2019.11.28. 17:00
Vetsey Károly óriási szorgalommal és alázattal alkot
Vetsey Károly amatőr festő A természetben élek című kiállítása nyílt a Tamási Áron Művelődési Központban.

A vendégeket Barczáné Tóth Boglárka, a központ vezetője köszöntötte. A tárlatot megnyitva Tihanyiné Bálint Zsuzsa, a Tapolcai Városi Képzőművész Kör művészeti vezetője elmondta, hogy ma amatőrnek lenni már nem jelent valamiféle leminősítést. – Gondoljunk csak olyan, mára már világhírűvé vált festőóriásokra, mint a modern művészet legnagyobbjai közé tartozó Gauguin, Henry Rousseau, Toulouse-Lautrec, és még hosszan sorolhatnánk.

Nem az számít tehát, hogy valaki a másfél évszázada beindult hivatalos akadémikus képzés keretein belül szerzi-e meg szakmai tudását, hanem az, hogy megszerzi-e. Csak az számít, hogy ezt a festői tudást a lehető legjobb, legmagasabb, hiteles szintre fejlessze. Több ezer éven keresztül a festők a nagyobbak másolásával jutottak el erre a szintre, még a modern festészet nagyjai közül is sokan ezt az utat járták be.

Ezen az úton jutott el Vetsey Károly is óriási szorgalommal, szimpatikus alázattal, szinte minden „nagy” tanulmányozásával, másolásával egy olyan festői tudáshoz, ahonnan már nem lehet feljebb jutni. Ezt a bravúros festői tudást csodálhatja meg a közönség változatos tematikájú alkotásain keresztül – mondta Tihanyiné Bálint Zsuzsa és az eddigiekhez hasonló, kimagasló szorgalmat és hitet kívánt Vetsey Károlynak.

Az alkotó lánya, Vetsey Szilvia ugyancsak elmondta gondolatait édesapja kiállításáról, munkássága gyökereiről.

– A családban már nagyapánk, Vetsey Gyula is olajfestészeten keresztül fejezte ki magát rendkívül tehetségesen. Alkotásait ma is őrzi a család, egyik festményét itt is bemutatjuk, emlékezve rá. A kép édesapám tehetségét, gyökereit is bizonyítja. Gyermekként közel vitt minket a természethez, feltárva annak csodáit. A romantikus irányzathoz húzza a szíve, képeit a természet iránti mérhetetlen csodálata, szeretete, lakóhelye iránti hűsége inspirálja. Több mint húsz éve fest. Tiszta szívvel kötődik ehhez a földhöz, ahol él, és kapcsolódik a környezetéhez, a városhoz, a vizekhez, az erdőhöz. Mindennap képes úgy rácsodálkozni a világra, mintha aznap látná először. Azt hiszem, ez a titka képeinek – mondta Szilvia.

Vallotta, hogy édesapja példája azt üzeni, mindenkiben ott van az alkotás iránti képesség. Csak menni kell előre, megtalálni a saját természetünkkel való kapcsolatot és kifejezni azt.

A megnyitón Farkas Mihály gitározott, a tárlat december 5-ig látogatható.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva