2018.09.10. 20:00
Védje nyaralóját és értékeit!
A hobbik, nyaralók és hétvégi házak sok esetben válnak a bűnelkövetők célpontjává abból adódóan, hogy a tulajdonosok sok esetben ritkán látogatják azokat, kieső helyen vannak, nincsenek jelen a szomszédok sem.

Melegben sokszor csak kitárt ablaknál tudunk aludni. Aztán nemritkán nappalra is nyitva felejtjük a nyílászárót, szabad utat engedve a besurranó tolvajoknak. Az ajtót, bármilyen rövid időre hagyja is el a lakást, a nyaralót, mindig zárja be! Az a legjobb, ha kétszer is elfordítja a kulcsot a zárban, mert emiatt a betörő lassabban tudja majd kinyitni, ami jelentősen megnöveli a lebukás veszélyét.

Manapság a legtöbb ablakot bukó állásban is lehet használni. Fontos, hogy soha ne hagyja így a nyílászárót, ha elmegy otthonról, mert ezt a legtöbb betörő meghívásnak veszi. Ha ablakcsere előtt áll, érdemes speciális biztonsági berendezést is felszerelnie, hogy értékeit ne veszélyeztesse semmi.

A megbízható szomszédok közül legalább egyet avasson be a terveibe. Mondja el, hogy mikorra tervezi az utazást, mennyi ideig lesz távol, és kérje meg, hogy időnként pillantson rá az ön portájára is.

Néhány biztonsági intézkedés:
– Mindig zárják be jól az épületeket – fő- és melléképületet egyaránt – hogy azokba illetéktelenek ne tudjanak bejutni!
– Lehetőség szerint ráccsal szereljék fel a nyílászárókat!
– Ha lehetősége van rá, telepíttessen távfelügyelettel egybekötött riasztóberendezést!
– Értékes elektronikai cikkeket, szerszámgépeket, festményeket, dísztárgyakat, ékszereket ne tároljanak a hobbitelken, hétvégi házban, nyaralóban!
– A kieső időszakban – késő ősz, tél, kora tavasz – is keressék fel hétvégi házakat és ellenőrizzék le!
– Ha van olyan ismerőse, szomszédja, aki állandó jelleggel az ön telke közelében lakik, kérje meg, hogy nézzen rá arra időnként!
– Sokan döntenek úgy, hogy a nyári, kora őszi időszakra kiköltöznek a hétvégi házaikba. Ilyenkor tegyenek előkészületi lépéseket állandó lakhelyük védelme érdekében is! Hasznos lehet a biztonsági zárak, hevederek, rácsok felszerelése, riasztórendszer kiépítése.
– Soha ne osszák meg idegenekkel, hogy hosszabb-rövidebb időre lakatlanná válik családi házuk, lakásuk!

 

– Az interneten, a közösségi médiában se hívják fel erre a figyelmet!
– Kérjék meg szomszédjaikat, hogy figyeljenek az üresen álló épületre, lakásra és baj esetén jelezzenek önnek és a rendőrség felé!
– A hobbitelkeken lévő sufnik, fa szerszámtárolók nem jelentenek kellő védelmet a behatolás ellen, ezekre szereljenek rácsokat, zárakat, lakatpántokat!
– A kerti bútorokat, berendezési tárgyakat mindig helyezzék el biztonságos helyre, ha hosszabb időre üresen hagyják a nyaralót!
– Ha úgy döntenek, hogy házőrző ebet tartanak a hobbin, vagy nyaralónál, mindig – egész évben – gondoskodjanak a megfelelő ellátásáról!
– Lehetőség szerint kerítsék körbe a telket, annak kapuit zárják, a kerítést tartsák karban az illetéktelen behatolások elkerülése érdekében!
– Gyümölcsérés idején a termést szedjék le, ha nincs rá lehetőség, kérje meg ismerősét erre, mert a bűnelkövetőknek, gyümölcstolvajoknak ez is jelezheti azt, hogy lakatlan a ház!

Amennyiben mégis megtörténik a baj, azonnal értesítsék a 112-es általános segélyhívón a rendőrséget! Lehetőség szerint ne változtassák meg a helyszínt!

Fotók: pixabay.com

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva