likeBalaton.hu | 2020.10.22. 17:00
Várhatóan sokan költöznek a közeljövőben a Balatonhoz
Fel kell készülni arra, hogy a Covid-járvány lecsengése után a Balaton régió lakossága nőni fog a következő tíz évben, legalábbis ezt mondják a szakemberek. Mutatjuk, hogy miért.

– Most a vízparti településeken nő, a tótól távolabbiakon csökken a lakosságszám, de ez ki fog egyenlítődni. A következő húsz év egyik legfontosabb kérdése az ivóvízszükséglet kielégítése. Hulladékkezelés szempontjából is speciális terület a balatoni kiemelt üdülőövezet, ahol speciális gyűjtési rendszert kell kidolgozni – mondta az elnök.

A Kis-Balaton világviszonylatban is párját ritkító természeti érték, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 15 bemutatóhelyének egyike. Itt írtunk róla részletesebben.

Iszaphasznosítás és ökoszisztéma-védelem a Balatonnál

– Év végéig elkészül Magyarország Vízgyűjtő-gazdálkodási tervének második felülvizsgálata, amelyet a jövő év júniusáig tartó véleményezést követően 2021 végére véglegesítenek. Az anyag foglalkozik a Balaton speciális kérdéseivel is, egyebek közt a vízszintemelés hatásaival, a szűrőmezők helyzetével, a tavi ökoszisztéma védelmével, a kikotort iszap hasznosításával és az illegális építmények elbontásával – mondta Tóth Sándor a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Mit hoz a klímaváltozás a Balatonnál? Olvasd el itt!

Fotó: Krausz Andrea

A következő évek fő stratégiai céljai között szerepelnek a következők

– A vízi és vizes, valamint a gyepes élőhelyek helyreállítása, megőrzése, fejlesztése, valamint a földtudományi természeti értékek megőrzése, a természetvédelmi ismeretterjesztése, és a védett területek hatékony kezelése. A konkrét fejlesztések érintik majd egyebek közt a köveskáli Tüskés-tavat, a Burnót-patakot, bizonyos halgazdálkodási területeket, valamint a Sásdi-legelőt és rétet – mondta Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóhelyettese.

Sirályok Keszthelyen (Olvasói fotó: Csoszó Diána)

Olvasói fotó: Csoszó Diána

 

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva