. 17:00
Varga László: „Soha nem volt még ennyire erős a nyár”
Nyertese lehet a pandémiás helyzetnek a Balaton, mert a rengeteg magyar vendég mellett sok külföldi is ezt a tavat választotta a tenger helyett júliusban és augusztusban, vélekedett Varga László. A balatonfüredi Hotel Aura igazgatója és a Balatoni Kör alelnöke szerint, aki igényli, világszínvonalú idegenforgalmi szolgáltatást is megtalál a Balatonnál.

Kitűnő színvonalú és hangulatú programmal búcsúztatták a hosszú ideig tartó jó időt, a nyarat az említett balatonfüredi szállodában.

Varga László, a hotel igazgatója mindig is esküdött a világszínvonalra, amit, vélekedése szerint, egyre több balatoni szolgáltató kínál, legyen szó szálláshelyről, gasztronómiáról, borászatról. Az idegenforgalomban ugyanis alapvető szerepe van a kiemelkedő színvonalnak, és a piacon csak az maradhat versenyben, aki erre képes az ágazatban.

– Nem véletlen, hogy ebben a szállodában a nyárzárón az egész világon ismert sztárséfekkel főztünk ismét, mint Molnár Gábor és Somlai Tamás, a kitűnő hangulatról pedig Kökény Attila énekes gondoskodott – érvelt az igazgató. Varga Lászlónak meggyőződése, hogy a kifogástalan szálláshely mellett alapvető jelentősége van annak is, hogy az ember minőségű milyen ételt és italt tesz a vendég elé. Ők ráadásul gyakran készítenek el mindent a vendégek előtt, ahogy történt ezúttal is, és láthatták, hogyan állítja össze a csúcsminőségű italokat az ismert veszprémi házaspár.

Varga László szerint a nyáron sokan rájöttek arra, hogy Magyarországon is lehet nyaralni, kirándulni, számtalan új szépséget felfedezni
Fotó: családi archív

 

– Az embereket érdekli mindez – jegyezte meg az igazgató, aki mindig szem előtt tartotta azt is, hogy a vendégek ismerjék meg a magyar ízeket, ételeket, így kötényt kötött maga elé, és a teraszon főzte-sütötte a finom magyaros lecsókat, nagymamája receptje alapján a tejfölös paprikát. – A sütés-főzés jól jött, így a vendégek között lehettem, ami számomra nagyon fontos, és gyakran meg is teszem, mondta az igazgató. Mindemellett élére álltak a kezdeményezésnek is, miszerint a szállodák dolgozói ezen a nyáron ott nyaraljanak, ahol dolgoznak. Az igazgató tágabb családjával együtt idén ezt a hotelt választotta, ahol az éves nyaralásra szánt pénzt elköltötték. A balatoni nyarat érintő kérdésre elmondta, ők pünkösdre nyitottak ki, a június „felvezető” hónap volt. Minden várakozást felülmúlt a július, és gondolták, erős lesz az augusztus is, de azt, hogy ennyire, arra nem számítottak.

Balatonfüred kikötője
Fotó: Szücs Ildikó

Majdnem 96 százalékos kihasználtsággal zárták a hónapot, és a négy éves fennállásunk óta augusztusban érték el a legnagyobb sikert. A magyarok mellett sok németajkú vendég is érkezett hozzájuk, ők korábban a tengerhez mentek, és a teljes vendégkörnek a 15 százalékát adták.

Varga László, a Balatoni Kör alelnökeként úgy tudja, a Balatonnál az említett két hónapban máshol is nagy volt a forgalom, csaknem naponta teltházzal dolgoztak és tömegeket szolgáltak ki az éttermek, strandbisztrók, szállodák. Balatonfüreden például az augusztus 20-i, hosszú hétvégén egy szabad kempingágyat sem lehetett találni, de ez sok helyen jellemző volt a tónál.

– A pandémiás helyzetnek a Balaton nyertese lehet, és mi magunk, magyarok is, vélekedett. Hozzátette, azon túl, hogy az emberek saját hazájukban pihentek, és költötték el a nyaralásra szánt pénzt, közülük sokan rájöttek arra, hogy Magyarországon is lehet nyaralni, kirándulni, túrázni, biciklizni, számtalan új értéket, szépséget felfedezni.

Balatonfüred -Tagore sétány
Fotó: Szücs Ildikó

Varga László kifejtette, ők, és tudomása szerint ez jellemezte az idegenforgalom többi szereplőjét is, az idei tavaszi, nyár eleji 2,5 hónapos kényszerszünet miatt a későbbi hatalmas forgalom ellenére sem tudták „hozni” legalább a nullszaldót, de emellett is nagyon örülnek annak, amit elértek. Az ágazatnak a túlélésben nagy segítséget jelentettek a kormányzati intézkedések.

A mostani, második járványhullámról úgy mondta, tapasztalata szerint az emberek fegyelmezettek, az ország működik, a vendégek érkeznek, mindennek óriási gazdasági és munkahelymegtartó jelentősége van.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva