Bényi-Virág Rita / veol.hu | 2020.10.26. 17:00
Világversenyre edzenek a válogatott vitorlázók Alsóörsön
Az SSL Gold Cup elnevezésű vitorlásverseny lényege, hogy az egyes nemzetek csapatai teljesen egyforma hajókkal, azonos feltételekkel indulnak el. Az első SSL Aranykupa jövőre lesz, ahol Magyarországot a Sámánok csapata fogja képviselni.

A Star Sailor League Gold Cup nagyszabású szerveződés sportrendezője Mateusz Kusznierewicz lengyel vitorlázó – aki világ- és olimpiabajnok Finn-dingi kategóriában – elmondta: a SSL Gold Cup teljes koncepciója az, hogy olyan legyen, mint a labdarúgó világkupa, amely kvalifikációs szakaszokkal kezdődik, majd a csapatok továbbjutnak a negyeddöntőkig, az elődöntőkig és végül a döntőkig. Ez más sportokban is jól működik, és ezt szeretnék létrehozni a vitorlázásban is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Több éve folyik az előkészítés erre az új típusú versenyre, és kisebb bajnokságokon kipróbálásra is került.

– Tapasztalt hajósokkal ültünk le, hogy kitaláljuk hány hajó kell ahhoz, hogy a nézők számára is érthető legyen a verseny. Arra jutottunk, hogy négy hajó szoros versenye lenne a legegyszerűbb, így esélyt kapnak a kevésbé tapasztalt csapatok is anélkül, hogy meccsverseny alakulna ki közöttük – mondta Kusznierewicz. – A csapatok aszerint csatlakoznak a versenyhez, ahogy azt megelőzően más vitorlás eseményeken szerepelnek, beleértve a nemzetközi versenyeket, így a Tokiói olimpiát és a 2021. áprilisban, Új-Zélandon megrendezendő világkupát is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Vagyis a rangsorban hátul álló csapatok az SSL Aranykupán az első kvalifikációs szakaszban indulnak, míg a sikeresebb csapatok később csatlakoznak a versenyhez.

– Az ötlet az, hogy a lehető legegyszerűbbé tegyük a versenyt – folytatta Kusznierewicz. – Tehát a negyeddöntők és az elődöntők öt futamból állnak, míg a döntők egyfutamúak lesznek, akárcsak a végső SSL-döntő. Azt akarjuk, hogy a nézők valóban könnyen megértsék, ki a győztes, és melyik csapatot nevezhetjük a legjobb vitorlás nemzetetnek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A magyar együttest a Finn-dingi hajóosztályban világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor vezeti majd, az edzések nagyban folynak Alsóörsön. A kapitány elmondta, hogy már az első edzésnaphoz képest is sokat tanult és fejlődött. A kezdeti nehézséget az okozta, hogy eddig keveset gyakorolta ezt a fajta kapitányi szerepet, és ha az ember hibázik, akkor tűrni kell az építő kritikát.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A gárda többi tagja szintén a sportág rutinos, jól képzett vitorlázója, a Sámánok csapatában van Bakóczy Robert, Büki Gábor, Czégai Péter, D’Albini András, Galgóczi Tamás, Goszleth Marcell, Gyapjas Balázs, Gyapjas Zsombor, Kelemen Tamás, Majthényi Mátyás, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Rozsnyay Domonkos, Szamódy Tamás, Takácsy Levenete, Tomai Balázs, Vadnai Benjamin, és Vadnai Jonatán.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az első SSL Aranykupa 2021 őszén Svájcban kerül megrendezésre.

Ezzel új korszak és hatalmas lehetőség nyílik a magyar vitorlázás történetében, ahol a különböző vitorlázókból álló csapat egységesen megmutathatja, hogy országunknak méltó helye van a legnagyobb vitorlásnemzetek között.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva