PR cikk | 2021.03.11. 13:17
Vitorlás bortúrát tervezel a Balatonon? Ezekben a kikötőkben érdemes kikötnöd!
Hirdetés - Kevesebb dolog élvezetesebb egy pihentető vitorlázásnál a Balaton fenséges nyílt vizén. A vitorlázás semmiképpen sem maradhat el, de hogy a barátokkal vagy családdal eltöltött nap még kellemesebb legyen, kössétek össze egy bortúrával a magyar tenger neves borvidékein! A cikkben összegyűjtöttük, hogy melyik kikötőknél van lehetőségetek megkóstolni a jobbnál jobb balatoni borokat.

 

Fotó: freepik.com

Badacsonyi kikötő

A badacsonyi hajóállomás és kikötő tökéletes kiindulópont a Badacsonyi borvidék római korba visszanyúló borkulturájának felfedezésére.

Ha szeretitek az ásványos, karakteres érlelt és a reduktív fehérborokat, akkor itt a helyetek! A terület olaszrizlingből készült borai lágyak, savai visszafogottak, míg a szürkebarátból készült borok magasabb alkoholtartalommal rendelkeznek, zamatos, tüzes, harmonikus jellegűek. De kötelező megkóstolni a Badacsonyi borvidék emblematikus borát is, a badacsonyi kéknyelűt is, amely egy elegáns, diszkrét, fűszeres bukéval rendelkező borfajta.

A kikötő közelében található a Németh Pince és az Istvándy Borműhely, de még elérhető távolságban van a Laposa birtok vagy a Málik Pince is.

A Balatonfüred-Csopaki borvidék

A Balatonfüredi-Csopaki borvidék borai között a társaság minden tagja garantáltan megtalálja a maga kedvencét. Itt is kóstolhattok olaszrizlingből és szürkebarátból készült borokat, de jelen van a furmint, chardonnay és a rajnai rizling is. A vörösborok kedvelői pedig a cabernet franc, kékfrankos, syrah és merlot közül válogathatnak kedvükre.

Ha a sikkes balatonfüredi kikötő a célpont, akkor tüzesebb, magasabb alkoholtartalmú borokat kostólhattok a helyi Figula Pincészetben, Koczor Pincében vagy a híres Kredenc Borbisztróban.

A csopaki borok ezzel szemben könnyedebbek, illatban, zamatban gazdagabbak. Itt érdemes betérni a Szent Donát Pince és Borházba. Az Alsóörs Marina közelében pedig a Soma Pincészetben, míg Tihanyban a Salánki borpincében vagy az Imre Farkas Winery-ben tölthettek el pár feledhetetlen órát.

Fotó: freepik.com

A Balatonfelvidéki borvidék

A balatonfelvidéki borvidék érdekessége, hogy területe nem egységes, a keleti része a révfülöpi, míg a nyugati része a keszthelyi kikötőből közelíthető meg. A borvidék legelterjedtebb borai az olaszrizling, a szürkebarát és a Chardonnay.

A Révfülöpi Vitorláskikötőből ellátogathattok a festői Káli medencébe, ahol Köveskálon kötelező célpont többek között az Ódon Pince vagy a Pálffy pince, Szentbékkállán pedig az Istvándy Jenő pincészete.

A Balatonfelvidéki borvidék másik területe a keszthelyi kikötőből elérhető, Keszthely Óvárosában például a Németh Borház, vagy Vonyarcvashegyen a Papp és Fiai pincészet várja a szomjas vitorlázókat.

A déli part sem maradhat ki

A balatonboglári vagy balatonlellei kikötők is tökéletes választás a bortúra célállomásának. A Dél-Balatoni borvidéken a különleges mikroklímának köszönhetően virágzó borkultúra alakult ki. A borok kedvelői fehér és vörösbort is kóstolhatnak. A legjellemzőbb szőlőfajták a királyleányka, rajnai rizling, chardonnay, kékfrankos, cabernet sauvignon és a merlot.

A területen a száraz, illatos borok mellett a gyümölcsös és érett vörösborok is nagyon kedveltek, csakúgy, mint a habzóborok és pezsgők. Hogy biztosan legyen helyetek, érdemes előre bejelentkezni a környék meghatározó borászataiba, például a Garamvári Szőlőbirtokra, a Bujdosó Pincészetbe, a Kislaki Bormanufaktúrába, vagy a Konyári Pincébe, de kihagyhatatlan az Ikon Borászat és a Légli Szőlőbirtok és Borászat is.

Tervezd meg a saját bortúrádat!

Ha saját vitorlás jogosítványod van és te vezeted a hajót, akkor sokkal szabadabban tervezheted meg a bortúrát. Nem beszélve arról, hogy egy életre szóló hobbit, egy felülmúlhatatlan kikapcsolódási lehetőséget szerzel magadnak.

A vitorlás jogosítvány megszerzéséhez egy elméleti és egy gyakorlati vitorlás tanfolyam elvégzésére, valamint ezt követően a vizsgák sikeres teljesítésére van szükség. Az elmélet már online is elvégezhető, a gyakorlat nagy része pedig már a vizen történik, így önmagában is hatalmas élmény!

Vágj bele a képzésbe most, hogy a közelgő vitorlás szezonban már te tervezhesd meg a saját bortúrádat!

(Nyitókép: freepik.com)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva