PR cikk | 2020.11.03. 16:03
Városi biciklizés – mire figyeljünk?
Hirdetés - Az utóbbi pár évben egyre népszerűbbé vált a városi biciklizés, ami nem sportolási lehetőségként tekint a kerékpározásra, hanem a bicikli közlekedési eszköz, és a használatával járó életmód élményeit helyezi előtérbe.

A városi tömegközlekedés szolgáltatásai időnként elmaradnak az elvárásoktól, sok helyen nagy a tömeg, miközben egyre ritkábbak a járatok. Ha valaki olyan helyen lakik, ahol még ráadásul a megálló is messze található, vagy éppen az elfogadhatót éppen meghaladja a szükséges átszállások száma, ott szintén nem kérdés a váltás lehetősége.

Egyre több városban fejlesztik folyamatosan a bicikliutak számát, amivel lehetőség nyílik a biztonságos közlekedésre, így már nem csak a makacsul elhivatottak választhatják ezt a közlekedési módot. Ugyanakkor ahhoz, hogy valóban biztonsággal és magabiztosan róhassuk kétkerekűnkkel a városi utakat, néhány dologra nekünk is érdemes odafigyelni.

A bicikli típusa és felszereltsége

Ha valaki éppen elkezdi a városi biciklizést, és ehhez most vásárolna eszközt, annak érdemes egyszerűbb és olcsóbb darabbal kezdeni. Ennek több oka is van: egyrészt azt, hogy kinek melyik típus kényelmes és használható a mindennapjai során, a tapasztalat fogja megmutatni, így könnyen lehet, hogy hamar eladja és beszerez helyette egy másikat. Másrészt, ha valaki gyakorlatlan, előfordulhat, hogy az első időszakban olyan apróbb balesetek fogják érni, amelyek a bicikli esztétikáját vagy akár működését is befolyásolhatják, és ilyenkor nem árt, ha a javítás nem kerül egy kisebb vagyonba. A harmadik ok sajnos nagyon prózai: amíg valaki nem válik elég gyakorlottá a bicikli lezárásában, elég valószínű, hogy el fogják lopni a járgányt, emiatt célszerű a kellemetlen tapasztalatokat egy olcsóbb bringával megszerezni.

Használt bicikli vásárlásához, a saját eladásához, alkatrészek beszerzéséhez, és az ezekről alkotott vélemények olvasásához ajánljuk a Vaterát, ahol nem csak biztonságosan és garanciával vásárolhatunk, de az eladó és árucikkeinek értékeléséből is kiindulhatunk vásárláskor.

Létezik olyan biciklitípus, hogy városi vagy city kerékpár, ám természetesen bármilyen típusú kerékpárral tekerhetünk, amilyennel csak kedvünk tartja. A city kerékpártípus jellemzője, hogy a sportbringákhoz képest nehezebb ugyan, de még mindig viszonylag könnyű vázzal rendelkezik, hogy ha fel kell emelni, vagy lépcsőzni kell vele, az se okozzon gondot. A viszonylag masszívabb vázra viszont azért van szükség, mert a városi közlekedésben gyakori, hogy rajtunk kívül teher is utazik a járművön (táska, bevásárlás, gyermek), így azt a megterhelést bírnia kell.

A masszívabb vázhoz szélesebb kerekek dukálnak, ami a városi közlekedésben azért nagyszerű, mert az elérhető sebességgel szemben a stabilitást helyezi előtérbe, kevésbé sérülékeny a kátyúk és útszegélyek okozta kihívások során és a fentebb említett terhelést is jobban bírják.

Nagyon fontos, hogy a bicikli jó műszaki állapotban legyen és a felszereltségét (csengő, kivilágítás, biztonsági felszerelések, fényvisszaverő prizmák stb.) tekintve is megfeleljen a KRESZ előírásainak. Nem elég, ha beszerzéskor átnézetjük és felszereljük a kerékpárt, rendszeresen ellenőrizzük/ellenőriztessük, hogy minden rendben van-e rajta.

Forrás: pexels.com

Ismerjük a KRESZ-t, és tartsuk is be!

Nem mindenki van tisztában vele, aki nyeregbe ül, hogy a közlekedésrendészeti előírások a biciklisek számára ugyanúgy kötelezőek, mint az autósoknak. Mielőtt rendszeresen és sokat kezdünk tekerni a városban, frissítsük fel az ismereteinket, mert ha hibázunk, számíthatunk a büntetésre is. A szabályok és előírások ismerete azért is fontos, mert a biztos tudás határozott fellépést kölcsönöz a közlekedőnek – erről mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos. A bizonytalan, kapkodó, tétova biciklis sajnos általában pórul jár, ha máshogy nem, azzal, hogy saját borulását idézi elő.

Javasolt felszerelések, ruházat kerékpározáshoz

A városi bringások számára az egyik legfontosabb felszerelés a kerékpár rögzítésére szolgáló, lopásgátló eszköz a vele való „parkoláskor”. Sajnos kreativitásban a tolvajok sokszor előrébb járnak a fejlesztőknél is, de mindenképpen érdemes innovatív eszközöket beszereznünk, még ha borsosabb is az áruk, hiszen ez még mindig költséghatékonyabb, mint ha a kerekeket vagy az egész bringát ellopnák. Léteznek a sima láncos vagy drótos lakatos eszközök, villámzárak, kerékbilincses megoldások. Érdemes kerékpáros fórumokon átböngészni a véleményeket ezek előnyeiről és hátrányairól.

A városban használt bringán mindig nagyon jól jön valamilyen táskatartó, kosár vagy egyéb eszköz, amelyen poggyászt tudunk rögzíteni. Olyat válasszunk, amely a mindennapi tevékenységeinkhez illeszkedik, és vásárlás előtt szánjuk rá az időt ebben az esetben is arra, hogy elolvassuk mások véleményét, akik használták már a kiválasztott típust.

Azok számára, akik munkába járnak kerékpárral, komoly dilemmát okozhat az, hogy milyen ruházatban vágjanak neki a mindennapi utazásnak, és ha a sportruha mellett döntenek, hol tárolják és cseréljék át a váltóruhát. Az, hogy kell-e speciális ruha az útra, azon is múlik, hogy milyen hosszú és nehéz az útvonal, amelyet nap mint nap meg kívánunk tenni. Ha hétköznapi öltözékben ülünk biciklire, ne feledkezzünk el a láthatósági előírásokról, a fényvisszaverők alkalmazásáról és a nadrágvédőről!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva