PR cikk | 2022.08.03. 10:46
Vitorlázás kezdőknek
Hirdetés - A vitorlázás sokak szívét rabul ejti, hiszen a szabadság érzését rejti magában. Szinte eggyé válunk a tengerrel, a magunk urai lehetünk, kikapcsolhatunk. Már a Balatonon is elkezdhetünk gyakorolni, ugyanis nem olyan nehéz vitorlázni, mint amilyennek első látásra gondolnánk! Részletes útmutatónkkal elkalauzolunk a vitorlázás művészetébe!

Vitorlázás kezdőknek – milyen lehetőségek vannak?

Érdemes lehet először a vitorlás hajót fogalmát tisztázni. A vitorlás hajó a legalább 10 négyzetméteres vitorlafelületű, vagy legalább 7 méter testhosszú, de a 20 méteres hajótesthosszt el nem érő jármű, amely maximum 12 főt tud befogadni. Vitorlázni csak hajós jogosítvánnyal lehet, pontosabban a belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó és kisgéphajó-vezetői engedélyt szükséges megszerezni. Ezt a Hajózási Hatóság állítja ki, és körülbelül egy hetes a tanfolyam. Ezen a tanfolyamon sajátíthatjuk el azt a szakmai tudást, amellyel 20 méter hajóhosszig vezethetünk vitorláshajót vagy motoros hajót (kisgéphajót). Mindezt tavakon és folyókon is, vagyis a Balatonon és a Dunán, de a nemzetközi belvizeken is. Magyarországon csak az itthon szerzett jogosítványt fogadják el!

Ha megszereztük a jogosítványt, akkor két út áll előttünk: a vitorláshajó bérlése vagy a megvásárlása. Érdemes először csak bérelni, hogy több különböző típusú és méretű vitorláshajót is megismerhessünk és kitapasztalhassunk. A legfontosabb azonban, hogy kisméretű hajóval kezdjük a gyakorlást. Nem szabad rögtön nagy vitorláshajót bérelni, mert akkor nem lesz jó élmény a vitorlázás. Válasszunk először egy kisebbet, és utána kezdjünk el egyre nagyobb hajót bérelni, így megtalálva a számunkra ideális méretet.

Amennyiben úgy döntünk, hogy vásárolunk egy hajót, akkor vitorlázó barát nélkül mindenképp csatlakozzunk vitorlás fórumokhoz. Segítséget kérni csak megbízható helyről érdemes, és még talán életre szóló barátságok is köttethetnek.

A legjobb hajózási lehetőségek kezdőknek

Magyarországon mind a Balatonon, mind a Dunán remek hajózási lehetőségek vannak. Balatonfüred az egyik legnépszerűbb helyszín balatoni vitorlázás számára, a Dunán pedig különösen elterjedt a Ráckevei- és a Soroksári-Duna ág. A Nagy-Dunán és a Duna-kanyarban kezdőként nem javasolt a vitorlázás, mert nagy kanyarokkal teli, így veszélyes lehet tapasztalat nélkül belevágni! Emellett a Tatai Öreg-tó és a Tiszta-tó is ideális a vitorlázáshoz nyáron, érdemes kipróbálni, és kiválasztani végül a kedvencünket.

Amit sokan elfelejtenek, az az, hogy a letett hajósvizsga Európa legtöbb országában érvényes, ugyanis nemzetközi hajós jogosítványt kapunk. Tehát ha éppen Horvátországban kapunk kedvet a vitorlázáshoz, vagy vonz egy kis vitorlázás Spanyolországban, akkor erre is van lehetőségünk, éljünk vele! Bárhogy is döntünk, előbb mindenképp hazai vizeken kezdjünk el vitorlázni, és szerezzünk kellő tapasztalatot, mielőtt nemzetközi vizekre eveznénk!

Tippek kezdőknek

Mielőtt belevágnánk első utunkba, érdemes rá felkészülni. Ehhez mutatunk néhány tippet:

• Készítsünk útvonaltervet: Érdemes előre meghatározni, pontosan merre szeretnénk vitorlázni, ugyanis ezáltal kevésbé lesz stresszes a vitorlázás. Az elején, kezdőként még lehetőleg a tudásunkra bízzuk magunkat, kevésbé a megérzéseinkre és a spontaneitásra.
• Előre nézzük meg az időjárás jelentést. A vitorlázás már elsőfokú viharjelzés esetén is felettébb veszélyes és egyáltalán nem ajánlott. A nyugodt időjárás és nem túl erős széllökések az ideálisak az első vitorlázáshoz.
• Amint felérünk a hajóra, nézzünk körbe, hogy kellőképpen felszerelt-e az életmentő és nélkülözhetetlen felszerelésekkel, mint amilyen a mentőmellény, vízmerő eszköz, fehér kézi villamos jelzőlámpa stb.
• Az első útjainkon érdemes egy nálunk tapasztaltabb vitorlást magunkkal vinni. Egy kis extra segítség mindig jól jön, főleg akkor, ha váratlan helyzetben találjuk magunkat.
• Az autó jogosítvány megszerzésénél is tanuljuk, hogy indulás előtt ellenőrizzük le, hogy működnek-e a lámpák, a tükrök jól vannak-e beállítva. Sajnos ezt a forgalmi vizsga másnapján már el is felejtjük, viszont a vitorlázás során ezt a rutin ellenőrzést kötelező megcsinálni. A motor, a vitorla, kormánylapok ellenőrzése kötelező és életmentő minden egyes vitorlázás előtt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva