Fábos Erika | 2019.06.10. 09:00
Vigyázat! Nagyon erős az UV
7,8-as, veszélyesen erős UV sugárzásra figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat a Balatonnál is. Bőrgyógyászok mondják el, mire figyelj.

Az Országos Meteorológia Szolgálat mára azt a jó hírt közölte, hogy igazi strandidő lesz, 27-32 fokkal és kevés széllel, de veszélyre is figyelmeztetnek: 7,8-as, nagyon magas az UV előrejelzés a Dunántúlon.

Hazánkban az UV-sugárzás átlagos nyári értéke 5-6,9 közötti, ami közepesnek számít, 8-as fölött pedig extrém magasnak, ma tehát, 12-14 óráig már ennek a közelében lesz az érték. Az előző napokon is ugyanez volt a helyzet, az ország legtöbb településén és a Balaton térségében is 7 fölötti UV sugárzást mértek a déli órákban.

– Ez azt jelenti, hogy akár 15-20 perc alatt vörösre éghet a normál bőrtípus – mondta Prof. Dr. Battyáni Zita, bőrgyógyász, a Kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa. – Nagyon oda kell figyelni az ilyenkor, főként a gyereknél, akiknek a bőre érzékenyebb, kevesebb pigment tartalmaz és vékonyabb a szarurétege , ami visszaverné a fényt. A fehér bőrű, kék szemű és szőke, vagy vörös hajúak ugyancsak fokozott veszélynek vannak kitéve.

Alapvetően mind az UVA és az UVB is veszélyes a bőrre. A bőrünk szempontjából azt érdemes tudni az UV sugárzásról, hogy az UVA mélyebbre jut, így elsősorban ez felelős s bőr öregedésért a rostok károsodásáért, de mára igazolták, hogy a melanoma kialakulásban is ez az elsődleges kiváltó ok, a genetikai tényezők mellett.

Az UVB, elsősorban az egyéb bőrdaganatok kialakulásáért felelős. Amikor ilyen magas UV-ra figyelmeztetnek, a déli órákban bőrtípustól függetlenül, mindenkinek fontos fizikailag védekezni, elkerülni a napot, zártabb ruhát venni, léteznek már olyan öltözetek is, amik UV szűrővel vannak átszőve.

Tévhit, hogy a fényvédők mellett nem lehet lebarnulni. A jelenlegi erős napfény mellett a kezdésnél legalább a 20-as faktor használata javasolt még olyannak is, aki meglehetősen kreol bőrű. Egy világosabb bőrű embernek, 20-30-as faktorral kell kezdeni, majd fokozatosan csökkenteni. A nagyon fehér bőrűek, korábbi daganatos betegek, vagy fényérzékenyek esetében a faktorszám egyértelműen még magasabb kell legyen.

Dr. Oláh Judit, klinikai onkológus, a szegedi orvostudományi kar egyetemi tanára arra figyelmeztet, hogy a faktorszám, vagyis az SPF érték és az UVA védelem között nincs összefüggés.

– Az, hogy az UVA ellen mekkora védelmet nyújt egy krém, a PPD faktor adja meg – mondta Dr. Oláh Judit. – Orvosi szempontból csak az tekinthető fényvédő napozószernek, amelyik mindkét sugárzás ellen tartalmaz védőanyagokat. Ráadásul fotostabil kémiai anyagokat, vagyis olyanokat, amelyek a fényre nem bomlanak le.

Onnan tudhatjuk, hogy jó fényvédőt választottunk, hogy a dobozán az UVB elleni SPF és az UVA elleni PPD faktort is feltüntetik. Nagyon sok naptejben nincs meg mindkettő, ezért fontos alaposan megnézni a csomagolást.

Ha valaki csak UVB elleni fényvédőt használ, kikapcsolja a bőrnek azt a természetes védelmi funkcióját, hogy leég, megpirul a bőre és ezután már nem megy napra. Kellemetlenség nélkül tud tovább, vagy másnap is napozni, hiszen nem ég le, miközben az UVA fény folyamatosan kifejti hatását. Nagyon fontos, hogy vigyázzunk a bőrünkre és ne hagyjuk, hogy kipirosodjon, leégjen!

A napégés okozta bőrgyulladás ugyanis a bőrrák legfontosabb rizikója. Magyarországon és világszerte is, tízévente megduplázódik a betegek száma. Továbbra is az 50-60 év közötti férfiak vannak többségben a bőrrákos betegek között, de egyre gyakrabban fordul elő a betegség a 20-30 évesek körében is.

Nyaranta nemcsak időjárási, de pontos UV előrejelzést is közöl a honlapján az OMSZ, itt érdemes tájékozódni ilyenkor.

UV Index ismertető

UV Index UV
sugárzási szint
Huzamosabb ideig szabadban tartózkodók védekezése Javasolt napozási (bőrleégési) idő [perc]
nagyon érzékeny érzékeny közepesen érzékeny kevésbé érzékeny
8.0 felett extrém 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk kint, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap, napszemüveg viselése indokolt.
Alkalmazzunk magas faktorú fényvédő krémet!
10 – 15 15 – 20 25 – 30 30 – 40
7.0 – 7.9 nagyon
erős
Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást! Magas fényvédő faktor alkalmazása indokolt! 15 – 20 20 – 25 30 – 35 40 – 45
5.0 – 6.9 erős Fényvédő krém alkalmazása indokolt! 20 – 30 25 – 35 35 – 45 45 – 60
3.0 – 4.9 mérsékelt Széles karimájú kalap, napszemüveg indokolt! 30 – 45 35 – 60 45 – 80 60 – 100
0.1 – 2.9 gyenge Különlegesen érzékeny bőrűek és csecsemők kivételével óvintézkedés nem szükséges. 45 – 60 60 – 75 80 – 90 100 – 120
2-es UV Index alatt > 120 perc

Kisgyermekekre a bőrleégési idők rövidebbek a táblázatban megadott értékeknél, így fokozott védelmet igényelnek. Forrás: met.hu

 

Összeállította: Fábos Erika
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva