viharjelzés: Siófoknál 0
10°
12°
É
11 km/h
2018.10.23. 12:00 Vásáry André: Az operett nem könnyű műfaj
Megosztom
Az előadőművész október 26-án Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központba ad koncertet.

André kiválóan idézi fel a kor hangulatát, a magyaros zenei elemeket, előadásmódot, bemutatva az igazi operett nem mindennapi énekesi-előadói bravúrt igénylő slágereit. A műsorba többek között világhírű és népszerű operettekből válogatta a dalokat, mint például a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Víg özvegy, stb. Az esten a 20-as, 30-as 40 -es évek jellegzetes dalai – János legyen fenn a János hegyen, a 7-re ma várom a Nemzetinél, Jöjjön ki Óbudára, stb. –, illetve régi magyar filmdalok és musical slágerek is elhangzana.

Nyáron a Festetics kastélyban adott koncertet.

– Az ötlet, hogy az operett felvegyem a repertoáromba egy fellépéshez köthető. A velencei Vízi Színházba mutattam be egy órás operett és musical koncertet, amikor készültem a fellépésre, rájöttem, hogy az összes dalt ismerem, hiszen a nagyszüleim is ezeket a slágereket hallgatták. Ez a stílus egy igazi hungarikum, ami szinte a génjeimben van, és az a tapasztalatom, hogy az emberek is nagyon kedvelik. Operett színházas kollégával beszélgettünk erről a stílusról, és ők mondták, hogy az elegánsabb vonalát képviselem ennek a műfajnak. Sokan azt gondolják, hogy operettet előadni könnyű, de minőségileg ugyanolyan nehéz műfaj, mint az klasszikus zene. Ez egy igényes szórakoztatás. A nézők nagyon kedvelik például Szilvia belépőjét, vagy a Marica grófnő híres dalát, ezeket a nagyszerű slágereket tőlem is hallhatják. A primadonna és a bonvivan szerepek klasszikusan képzett hangot igényelnek, mert akkor tudnak igazán szárnyalni ezek a dalok – mondta az énekes a LikeBalatonnak.

– Az október 26-i siófoki koncertje is újdonság lesz bizonyos szempontból, mert habár többször is fellépett a városban, most először fog koncertet adni a Kálmán Imre Emléknapokon, és most először érkezik operett műsorral.

– Idén nyáron volt az első kirándulásom ebben a műfajban, habár a Zeneakadémián az egyik vizsgámon kellett már énekelnem operettet. Akkor kicsit tartottam ettől, de ahogy mostanában jobban elmélyültem a darabokban, teljesen a szerelmese lettem az operettnek. Azt gondolom, hogy nagyon magyar a műfaj, még ha az eredetét tekintve, zenetörténetileg ez nem is teljesen igaz. De Kálmán Imre, Lehár Ferenc és a többi szerző dalait nagyon átjárják a magyar zenei hagyományok, így igazán jóleső érzés énekelni ezeket a darabokat. Főleg úgy, hogy valamilyen úton-módon mindegyiket ismertem, mégpedig annak ellenére, hogy nem voltam nagy operett látogató. De ebből jól látszik, hogy aki Magyarországon született vagy él, akaratlanul is találkozik ezekkel a darabokkal. Ezért nagyon boldog voltam, amikor nyáron összeállítottuk azt az egyórás koncertet, amelyet most Siófokon is előadok. A legismertebb darabokból válogattam a dalokat, például a Csárdáskirálynőből, a Marica grófnőből vagy a Mágnás Miskából, de emellett elhangzanak majd régi magyar slágerek is, egy-egy ismert sanzon és kuplé. Illetve lesz egy Budapest blokk is, melyben Budapesttel kapcsolatos dalokat fogok énekelni. Az eddigi koncertek alapján a közönség tényleg mindegyik dalt szereti és ismeri, és szinte velem énekli őket.

– Most, hogy jobban elmélyedt a műfajban, van esetleg olyan operett, esetleg karakter, amely kifejezetten közel áll önhöz Kálmán Imre életművéből?

– Erre nehéz válaszolni, mert a koncertre készülve rengeteg operettet meghallgattam, és nagyon sok olyan dal és karakter van, amelyeket megszerettem. Nehéz lenne kiemelni egyet, annál is inkább, mert igazából magát a korszakot szeretem. Szerintem zeneileg még most is nagyon izgalmas és aktuális, nem véletlenül népszerű máig. Szóval nehéz lenne kiemelni bármit is, de a Csárdáskirálynő valódi remekmű, nagyon eltalált karakterekkel, fülbemászó dalokkal, nyilván ezért is játsszák az egész világon.

– Úgy tudom, új albumon dolgozik. Elképzelhető, hogy operett is szerepel majd rajta?

– Igen, most már itt lenne az ideje egy új lemeznek, a témája ezúttal a szerelem lesz. Egy operettből származó dal – amelynek a címét most nem árulhatom el, de a koncerten elhangzik majd – úgy néz ki mindenképpen szerepelni fog rajta, mert egyszerűen imádom, az a kedvencem. Illetve azt gondolom, hogy ha már lehetőségem van több műfajban énekelni, akkor ezt ki is kell használnom. Úgyhogy igen, a következő lemezen mindenképpen lesz operett.

– A munkán kívül is szeret és szokott a Balatonhoz járni?

– Mivel Debrecenből származom, igazából kimaradt a Balaton a gyerekkoromból, inkább külföldre mentünk a családommal nyaralni. Barátaimnak köszönhetően, már felnőtt fejjel fedeztem fel a Balatont, miután Budapestre költöztem, és rögtön bele is szerettem. Egyrészt fantasztikus a természeti adottsága a tónak és különleges hangulata van a környéknek, másrészt elképesztően sokat fejlődött az elmúlt években a programok és a vendéglátás területén is. Véleményem szerint olyan fantasztikus lehetőség és kincs a Balaton, amellyel élnünk kell. Ezért minden évben, ha csak tehetem, eltöltök pár napot a tónál. Idén nyáron ez kevésbé sikerült, bár most életemben először részt vettem a Balaton Soundon, ahol nagyon jól éreztem magam. Sosem gondoltam volna, hogy valaha is elmegyek erre a fesztiválra, de jó tapasztalat volt. A Balaton iránti szerelmem pedig, ha későn jött is, egy életre szól: bármikor boldogan utazom oda koncertezni és pihenni is.

Siófoki koncert

A Balaton az igazi szabadságérzés

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva