2019.09.29. 12:00
Vasárnapi balatoni süti 12. – Ezekkel a pogácsákkal te is bajnok lehetsz
Egy vargányás és egy kapros-túrós pogácsa receptet mutatunk. Az egyikkel a nagyszakácsi királyi szakácsverseny, a másikkal a balatonszentgyörgyi nyárzáró pogácsasütő versenyét nyerték meg.

A szentgáloskéri Napsugár Egyesület komolyan veszi a hagyományőrzést és a konyhában is keresik azokat az értékeket, amiket érdemes a következő generációknak átadni. Igazi pogácsa specialisták. A nagyszakácsi pogácsasütő versenyt, ami Somogy megye legnagyobb ilyen megmérettetése, már többször megnyerték, amikor pedig véletlenül nem, akkor is a legjobb háromba került a pogácsájuk.

A csapat „fejlesztője” Szabó Péterné, aki újabb és újabb recepteket talál ki. A mostani vargányás verziót is hosszan kísérletezte, amire úgy találták elindulhatnak vele a versenyen. Igazi őszi ízvilág, de mivel szárított vargánya mindig van, egész évben lehet sütni. A csapat nemcsak pogácsában ügyes, a környék nokedliszaggató versenyét is rendszeresen megnyerik, kelt rétesük pedig olyan híres, hogy fesztivált is rendeznek köréje nyaranta.

A nagy csapat: Dobándi Györgyné, Galambosi Józsefné, Gelencsér Györgyné, Szabó Péterné, Gál Vilmosné, Orbán Lászlóné, Horváth Gyuláné

Vargányás pogácsa Szentgáloskérről

Hozzávalók:
(kb. 70-80 darabhoz)

A tésztához:
1 kg liszt (plusz a gyúráshoz néhány marék)
8 dkg főtt, áttört krumpli
5 dkg vaj
5 dkg friss élesztő
1 dl 2,8%-os tej
a vargánya leszűrt leve, amibe beáztattuk
2 db nagyobb tojás
5 dkg só
kb. 2-3 evőkanál tejföl

A hajtogatáshoz kell:
Egy nagy marék szárított vargánya, finomra összetörve,
a gombát 1,5 dl jó meleg vízbe áztatjuk egy éjszakára,
majd leszűrjük,
nagy csipet borsot
egy teáskanál sót
20 dkg vajat adunk hozzá és kikeverjük.

A kenéshez:
három egész tojás

Így készül:

A szárított vargányát, mozsárban összetörjük és egy éjszakára meleg vízbe áztatjuk.
Az élesztőt egy kávéskanál cukorral és a langyos tejjel egy felfuttatjuk A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük, a beáztatott vargánya sűrűjét felfogjuk, a levet, amibe ázott hozzáadjuk a tésztához, a felfuttatott élesztővel együtt, majd összegyúrjuk. 15 percet meleg helyen pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra és rákenjük a gombás vajat.

A képen látható módon összehajtogatjuk. Ehhez képzeletben 3 részre osztjuk a kinyújtott tésztát, rákenjük a gombás vaj felét, majd a két szélső harmadot egymásra hajtjuk a középső részre. Most egy hosszú csíkot kaptunk. Azaz 90 fokkal elforgatva ugyan ezt megtesszük. 15 percet pihentetjük.
Ismét kinyújtjuk, majd másodszor is összehajtogatjuk. Fontos, hogy a hajtogatás ugyanúgy történjen, mint először. A sorrendnek kell megegyeznie minden esetben, nem az a lényeges, hogy a tészta melyik feléről kezdjük a hajtogatást. Ismét 15 percet pihentetjük.

A tésztát a második hajtogatás és pihentetés után újra kinyújtjuk, már vastagabbra – kb 1,5 cm vastagságúra, a tetejét késsel rácsozzuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.


Tepsibe rakjuk és megkenjük tojássárgájával. Légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt, 160 fokon szép pirosra sütjük, légkeverés nélkül 180 fokra állítsuk a sütőt, alsó-felső sütésre.

Túrós-kapros pogácsa Balatonszentgyörgyről

 

Balatonszentgyörgyön évek óta versenyeztetik a falu pogácsáit, idén a nyárzáró hétvégén rendezték meg ezt a versenyt. A legjobbnak Fazekas Istvánné kapros-túrós pogácsája bizonyult, amit a családja nevezett be, mert ők már hosszú ideje mondogatták, hogy ez a legfinomabb, amit valaha ettek. Egy éjszakát pihentetni kell a tésztát, a nagyobb munkát így a vendégvárás napján megspórolhatod. Akkor már csak sütni kell, nem csak frissen finom, igaz rendszerint frissen el is fogy az összes.

Fazekas Istvánné és a győztes balatonszentgyörgyi pogácsa

Hozzávalók:
(40-50 darabhoz)

50 dkg liszt
1 élesztő
1 dl tej
1 evőkanál só
2 kanál tejföl
1 tojás
50 dkg túró
25 dkg vaj, vagy margarin
2-3 nagy csokor kapor
tetszés szerint sajt a tetejére

A kenéshez:

2 egész tojás

 

Így készül:

A lisztet összedolgozzuk a vajjal, az összevágott kapor felét hozzáadjuk a túróhoz, majd hozzáadjuk a tésztához, a tejföllel, a tojással, a felfuttatott élesztővel és sóval együtt.

Összegyúrjuk és simára kidolgozzuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap kinyújtjuk, a másik csokor összevágott kapor felét rászórjuk, hajtogatjuk, kinyújtjuk, majd újból megszórjuk kaporral, hajtogatjuk és nyújtjuk. Pihentetni nem kell közben. Miután utoljára kinyújtottuk, 1,5-2 centisre, pogácsákat szaggatunk, megkenjük tojással, megszúrjuk sajttal és kaporral és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva