2019.08.11. 20:00
Vasárnapi balatoni süti 10. – Szilvás-fahéjas morzsatorta
Madarász Ildikótól, a Balaton háziasszonyától kaptuk a balatoni sütisorozatunk legújabb, szilvás receptjét. Kezdők is bátran elkezdhetik!

Kimagozzuk, kimérjük, összemorzsoljuk, összerakjuk, megsütjük és már kész is van, ráadásul mindenki elájul majd tőle – ez a morzsasüti címszavakban. Most, mivel annak van szezonja, szilvából készül, de körtét, almát, vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt is fel lehet használni hozzá. Egyformán lenyűgöző lesz és egyikkel sem kell sokat fáradni. Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya árulta el nekünk a receptet, aki már nagyon sokszor sikert aratott vele és azt mondja, igazán háziasszony barát, idő- és pénztakarékos, ugyanakkor kiadós sütemény.

Szilvás-fahéjas morzsatorta

btr

Hozzávalók:

50 dkg. liszt

25 dkg. vaj

20 dkg. cukor (lehet a fele nádcukor)

1 tojás

1 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja

csipet só

1 teáskanál fahéj

A töltelékhez:

60 dkg magozott szilva

3 evőkanál cukor

1 citrom leve

1 evőkanál étkezési keményítő

Így készül:

A lisztet, a csipet sót, és a sütőport összekeverem egy tálban. A puha vajat, a cukrot, a tojást, a citrom reszelt héját, és a fahéjat egy másikban kézi mixerrel jól összedolgozom, majd a lisztes keveréket két részletben hozzáadom, így kapok egy jól morzsálódós tésztát. Ezt a tésztát félbe veszem és egyik felét egy 26 cm. átmérőjű tortaformába egyengetem, vigyázva, hogy a peremén is legyen tészta.

A szilvákat kimagozom, majd meghintem a cukorral, ráfacsarom a citrom levét, hozzászórom az étkezési keményítőt, és kanállal durván összekeverem. Ezt a szilvás tölteléket rakom a tortaformába, majd a tészta másik felét a szilvákra morzsolom.

Közepesen meleg sütőben – 180 fokon – 40 perc alatt készre sütöm. Amikor teljesen kihűl utána szeletelhető, egy gombóc vanília fagyival tálalva az igazi 🙂

Madarász Ildikó, a Balaton háziasszonya

Madarász Ildikó nagyon korán kezdett el ismerkedni a konyhai alapanyagokkal. Édesanyja ugyanis termények, gyógynövények és erdei termékek felvásárlásával foglakozott. Ildikó pedig óvoda helyett, az édesanyjával járt munkába három éves korától.

Már akkor is megkóstolt minden gyümölcsöt és egy évvel később már maga is kivette a részét a munkából. Gyümölcsöt árult a felvásárló ládáiból. A konyhában, a nagymamája és az anyukája mellett megtanult mindent: 14 évesen már saját kezűleg húzta papírvékonyra a rétestésztát, és azóta is ezt a varázstudományát veszi elő, ha igazán el akarja bűvölni a vendégeit.

Főzéstudományát, amióta először állt a tűzhely mellé, folyamatosan fejleszti és két jó evő fiú édesanyjaként mindent megtanult annak érdekében, hogy legpraktikusabban, mégis igényesen tudja ellátni a családi konyhát. A főzés aztán lassanként a szenvedélyévé vált és úgy gondolta, tudását szívesen megmutatja másoknak is. Háziasszonyokat tanít főzni, több tévében van főzőműsora, idén pedig rendszeresen szerepel Balatoni Nyárban, és körbefőzte már az egész Balatont.

A szilva, egy igazi csodagyümölcs

A szilva tulajdonképpen egy virág, a rózsefélék családja tartozik ugyanis. Júliustól, egészen október végéig szedhetjük a feszes héjú, friss szemeket. Alakja éppúgy igen változatos, mint a gyümölcs húsának színe és íze. Hazánkban bárhol kedvező körülmények vannak ahhoz, hogy jól teremjen.

Nemcsak az egyik legnépszerűbb lekvár és pálinka alapanyag, sütikhez is nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. A népi gyógyászat ugyanolyan régóta és sokrétűen használja, mint a konyha.

A benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

Előnyös tulajdonságai között sokat számít, hogy kalóriaszegény, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához. Aszalt formában azonban nagyon sok cukrot tartalmaz.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium,kálium, vas és fluorid, és sok C valamint K vitamint tartalmaz.

Nézd meg a többi balatoni sütireceptet is, itt!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva