vitorlazasmagazin.hu | 2018.08.17. 16:00
Villáminterjú Berecz Zsombor világbajnokkal
Berecz Zsombor a magyar vitorlássport első aktív olimpiai osztályos világbajnoka a dániai Aarhusban megrendezett kvótaszerző megmérettetésen szerzett aranyérmével. A 32 éves kiválóság szerint „nem történhetett volna jobb dolog” vele annál, mint hogy februárban, egy kerékpáros balesetben eltörte a hüvelykujját, emiatt kényszerpihenőt tartott.

– Az aarhusi kvótaszerző vb döntő futamában minden bóját elsőként került, sima rajt-cél győzelmet aratott. Számított arra, hogy ilyen könnyű dolga lesz a fináléban?

– Nem nevezném könnyű vagy fölényes győzelemnek, rövid, de nagyon szoros volt az éremfutam. De alapvetően ez volt a célom: nem biztonsági vitorlázásra törekedtem, hanem nyerni akartam. Még sohasem kerültem ennyire közel egy ilyen nagy sikerhez, amit két kézzel megragadtam. Boldog vagyok, hogy sikerült!

– Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen erős finndingis mezőnyben valaki világbajnok legyen?

– Szerencsésen kell állniuk a csillagoknak, mindennek össze kell állni. Nehezen indult számomra ez az év, de visszatekintve azt kell mondanom, hogy jobb dolog nem történhetett volna velem, mint hogy eltört a bal hüvelykujjam! A háromhónapos kihagyás alatt nem tudtam versenyezni, viszont a felkészülés más fontos elemeire koncentrálhattam.

– Például mikre?

– Főleg sportpszichológiával, a mentális felkészüléssel foglalkoztam. Ennek segítségével jobban megismertem magamat, a hiányosságaimat és az erősségeimet. Rájöttem, hogyan működöm. Jobb dolog nem is történhetett volna velem ennél a sérülésnél.

– Négy ponttal verte meg a korábbi címvédőt, a svéd Max Salminent. Hogyan fogadta a vereséget?

– Nem igazán figyeltem az arckifejezését a verseny után, de senki sem szeret veszíteni. Gondolom, nem volt boldog, de ez van! Salminen tavaly, a balatonföldvári világbajnokságon elvitte tőlünk az Aranykupát – én pedig most visszahozom.

– A 2020-as tokiói olimpia már a negyedik lesz, amelyen részt vesz. Mire számíthatunk ott?

– Tokió még odébb van, de annyit mondhatok, hogy maradok finn dingiben, és a riói 12. helyezés túlszárnyalása lesz a célom.

– Van-e valaki, akinek kiemelten köszönetet mondana?

– Nagyon sok embernek tartozom köszönettel: a családomnak, az edzőmnek, Kelemen Tamásnak, a Balaton Yacht Clubnak, a Magyar Vitorlás Szövetségnek… Nem tudnék egyvalakit kiemelni. A világbajnoki cím nem csak az én sikerem, ez igazi csapatmunka volt.

– Hogyan ünnepli a diadalt?

– A Finn dingisek között az a szokás, hogy aki világbajnokságot nyer, az meghívja az egész mezőnyt egy helyi kocsmába. Úgyhogy ma este valószínűleg rendesen „le fogok gatyásodni”…

Forrás: vitorlazasmagazin.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva