R. E. B. / csupasport.hu | 2020.06.05. 13:00
Visszavonul a Balaton-átúszás rekordere? Papp Márk mesél
Szünetet tart az úszásban az Európa-bajnoki bronzérmes Papp Márk, a Balaton-átúszás rekordere, aki az elmúlt hónapokban – a járvány ellenére is – belekóstolt a hétköznapi életbe.

Papp Márk az egyetlen, akinek sikerült egy órán belül átúszni a Balatont (a hagyományos, Révfülöp és Balatonboglár közötti 5.2 km-es távot), idejével azóta is csúcstartó. – Nem állítom, hogy ha valaki azt mondaná, egy hét múlva ússzunk, topformában lennék és új rekordot tempóznék, de bármikor felkészülnék és indulnék. Továbbra is szívesen ugrom vízbe – kezdte az úszó.

– Négyéves korom óta úszom, és egészen mostanáig versenyszerűen csináltam – mondta a rekorder a csupasport.hu cikkében. E mondat alapján arra is gondolhatnánk, hogy a 2016-ban nyílt vízi Európa-bajnokságon csapatban bronzérmes úszó visszavonult.

– Nem hagytam abba, csak kisebb szünetet tartok.Huszonegy-két évig úsztam pihenő nélkül, és úgy éreztem, érdemes megnézni, kipróbálni milyen a hétköznapi élet – fogalmazott a 26 éves úszó.

A döntését nem a koronavírus-járvány kényszerítette ki, hiszen már 2020 elejétől visszavett. A járvány miatt az edzések persze elmaradtak, de már az azt megelőző két hónapban is kevesebbet tempózott a vízben. Mint mondja, tetszik neki az új élet, amelyben nem úgy kel fel, hogy aznap milyen edzést kell elvégezni, és az mennyire fáj majd. Ráadásul úgy érzi, az élsport remekül felkészítette a mindennapok kihívásaira, jól kezeli a stresszes helyzeteket. Kíváncsiak voltunk, hogy érzi magát azután, hogy kilépett az élsport jelentette burokból.

– Jól, igaz, szerintem az inkább annak lehet burok, akinél például elvágják az úszást, és nincs végzettsége, amely segítene neki átlépni a hétköznapi életbe – vallja Papp Márk.

Fotó: Nemzeti Sport

Papp tavaly államvizsgázott, most pedig a nyári esküvőjére készül, plusz több ideje jut Lunára, a család tüneményes kutyájára, szóval semmiképpen sem unatkozik, egyébként is mindig igyekszik a pozitív részleteket megragadni. A bemutatkozásban megjelölt Márk bácsi megnevezést ugyan még szokja, de örül annak, hogy úszást oktathat, igaz, a koronavírus-járvány ezt is parkolópályára tette.

Mint ahogyan nem mondhatjuk, hogy visszavonult, arról sem beszélhetünk, hogy visszatér majd – hiszen csupán szünetet tart. Majd meglátja, mikor és hogyan akarja újrakezdeni az úszást, de vallja, nem szabad elhamarkodott döntést hoznia. Azt viszont egyértelmű, az úszás továbbra is közel áll a szívéhez.

Szerintem sportolóként nem érdemes eljutni arra a szintre, hogy megutáljam a vizet, hogy mennék el akkor például nyaralni a Balatonra? Azt mondanám, kicsit bele voltam fásulva a helyzetbe, a körülmények inkább csak összejátszottak a lelki, testi és mentális állapotommal, ám továbbra is szívesen úszom és szinten tartok – mondta a fiatal rekorder.

Nyitókép: MTI/Varga György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva