likeBalaton.hu | 2020.08.18. 17:00
Vezettél már elektromos hajót? Még nevezhetsz a Zöldszalag Regattára!
Augusztus 21-én indul az elektromos hajók 9. nagy versenye a Balatonon, a Zöldszalag Regatta.

Az idén is színes programokkal várja a Balatonfői Yacht Club augusztus 20-22-én a 9. Zöldszalag Regatta résztvevőit és az érdeklődőket. Az elektromos hajók 9. nagyversenyén lesz minden, ami csak kell ahhoz, hogy ne csak a vízen élvezze mindenki az e-hajósok éves seregszemléjét, hanem a parton is. A verseny előestéjén jazzkoncerttel, vízjátékkal és lángshow-val szórakoztatják a közönséget és az indulókat, a verseny után pedig fergeteges buli lesz.

Már több mint 30 csapat jelezte előre részvételi szándékát, és több mint 20 előnevezés érkezett.

– A verseny előestéjén, augusztus 20-án már indul a buli Micheller Myrtill és Pintér Tibor Voice and Guitar koncertjével, fergeteges lángshow-val és egy remek vízjátékkal a Balatonfői Yacht Club területén található Kantin Terasz Étteremben – mondta el Lénárt Anita, a BFYC üzemeltetési igazgatója.

A verseny augusztus 21-én délben, egy órával a kormányosi értekezlet után indul és 18 órakor zárul. Utána a Discovery Band élőzenés bulija következik.

A rendezvény harmadik napjára is maradtak programok: délben rajtol az ügyességi verseny, amely legalább annyi izgalmat szokott hozni, mint maga a regatta. Ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre és a Gálavacsorára, majd 9 órától kifulladásig megy a disco buli Budai Rolanddal.

A háromnapos zöldfesztivál fő attrakciója persze maga a Zöldszalag Regatta, mely egy érdekes ügyességi verseny, egyfajta klasszikus csillagtúra a vízen; a hajósoknak a rendezőktől kapott elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük, és megérinteniük. További nehezítés, hogy a check-pontok némelyike a szárazföldön lesz!

A versenyre bárki nevezhet, aki elektromos hajóval rendelkezik, az eredményeket külön osztályokba sorolva (méret és akkumulátor-kapacitás szerint) értékelik. A hajók egyszerre vágnak neki a távnak 21-én délben, de aztán mindenki a saját taktikája szerint haladhat a pályán.

Nevezni augusztus 20-án 17 órától és 21-én 9:30-tól lehet a helyszínen, a Balatonkenese, Főnix tér 3. szám alatt található Balatonfői Yacht Clubban, vagy előzetesen a megadott elérhetőségeken.

 

A Zöldszalag Regattáról

A Zöldszalag Regatta a balatoni elektromos hajósok nagy versenye, amelyet először 2012-ben rendezett meg az ötletgazda Balatonfői Yacht Club vezetősége. A rendezvény instant sikernek bizonyult, hiszen az akkori balatoni e-flotta majdnem egyharmada rajthoz állt az egyszerre játékos és komoly futamon. Érdemes belegondolni: arányaiban ez azt jelenti, mintha a Kékszalagon több mint háromezer vitorlás indulna!

A verseny azóta évről évre egyre több résztvevőt vonz a Balaton minden kikötőjéből Kenesére, ahol is több száz zöld hajós tölt együtt egy remek hangulatú hétvégét, esténként a vacsora és a zenés programok mellett ismerkedve, beszélgetve, tapasztalatokat cserélve egymással.

A rendezvény egyben az elektromos hajópark látványos seregszemléje is, hiszen a mezőny nagy részét adó Wia modellek mellett évről évre mind több más márka hajóival is neveznek a csapatok a versenyre. A környezetbarát elektromos technológia rohamos fejlődése, az egyre korszerűbb és nagyobb teljesítményű hajók megjelenése miatt a rendezők évről évre kénytelenek mind több kategóriában értékelni a mezőnyt annak érdekében, hogy minden csapat nagyjából egyforma eséllyel rajtolhasson. A csillagtúra jellegű futam egyszerre teszi próbára a csapatok navigációs képességét és ügyességét, illetve a hajók akkumulátorpakkját és hajtásláncát, jól demonstrálva, hogy milyen kiforrott és megbízható nagyteljesítményű elektromos rendszerek szolgálják a környezettudatos hajózást a Balatonon.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva