likeBalaton.hu | 2021.09.12. 07:00
Vigyázat, szarvasveszély a balatoni utakon
Az utóbbi napokban egyre több a vadon élő állattal történt ütközés a Balaton környéki közutakon. Beindult a gímszarvasok násza, a vadak sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, napközben is sűrűbben mozognak, így nem árt felkészülni a gyakoribb megjelenésükre.

Az őszi időszakban megnő a közúti járművek vadon élő állatokkal történő ütközése, a balesetek megelőzése érdekében fogadjátok meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait.

Beindult a gímszarvasok násza, mely szeptembertől október elejéig tart. Ilyenkor a vadak sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben mozognak, így nem árt felkészülni a gyakoribb megjelenésükre.

Hol bukkannak fel a szarvasok?

Fontos tudnivaló, hogy nemcsak azokon a helyeken lehet a közutakon a felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is.

Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ráadásul, ahol egy szarvas felbukkan ebben az időszakban, ott gyaníthatóan egy másik vad is követni fogja. Az állatok ugyanis ilyenkor csoportosan vonulnak.

Mit tegyél, ha szarvast látsz?

A vadelütések legnagyobb része reggel, valamint az esti szürkületkor történik, mivel a vadállatok ebben az időszakban aktívabbak. A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek, a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.

A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén erőteljesen fékezz és használd a jármű hangjelzését. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, és irányváltoztatást,

mert annak súlyosabb következményei lehetnek, mint aminek elhárítására törekszik. Ha teheted, szerelj vadriasztó sípot járművedre.

Ha baleset történt, akkor azonnal állj meg, keress egy olyan biztonságos helyet, ahol a további balesetek bekövetkezését el tudod kerülni.
Amennyiben lakott területen kívül vagy, akkor a kötelezően előírt elakadásjelző háromszöggel és ha éjszaka van, a vészvillogóval jelöld meg a járművet, vedd fel a láthatósági mellényt.

Miután a járművel biztonságosan félreálltatok, tegyetek bejelentést a 112-es díjmentes, segélyhívó számon.

Amennyiben a vad még él, akkor arra is figyelj oda, hogy kellő távolságból értesítsd a többi járművezetőt a további balesetek elkerülése érdekében.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a vadbalesetek megelőzésére:

  • Lassíts! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni
  • Kapcsold fel a távolsági fényszórót, így nagyobb területet láthatsz át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsold le a reflektort
  • Szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat, a sebesség csökkentése segíthet
  • Tarts nagyobb követési távolságot
  • Folyamatosan figyeld az út két oldalát
  • Ha vadat látsz, lassíts! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek, van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek
  • Ha egy őzet vagy szarvast láttál, számíts többre is, általában ezek az állatok csoportokba verődnek
  • Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látsz az úton, hívd a 112 segélyhívó számot! Ne próbáld meg lehúzni az úttestről; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vidd magaddal, az lopásnak számít

Forrás: police.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva