veol.hu | 2021.04.26. 12:00
Vigyázzunk a fákon, bokrokon fészkelő madarakra!
A Magyar Madár­tani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a közeledő Madarak és Fák Napja alkalmából is felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek.

Az elmúlt években sajnálatos módon általánossá vált ez a gyakorlat, ami nemcsak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozza.

A napjainkra a bel- és agrárterületeken gyakorivá váló, rossz, természetkárosító, egy-egy helyszínen nagyobb területet érintő bokor- és fakivágási gyakorlat kapcsán látható, hogy a törvényi tiltás önmagában nem elegendő, a hatóságok képviselői nem lehetnek mindig mindenhol jelen.

A jégmadár a vizek környékét szereti
Fotó: Somogyi László/Ökoturisztikai Látogatóközpont

Éppen ezért lenne rendkívül fontos, hogy a lakosság, az egyes állampolgár, szembesülve az ilyen pusztítással, értesítse a hatóságokat.
Ennek menete az internetnek is köszönhetően rendkívül gyors és egyszerű. Bizonyító fotókat kell készíteni, akár a ma már szinte mindenkinél ott lévő okostelefonnal, majd néhány soros tájékoztató e-mailt küldeni a helyszín, időpont, cselekmény leírásával a Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vagy a hivatal központi címére.

Fülemülesitke a Kis-Balatonnál is előfordul
Fotó: BFNP

A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június–júliusban.

Közép fakopáncs a Balaton környéki erdők állandó lakója
Fotó: Péntek István

Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások minden esetben és biztosra vehetően védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges elüldözését és akár sérülését, elhullását okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva