2019.01.14. 10:00
Vészhelyzetben egy érintéssel segíthet az okostelefon
Óriási jelentősége van, ha baj esetén egy pillanat alatt megadhatjuk barátnak, családtagnak, hogy éppen hol vagyunk, segítségre van szükségünk. Futóknak, bringásoknak horgászoknak például erősen ajánlott.

Van ingyenes megoldás a Google-től

Már egy éve, hogy a Google elkészítette és beépítette a „Helyzetmegosztás” menüpontot a szinte minden okostelefonban előtelepített (vagy ingyen letölthető) Térkép applikációba – írja a zaol.hu.

Úgy készítették el az alkalmazást, hogy nem kell szövegesen leírni a helyszínt. Veszélyes helyzetben nagyon hasznos lehet, hogy szükségtelen levelet irkálni virtuális billentyűzeten, a mobil automatikusan az adott helyszín pontos koordinátáit küldi el a kiszemelt személyeknek.

Érdemes most, jó előre kipróbálni, nem akkor kapkodni, amikor tényleg gyorsan szükség van rá.

Indítsuk el a Google Térkép applikációt: a bal felső sarkában van három vízszintes csík – az úgynevezett hamburger menü – ezt megérintve találjuk lejjebb a „Helyzetmegosztás” opciót. Ehhez érve a program megkérdezi, mennyi időre akarjuk tudatni, s kivel, hogy hol tartózkodunk.

A személyeket a mobil névjegyei közül érintéssel választhatjuk ki. Nagyon fontos, hogy a megjelölt időtartam után az aktuális helyzetünk eltűnik az illető mobiljáról. Tehát nem egyszer s mindenkorra tudja valaki, hogy merre vagyunk. A „Továbbiak” gomb választásával akár nem feltétlen a Térképből, hanem Messengerrel, vagy Gmailen – ahogy tetszik – oszthatjuk meg a helyszínünket.

Ha nem tetszik, nem elég a Térkép, van másik

Sok Samsung mobilt például már régen elláttak beépített vészhelyzeti SMS-küldő funkcióval, csak kevesen tudnak róla.

Ha aktiválni akarjuk, lépjünk a „Beállítások”-ba, válasszuk a „Speciális funkciók”-at, s görgessünk a „Segélykérő üzenetek küldése” menüponthoz. (Az elnevezések típusonként némileg különböznek.)

Az alaphelyzetben „Ki”-re állított kapcsolót toljuk„Be” állásba.

A mobil kérni fogja a segélykérő üzenet címzettjének kiválasztását, akinek vészhelyzet esetén értesítést küld.

Az üzenethez csatolja a készülék elő- és a hátlapi kamerájával automatikusan készített fotót, 5 másodperces hangfelvételt, s a GPS koordinátákat.

A küldéshez semmi mást nem kell tenni, mint gyors egymásutánban háromszor lenyomni a bekapcsológombot. A dolog hibája – vagy némelyik fenyegetett helyzetben éppen erénye? -, hogy a telefonon nem látszik, mikor a háromszori gombnyomásra elküldtük az üzenetet.

Minden más iPhone és Android készülékre ajánlott

Minden Androidra és iPhone-ra adott a megoldás az alkalmazásáruházakból ingyen letölthető a Google Trusted Contacts (Megbízható kapcsolatok) alkalmazással.

Ha kiválasztjuk a telefon névjegylistájából azt a személyt (azokat a személyeket), akik elől nemhogy el akarnánk titkolni, hanem kifejezetten tudatni akarjuk, hogy éppen merre járunk, a Megbízható kapcsolatunk nyomon követheti az aktuális tartózkodási helyünket, a mobil akkumulátorának töltöttségét, s hogy az elmúlt órában aktívak voltunk-e.

A biztonsági alkalmazás jelzi, hogy megérkeztünk, vagy bajba kerülhettünk: 5 percen belül riaszt, ha a figyelt személy nem reagál. Alkalmas lehet idősek, betegek, magányos emberek, vagy gyerekek távolból figyelésére.

Természetesen feltétele a működésének, hogy bekapcsolva legyen a megfigyelt személy mobilja: a lemerült vagy kikapcsolt készüléknek az utolsó ismert helyszínét adja meg.

Nyitókép: pexels

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva