Krausz Andrea | 2021.09.23. 08:00
Virághagyma vásár? Igen! Még levendula is van! – ősszel is vár a Kőröshegyi Levendulás
Október tájékán érdemes elültetni a tulipánhagymákat a kertünkben. Erre hívja fel a figyelmet a Kőröshegyi Levendulás, ahol most két hétvégén is várják a kirándulókat, nézelődőket. Ősszel is pazar látványt nyújt a Balaton déli partja.

Az őszi napsütésben piknikezni, sétálni és fotózni is lehet a hétvégén, sőt megvehetjük a kertünkbe való tulipánhagymákat is.

Évek óta az egyik legpompásabb esemény Kőröshegyen az áprilisi Tulipánszüret. Olyankor sokan érkeznek az ország legkülönbözőbb részéről tulipánt szedni és gyönyörködni a szép balatoni panorámában. Mások pedig interneten rendelnek szeretteiknek egy-egy csokrot.

Ősszel kell a hagymákat elültetni
Fotó: Facebook/ Kőröshegyi Levendulás

Most pedig elérkezett az idő, hogy a Kőröshegyi Levendulás tulipánhagymáiból is megszerezzünk néhányat, ha szépíteni szeretnénk a környezetünket.

A birtokon szeptember utolsó és október első hétvégéjén újra várják az érdeklődőket.

– Nagy választékkal készülünk, úgy rendeltük meg a tulipánhagymákat, hogy aki idejön, az is vásárolhasson belőle. Ezúttal ingyenes lesz a belépés – mondta Szabó Lajos tulajdonos.

A holland tulipánhagymákat minden évben újra ültetik Kőröshegyen

A levendulaültetvényeiről híres birtokon tovább növekszik a tulipánföldek aránya. Mintegy 25 százalékkal több tavaszi virágot ültetnek el, a munkát három hét múlva kezdik.

Jövőre már 350 ezer tulipán várja a látogatókat.

Holland tulipánok
Fotó: Facebook/ Kőröshegyi Levendulás

– Nem nyáron, hanem ilyenkor, ősszel kell ültetni a hagymás virágokat a kertbe. Nyáron ugyanis a nagy melegben több a kártevő. A föld még porhanyós és a növény erősebb gyökeret ereszthet.

A kisebb, korai virágok hagymáit 5 cm mélyre kell ültetni, hogy ne maradjon túl rövid a szára, de vigyázni kell, hogy nehogy kiszáradjanak!

A nagyobb hagymájú tulipánokat 5-10 cm mélyre helyezzük el a földben. Fajtafüggő, hogy több éven át is megélnek-e. A kis hagymák osztódnak, van amelyik két-három évig is hoz virágot. Itt, a gazdaságban minden évben újakat ültetünk. Nem bízzuk a véletlenre – magyarázta Szabó Lajos.

Őszi színek Kőröshegyen
Fotó: Facebook/ Kőröshegyi Levendulás

Még akár levendulát is szedhetünk

Bár a levendulaszezon már véget ért, gyakorlatilag még lehet levendulát is szedni Kőröshegyen. Persze az illatos bokrok már nem virágoznak, de az olajos virágház még helyenként a növényeken maradt. Kreatív célokra, például illatos párnák megtöltésére lemorzsolható még némi levendula.

Száradó levendula
Fotó: Mihály Szilvia

Az érdeklődés alapján népszerűnek ígérkezik az őszi kőröshegyi esemény. Nem véletlenül, hiszen a Balaton minden évszakban kiváló kirándulási célpont.

Korábbi cikkünket a tulipánok megmentéséről itt lehet elolvasni!

Nyitókép: Kőröshegyi Levendulás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva