Krausz Andrea | 2020.04.07. 06:00
Cikkünk nyomán megmozdult az ország a kőröshegyi tulipánokért
A koronavírus-válság felülírta a Kőröshegyi Levendulás egyik népszerű programját, a tulipánszüretet, de cikkünk nyomán több ezren mozdultak meg, hogy rendeljenek a gyönyörű virágokból. A friss tulipánok postázása folyamatos, a látványkertészet tulajdonosa pedig újra visszanyerte életkedvét.

– Köszönjük szépen ezt a cikket, melynek köszönhetően az emberek felfigyeltek ránk, és nem hagyták ezt a sok szép virágot kárba veszni – mondta Szabó Lajos tulajdonos, aki menteni a menthetőt alapon kiszállításra hirdette meg a még szeptemberben elültetett 176 ezer tulipánt. A turizmusra építő látványkertészet vezetője a vírushelyzet miatt bevezetett korlátozások miatt már-már úgy érezte, hogy a földbe ültetett szép növények sorsa megpecsételődött.

A Kőröshegyi Levendulás tulipánmezői (Fotó: facebook/ Kőröshegyi Levendulás )

 

Időpontra, rendezvényre invitálni az emberek tömegeit most nem lehet, de Szabó Lajos tulajdonos nem is szerette volna mások egészségét kockáztatni.

A gazdaság helyzetét a múlt héten még rossznak ítélte meg, hiszen az mindig is a turizmusra épített, a korábban megkezdett idegenforgalmi épületeik beruházását is felfüggesztették. Több kamionnyi trágya, humusz és hagyma került a földbe. Mivel a speciális fajtájú holland tulipánhagymák csak egyszer virágoznak és ők nem rendelkeznek olyan gépekkel, amelyek betakarítják a hagymákat, ezért a területet minden évben újra kell szántani és telepíteni. Legalább annak a két embernek a bérét próbálta megmenteni a kiszállítással, aki egész évben ott dolgoznak, de a jövő évi telepítés veszélybe került.

Ekkor jelent meg a likeBalaton.hu oldalán cikkünk a Kőröshegyi Levendulás tulajdonosáról, aki őszintén vallott arról, hogy szinte már az életkedvét is elveszítette. Több, mint 80 ezer olvasónk érezte át a vállalkozó helyzetét, és döntött arról, hogy szolidaritást vállal.

 

Zajlik a tulipánok szedése és postázása (Fotó: facebook/Kőröshegyi Levendulás)

 

Oldalunkon 18 ezer lájkot kapott a vállalkozó segítségkérő cikke, de nem csak együttéreztek olvasóink, sokan megmozdultak, és küldtek ismerőseiknek, nagyijuknak a szépen becsomagolt csokrokból.

– Nagyjából 10 ezer virágot már kipostáztunk, és szinte alig győzzük a további megrendelések csomagolását, feladását. Ma is kaptam 3 telefonhívást olyanoktól, akiket meglepetésként ért a küldemény, és tőlem kérdezték, hogy minek köszönhetik a szép virágot. Mindenkinek elmondtam, hogy nem szeretném lelőni a poént, de valószínűleg unokájuk, rokonuk vagy ismerősük szeretett volna meglepetést szerezni – mesélte most már mosolyogva a Kőröshegyi Levendulás vezetője, aki arról is beszámolt, hogy tízen foglalkoznak a szedéssel, rendeléssel és a környéken többen is jelentkeztek, hogy segítsenek a csomagolásban.

Tulipánok dobozolása Kőröshegyen (Fotó: facebook/Kőröshegyi Levendulás)

 

– Folyamatosan érkeznek a visszajelzések a közösségi oldalunkra, hogy milyenek a virágok. Több tucatnyian küldték el a vázába helyezett csokrok fényképeit. Még az ukrán határ mellé is szállítottunk tulipánt. Nagyon jól esik, hogy az emberek gondoltak ránk! Így megmaradhat a gazdaság és jövőre is tudunk dolgozni.

Közzétette: Orsi Nyitrai – 2020. április 3., péntek

Egy pár napra le is kellett állítanunk a rendelést, mert nem győztük virággal, egy kicsit ugyanis hidegek voltak az éjszakák. Most azonban gyönyörű az idő, nőnek a virágok és a hét elején folytatjuk az eddigiek kipostázását. Újra megnyitjuk a rendelést, bőven van még tulipán, tízszer ennyi virág lesz az elkövetkezendő hetekben – mondta Szabó Lajos, aki szerint, ha a jogszabályok engedik, akkor június elejétől beindulhat a hagyományos levendulaszüret is a területen és azok, akik nem jutottak el a tulipánvirágzás idején, legalább nyáron ellátogathatnak majd Kőröshegyre.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva