Erika Fábos | 2019.07.10. 06:00
Vigyázzon! Ezek a legcsípősebb szúnyogok a Balatonnál
A hazai több mint ötvenből, négy szúnyogfaj fordul elő a leggyakrabban a Balatonnál. Az összes szúnyog közül a legnagyobb, éppen erről a tóról kapta a nevét, de nem ez csíp a legjobban.

Magyarországon több mint 50 szúnyogfaj él, de csak körülbelül tíz ártalmas és csak a nőstények szívnak vért. A szaporodáshoz van szükségük erre, és a különböző fajok, különböző vért részesítenek előnyben. Van, amelyik csak madarakat csíp, van amelyik csak az embert. A nőstények tovább is élnek: a szúnyogok hímjeinek csak 7-10 napig, de a nőstényszúnyogok 4-8 hétig tart az életük.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa elmondta: a szúnyogok szaglása és a hőérzékelése rendkívül kifinomult. A testünkből kisugárzódó hő, valamint a kilélegzett szén-dioxid alapján akár már negyven méterről is megtalálják az embert.

A Balatonnál a csapdák négy szúnyogfajból fognak a legtöbbet. A gyötrő szúnyog a leggyakoribb, ez egy pici szúnyog és nem annyira aktív. Inkább este, napnyugta után támad és kisebb csípéseket ejt. A legcsúnyább csípése az oldalfoltos szúnyognak van. Ez inkább a nyílt, erdős területeken csíp, de nagyon agresszív, nemcsak este támad. Ilyenkor szezon elején, a mocsári szúnyogból még kevés van és nevéhez illően inkább a lápos, mocsaras területeken, nádasokban, vízparton lehet találkozni vele, de csak július közepétől jelenik meg tömegesen. A negyedik faj, a balatoni szúnyog, ez a legnagyobb szúnyog hazánkban, egy centiméteresre is megnőhet, de nem a legcsípősebb, viszont ez fejlődik leggyorsabban, ezekben a hetekben ezzel találkozhatunk tömegesen. A nevét onnan kapta, hogy a Balatonnál van a legtöbb, de máshol is előfordul, csak az Alföldön nincs belőle.

Amikor a szúnyog csíp, egy olyan fehérjét juttat a csípés helyén, ami gátolja a véralvadást. Ez egy vészreakciót vált ki, aminek hatására a szervezet hisztamint kezd termelni. Ez az anyag tágítja a hajszálereket, éppen azért, hogy az ellenanyagok jobban odajuthassanak a csípés közelébe. Emiatt duzzad meg a helye és a hisztamintól gyorsan gyulladásba is jön, ez okozza a viszketést, amit a csípés után érzünk, ráadásul a vakarással a gyulladás csak fokozódik, ezért napokig lehet kellemetlen.

Mosquito repellent. Woman spraying insect repellent on skin outdoor in nature using spray bottle.;anti-insect; applied; bottle; care; chemical; close up; danger; dangerous; deet; defense; foliage; foot; forest; girl; hand; healthcare; human; insect; insect repellent; knees; leg; malaria; mosquito; mosquito repellent; nature; offensive; oudoor; people; person; prevention; preventive; protection; repellent; repeller; repulsive; risk; safeguard; safety; security; skin; solution; spray; substance; summer; toxic; vegetation; woman

Ezek vonzzák a vérszívókat

Színek

A látásuk nem túl jó, de a színeket meg tudják különböztetni. A sötétebb színekre mennek, a fekete a sötétkék és a szürke színek vonzzák, a fehér és pasztell árnyalatok taszítják a szúnyogokat.

Szagok

Az izzadás során kibocsátott széndioxid nagyon vonzó számukra. A tejsav, húgysav, koleszterin kipárolgás szintén sok csípéssel járhat. Így egy kiadós edzés, vagy sok sertéshús fogyasztása után még inkább lehet rájuk számítani.

Vércsoport

Tesztek során megfigyelték, hogy a 0-s vércsoport a kedvencük, az A-s vért pedig kifejezetten kerülik, a többi a kettő között van.

Gyógyszerek

Több készítmény, de leginkább a szteroidok oldódnak ki olyan szaggal a bőrön, amit a szúnyogok kedvelnek. A B vitamin illatát viszont kerülik, védekezni is lehet így ellenük, habár a citrom és az eukaliptusz biztosabb riasztó.

Betegségek

Vannak olyan betegségek, amik olyan szagokat eredményeznek a bőrön, amit a szúnyogok megéreznek. Hormonális problémák esetén enyhe hagymaszag, cukorbetegség esetén édeskék, almás testszag, emésztési gondoknál savanykás, gombás betegségeknél élesztős illat okozhat sok csípést.

Ételek, italok

Ha valaki sok húst eszik, olyan kipárolgása lesz, amit kedvelnek, a sörben és az alkoholban is van olyan anyag, ami az izzadságban felismernek. A fokhagyma inkább riasztja őket.

Hőmérséklet

A magasabb testhőmérséklet szintén vonzza őket. Terhesség idején, sportolás után, vagy súlyfelesleg esetén ez előfordulhat – ezért támadnak.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva