2018.11.07. 19:00
Felújítják az állomásokat, villamosítják a vasútvonalat
A tervek szerint 2022-ben már villanyvonattal utazhatjuk körbe a Balatont nyaraláskor. Sikeresen zárult ugyanis az előkészítésre és kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, a szerződés hatálybalépését követően elindultak a munkálatok, közölte az észak-balatoni vasútvonal villamosításáról a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

A NIF tájékoztatója szerint Szabadbattyán – Tapolca – Keszthely villamosításának első ütemében Szabadbattyán – Balatonfüred közötti szakasz újul meg. A nyertes vállalkozó az ÉB 2018 Konzorcium, a szerződés nettó összege meghaladja a 23 milliárd forintot, amely magában foglalja a Szabadbattyán-Balatonfüred vonalszakasz villamosüzem-kiépítésének, állomások részleges akadálymentesítésének, felsővezeték-építési, vasútépítési és kiegészítő építési munkáinak tervezését és kivitelezését. A tervezési feladatok után a kivitelezési munkálatok 2019 őszén kezdődhetnek meg, a beruházás körülbelül 2,5 év múlva fejeződik be.

A fejlesztés keretében megvalósulhat a Szabadbattyán – Balatonfüred 55 kilométeres vonalszakasz villamosítása, továbbá Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs állomások átépítése és akadálymentesítése, például kitérők cseréje, 55 centiméteres peronok építése, utastájékoztató rendszer korszerűsítése, térvilágítás felújítása várható.

A projekthez kapcsolódóan a szabadbattyáni transzformátor-alállomást is bővítik. A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában uniós és hazai forrásból valósul meg – adta közzé a veol.hu.

Nyitókép: toprail.org

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva