2019.07.25. 19:00
Végre egy rendes bor…
Paloznakon majdnem 30 éve van borverseny, rizlingek és termelőik versenyeznek egymással. Paloznaki lakosok vagy szőlősgazdák nevezhetnek, de Czeglédi Ákos polgármester elmondása szerint lovasiakat is hajlandóak fogadni.

A három évtizedes verseny nem csak egyszerűen egy bormustra a sok közül, mert az aranyérmes rizlingek házasításából minden évben elkészül az Etalon, Paloznak saját, cuvée bora. Az évente megrendezett megmérettetés remek lehetőség az eszmecserére, egymás borainak megkóstolására és a riválisok ugratására is, számtalanszor felhangzik a mondat, hogy „végre iszol egy rendes bort – az enyémet…”

A paloznaki cuvée különleges nedű, csak úgy megvásárolni nem lehet. De aki szeretne belőle, van mód rá, hogy megszerezze. Például Paloznakon kell esküdni, mert aki itt házasodik, díszdobozban, gyönyörű poharakkal együtt kap az Etalonból. Másik lehetőség, ha megjelenünk egy palóznaki önkormányzati rendezvényen, ott általában Etalont kínálnak.

Az aranyérmes borokból készült cuvée általában egy év alatt elfogy, és a következő évben új Etalon készül, más győztesekből, más házasítással. A kiváló közösségkovácsoló ötlet Árvai Attilától származik, és a folyamatban legalább ilyen fontos szerepet játszik Englert Dezső, ő készíti a cuvéet, ő palackozza és ő a borklub vezetője is.

A kedélyes gazdák pont akkor mutatták be a borukat, amikor arra jártam. Feleségeik sütöttek, főztek, kenyeret kentek és itallal kínáltak mindenkit. A valódi, eredeti borászat legpuritánabb formája, a rengeteg munka büszke öröme, a régi borász- és gazdabarátságok szikár mosolya, az egyenes hátú balatoni szőlősgazda kacsintása az Etalon…

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva