likeBalaton.hu | 2022.10.29. 08:00
Vásárolnál vagy ügyet intéznél? Ezekre készülj a négy napos hosszú hétvégén
Itt vannak a legfontosabb tudnivalók a boltok nyitva tartásától a menetrend-változásokon át a temetőkkel kapcsolatos változásokig.

Fontos változások lesznek a négynapos ünnep miatt

Október 29. és november 1. között nem kell dolgoznunk, azonban a hosszú hétvége miatt rengeteg minden megváltozik, mutatjuk, mi minden. 2000 óta Magyarországon november 1., a mindenszentek ünnepe munkaszüneti nap. Az idén munkanap-áthelyezéssel lett négy napos ez a hétvége: az október 31-i munkaszüneti napot két hete, október 15-én kellett ledolgozni. A hosszú hétvége számos szolgáltatást is érint. Az ünnepekhez igazodik a közlekedés, de a bankok és a hivatalok nyitvatartása is.

A boltok mindenszentek ünnepén nem nyitnak ki Fotó: Metropol/NZ

Csak mindenszentekkor zárnak be a boltok

A nagy élelmiszerláncok a megszokott nyitvatartás mellett működnek a hosszú hétvégén. A boltok október 31-én, hétfőn a szokott módon lesznek nyitva, és csak a keddi ünnepnapon tartanak zárva. A plázák és a bevásárlóközpontok is csak kedden, mindenszentekkor zárnak be, a többi napon a megszokott módon várják a vásárlókat.

Az ünnepekhez igazítja a menetrendjét a MÁV és a Volán

A vonat- és az autóbusz társaság is felkészülten várja az ünnepi hétvégét. A vonatok október 30-án, vasárnap és 31-én, hétfőn az ünnepnapi, november 1-jén a vasárnapi, 2-án pedig már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. A vállalat azt tanácsolja az utasoknak, hogy mindenki időben tervezze meg az utazását, valamint indulás előtt tájékozódjunk a közlekedési változásokról. A Volánbuszok így közlekednek a négy napos ünnepen:

  • október 29. szombat: szabadnap
  • október 30. vasárnap: munkaszüneti nap
  • október 31. hétfő: szabadnap
  • november 1. kedd: a hét első iskolai előadási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap
  • november 2. szerda: a hét első iskolai előadási és munkanapja.

 

 

Így lesznek nyitva a posták az ünnepekkor

  • Október 30-ig: a normál munkarend szerint.
  • Október 31-én: a szombati nyitvatartás szerint.
  • November 1-jén: valamennyi posta zárva tart.
  • November 2-től: újra a normál munkarend szerint.

Zárva lesznek a kormányablakok

Október 31. és november 1. között a kormányablakokban az ügyfélfogadás és az ügyintézés szünetel. November 2-tól 2023. március 17-ig egyes, kisebb forgalmú kormányablakok és okmányirodák zárva tartanak majd.

Máshogy lesznek nyitva a bankok is

OTP Bank:

  • Október 29.: a normál fiókok zárva lesznek, a szombaton is nyitva tartó pénzintézetek a szombati munkarend szerint.
  • Október 31. és november 1.: a normál fiókok és a szombati nyitvatartással rendelkező fiókok is zárva lesznek.
  • November 2.: a normál fiókok a hétfői munkarend szerint, a szombaton is nyitva tartó pénzintézetek pedig hétköznapi munkarenddel várják az ügyfeleket.

Unicredit Bank:

  • Október 28.: pénteki nyitvatartás szerint.
  • Október 31: minden bankfiók zárva.
  • November 1.: minden bankfiók zárva.
  • November 2.: szerdai nyitvatartás szerint.

Erste Bank, Raiffeisen Bank:

  • Október 31-én és november 1-jén zárva tartanak

 

 

Vasárnap állítjuk vissza az órákat a téli időszámításra

Vasárnap elkezdődik a téli időszámítás, azaz október 30-án 3 órakor vissza kell állítani az óráinkat 2-re, így aznap egy órával többet alhatunk. Az EU 2018-ban rendezett népszavazásán a polgárok az óraátállítás eltörlésére voksoltak, az egyik legmagasabb arányban, közel 90%-ban Magyarországon szavaztak a téli-nyári időszámítás váltogatása ellen. Az EU a szavazás után úgy döntött, hogy 2024-ben megszünteti az óraátállítást, és minden tagországnak el kell döntenie, hogy melyik időszámítást véglegesíti. A döntés egyik fontos oka az volt, hogy az egyórás átállás évente kétszer megterheli az emberi szervezetet, megzavarja a biológiai óránkat, ún. cirkadián ritmust, és ehhez lehetetlen zökkenőmentesen alkalmazkodni. Előfordulhat azonban, hogy az energiaválság miatt meghosszabbítják a 2024-es határidőt.

Változnak a vasárnap éjszakai menetrendek

Az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet azonban emiatt nem kellett módosítani – közölte a Mávinform. Vannak vonatok, amik a nyári, és vannak, amik a téli időszámítás szerint indulnak, és olyan is akad, amelyik útközben vált. Az óraátállítás több nemzetközi járatot is érint. A változásokról a MÁV és Volánbusz honlapján lehet tájékozódni.

Október végéig kell érvényesíteni a diákigazolványokat

Október 31-ig érvényesek a 2021/2022. tanévre vagy annak II. félévére szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok, valamint azoknak a tanulóknak a diákigazolványai, akik a 2021/2022. tanévben töltötték be 16. életévüket.

Október 31-ig kell érvényesíteni a lejáró diákigazolványokat Fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: metropol.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva