Szaniszló Hajnalka | 2022.08.10. 14:00
Villámok és asztrológia a viharvadász tudományos szemszögéből
Villámok és asztrológia. Van összefüggés? A viharvadász válaszol.

Villámok és asztrológia – van köze a viharnak a sorsunk alakulásához?

A viharvadász fotós tudományos véleménye és friss balatoni viharos fotói következnek. Természetesen sorozatunk második részében az asztrológus véleményét is megkérdezzük majd.

Somogyi Csaba, a Viharvonal Viharvadász csapat fotósa válaszolt a kérdéseinkre.

 

Villámok és asztrológia a viharvadász tudományos szemszögéből a likeBalaton.hu oldalán

Fotó: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

 

– Amikor kinn vagy a viharban, találkozol emberekkel vagy teljesen egyedül vagy, mert mindenki biztonságos helyre menekül?
– Attól függ, hogy mennyire forgalmas helyen fotózok. Szabad terepen ritkán találkozom emberekkel. Néha az arra közlekedők megállnak, és a náluk lévő technikával megörökítenek egy-egy látványosabb struktúrájú vihart. Forgalmas helyeken (Balaton-part) több az érdeklődő. Megvárják a viharok érkezését, aztán a legközelebbi menedéket használják: a közelben parkoló autóikat, éttermeket, üzleteket. (mosolyog)

 

 

Villámok és asztrológia a viharvadász tudományos szemüvegén át a likeBalaton.hu oldalán

Kelvin Helmholtz felhők a Badacsony mellett
Fotó: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

 

– Szivárványokat gyakran látsz? Lefotózod őket?
– Szivárvány úgy alakul ki, hogy a napfény megtörik az átellenes oldalon lévő vízcseppeken, és színekre bomlik. Ehhez elengedhetetlen a Nap viszonylag alacsony állása, és az ellentétes oldalon kialakult csapadék. Csodás légköroptikai jelenség, így amikor tehetem, megörökítem őket. Az alábbi fotón egy küllős dupla szivárvány látható. A küllős szivárványok fényszórási légköroptikai jelenségek. A fő íven belül a perspektivikus hatás miatt – mint a küllőket – összefutónak látjuk a valójában párhuzamos sugarakat.

Küllős dupla szivárvány
Fotó: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

– Találkoztál már olyan égi jelenséggel, amelyet nem tudtál tudományosan megmagyarázni?
– Olyan előfordult már, hogy nem tudtam, hogy milyen jelenséget látok éppen. Erre a közelmúltban is volt példa. Tavaly ősszel egy barátommal tartottunk őszi, fotós túrát Dobogókő környékén. Ott találkoztunk egy, hazánkban ritkán látható jelenséggel, amelynek alaposan utána kellett néznem. A neve Novaja Zemlja Effect, sarkköri délibábként is emlegetik. Kialakulásának feltétele, hogy a horizont alatt lévő Nap fényének át kell haladnia a légkör legalább négyszáz kilométernyi különböző hőmérsékletű légrétegei között (inverziós légréteg). Nevét arról kapta, hogy amikor egy expedíciós csapat Novaja Zemlja szigetén rekedt, és ott kellett tölteniük a telet, volt idejük megfigyeléseket végezni. Ők jegyezték fel elsőként a jelenséget.

Novaja Zemlja Effect, Dobogókő
Fotó: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

 

– Gondoltál már arra, hogy a villámoknak, viharoknak és az utánuk megjelenő szivárványnak milyen szimbolikus jelentése van az életünkre nézve? Napjainkban, tekintve a 2022-es világhelyzetet (járvány, háború)?
– Nem kergetek teóriákat. Számomra egyetlen szimbólumot jelentenek ezek a jelenségek: a természet hatalmas, erős és csodálatos. Lehet hasonlóságokat keresni az életünk és aközött, hogy egy erősebb vihar tombolását egy csodálatos szivárvány zárja. De ez a való életben gyakran nem így történik, hiszen nem minden befejezés vidám.

Szupercella Balatonfenyvesen
Fotó: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

 

– Az asztrológiában is van jelentősége a titokzatos villámoknak, a viharnak, különös égi jelenségeknek. Mit gondolsz erről?
– Nem hiszek az asztrológiában. Tudományos beállítottságú vagyok. Szinte minden, a légkörben zajló eseménynek van tudományos magyarázata. Még ha vannak is, akik erről másképpen vélekednek. Én azonban viharvadászként szeretek objektíven hozzáállni a dolgokhoz.

Lecsapók Balatonfüreden
Fotó: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

 

Nyitókép: Balatonboglári villámshow
Fotó: Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva