PR cikk | 2020.10.26. 01:00
Védd a mobilod vízálló tokkal a vízbe eséstől
Hirdetés - A mobiltelefon vízibiciklizés, csónakázás vagy vitorlázás közben is nálunk van, és folyamatos aggodalmat jelent, hogy beleeshet a vízbe. Ez pedig rányomja a bélyegét az élményre. A megoldás egyszerűbb, mint sokan gondolnák.

Ha őszinték vagyunk, belátjuk: a legtöbben még a sarki boltba sem indulunk el telefon nélkül. Egy nyaraláson pedig végképp elképzelhetetlen, hogy a vízre szállva majd a parton hagyjuk. Hogyisne, és az Instára szánt szelfikkel, fotókkal mi lesz?

Oké, tehát magunkkal visszük a telefont. De mit tehetünk, hogy elhárítsuk a legfőbb veszélyt, vagyis, hogy a telefon a vízben köt ki? Az egyik lehetséges válasz egy vízálló telefon beszerzése, a másik pedig a vízálló telefontok.

A legtutibb megoldás: a vízálló telefon

Egy nyaralás kedvéért persze nem biztos, hogy megéri belevágni egy ilyen vásárlásba. De ha egyébként is lecserélnénk a telefonunkat, akkor érdemes megfontolni. A mindennapok során is jól jöhet, ha a telefonunk vízálló. Nem csak akkor, amikor egy trópusi monszunnak is beillő zápor során szó szerint bőrig ázunk, és a zsebünkben lévő telefon is úszik az esővízben. De egy pohár víz is bármikor felborulhat az asztalon – főleg, mikor éppen mellette van egy telefon is.

Arról nem is beszélve, hogy aki például fürdés közben szívesen hallgat zenét vagy néz videókat, szintén veszélynek teszi ki a telefonját. A keletkező gőz ugyanis simán behatol a nem vízálló mobilok belsejébe. Ha ez többször is előfordul, az csökkenti a telefon élettartamát. De akár a beázáshoz hasonló problémákat is előidézhet.

IP szabvány: a vízállóság mutatószáma

Ha úgy döntünk, hogy vízálló telefont vásárolunk, érdemes figyelmesen választani. Ugyanis nagy különbségek lehetnek abban, hogy az egyes típusok mennyire vízállók. Az eligazodásban nagy segítséget jelent az úgynevezett IP szabvány

Egy egy két számjegyből álló jelölés, amelyek közül az első a porállóság szintjét jelzi, a második pedig azt mutatja, mennyire vízálló a telefon. (Egyébként nem csak telefonoknál, hanem más eszközöknél, például óráknál is alkalmazzák az IP szabványt.) A porállóság 1-6 között ingadozik, a 6-os a 100%-ig porálló telefont jelenti. A vízállóságot kifejező második szám 1 és 8 között változhat.

Telefont választani IPx6-ostól érdemes (ahol az “x” a porállóságot jelzi). Ennél a fokozatnál ugyanis már egy csap alá is odatehetjük a készüléket anélkül, hogy bármi baj érné. IPx7-től kezdve, illetve ettől felfelé már vízbe is eshet a mobil (1 méteres mélységig – de ebben is kibír 30 percet). A tuti az IPx8-as szint, itt már a 3 méteres mélység sem jelent problémát.

A vízálló tok is tökéletes megoldás

USAMS Waterproof Case – univerzális vízálló telefontok – fotó: Etuo.hu

A telefonok többsége nem vízálló, és nem is kell, hogy az legyen. Még akkor sem, ha éppen a Balatonon nyaralunk. Egy jó minőségű vízálló telefontok egy készülékhez képest fillérekből kijön, és tökéletesen megóvja a készüléket az intenzív esőtől vagy a fröccsenő vízcseppektől.

De mi van akkor, ha a telefon beleesik a vízbe? Nos, a legtöbb vízálló tok nem garantálja a telefon védelmét vízbe merülés esetén. De ez nem azt jelenti, hogy felesleges a használata. Amennyiben ugyanis kiváló minőségű anyagokból, jó gyártástechnológiával készült, jelentősen meghosszabbítja azt az időt, amíg a telefon a vízzel érintkezésbe kerül.

Magyarán ha egy vízálló tokba bújtatott telefon a vízbe esik, értékes perceket nyerünk, ami elég lehet rá, hogy még időben kihalásszuk a mobilt – anélkül, hogy meghibásodna. További bónusz, hogy a toknak köszönhetően a telefon felülete nagyobb lesz. A tömege viszont gyakorlatilag nem változik. Így lassabban süllyed el, vagyis több időnk marad a “mentésre”.

Ne a minőségen spóroljunk

A hangsúly a jó minőségen van: érdemes óvakodni az olcsóbb noname tokoktól és megbízható helyről vásárolni. Például az Etuo.hu webáruházból, amelynek kínálatában csaknem 50 különböző kategóriában több ezer telefontok és telefonos kiegészítő érhető el.

Az Eutónál minden egyes tok ellenőrzött minőségű termék, amire a webáruház garanciát vállal. A kiszállítás pedig 8000 forint felett ingyenes. Termékeiket magyar nyelvű használati útmutatóval forgalmazzák. Ráadásul a jogszabályban meghatározott 14 nap helyett 30 napot adnak arra, hogy ha úgy döntünk, indoklás nélkül visszaküldhetjük a terméket – ilyenkor természetesen visszatérítik a vételárat.

Az Etuo.hu mára a vásárlók között az egyik legnépszerűbb webshop, ami sokaknak a megbízható minőség és a kiváló ár-érték arány szinonimája. Nem véletlen, hogy az Etuo.hu-t az Árukereső a “Megbízható bolt” tanúsítvánnyal jutalmazta.

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva