Fábos Erika | 2019.07.09. 11:00
Vízimentés? Izgalmasabb, mint a filmeken
Egyre népszerűbb nyári munka a fiatalok körében, de vízimentő csak abból lehet, aki több úszásnemben is biztosan és jól úszik és elmúlt 16 éves.

Évente 3-400 új vízimentőt képeznek ki a Balatonnál és egyre több fiatal jelentkezik. Pedig mentálisan és fizikálisan is komoly feltételei vannak ennek a munkának. A jó úszás például azt jelenti, hogy a jelölt 400 métert, 8 perc alatt teljesíteni tud, uszonnyal is jól úszik, és képes hátúszásban is kitartóan, gyorsan haladni. Ez azért fontos, mert a vízben ez a testtartás és úszásnem kell a mentési helyzetben.

– Mindezt egy kilenc napos tréningen tanítjuk meg a vízimentőknek, tehát nem elég beszélni róla és kipróbálni, biztos tudás birtokában kell lenniük – mondta Bagyó Sándor, a Magyarországi Vízimentők Szakszolgálatának elnöke. – Tanfolyam elején még sokan gondolják, hogy ők tudnak úszni, de a mi fogalmaink erről kicsit mások. Én arra mondom, hogy vízbiztos az úszás tudása, aki mélyvízben, hideg vízben, nagy hullámok, vagy sodrás esetén is biztosan mozog és úszik. Ráadásul nálunk csak azok mehetnek éles helyzetbe, akik évente megújítják a vizsgájukat. Ez egy egynapos, ma már ingyenes tanfolyam. Nem elég ugyanis, hogy valaki egyszer megtanulta, vagy van gyakorlata abban, mit kell csinálni, hiszen ha például hízott 20 kilót és már nem elég fitt, nem megy a tudásával semmire.

Az elmúlt évek során több mint ötezer embert képeztek ki vízimentésre, egy szezonban 500 emberük teljesít különböző szolgálatokat a Balatonnál és a legnagyobb strandok 80 százalékán az MVSZ vízimentői dolgoznak. A tanfolyam után 12 nap kötelező gyakorlat jön, csak ezt követően végezhet önállóan munkát a vízimentő. Legtöbben azonnal mentőhajón szeretnének dolgozni, az éles helyzetek közelében, de ez nem olyan egyszerű. Mindenki strandon kezd, korrekt munkavégzés, kellő elhivatottság és gyakorlat, valamint a szükséges oktatások megszerzése után van lehetőség a hajós-szolgálat munkájában részt venni.

A vízimentők itt azt mutatták meg, hogyan lehet kimenteni egy vitorlást a vízről. Kattints!

Kilenc napon keresztül oktatják a vízimentéshez szükséges tudnivalókat, de 12 nap gyakorlat is kell az önálló munka előtt.

 

A vízimentők nem rendőrök és nem strandgondnokok. Nem büntethetnek, ők azért vannak, hogy segítsenek. Nem utasíthatnak, de ha a biztonságod múlik rajta, vagy éppen életmentő, akkor határozott kéréseket fogalmaznak meg a te érdekedben. Vitás helyzetekben, vízibaleseteknél, nem őket, hanem a vízirendészetet kell keresned.
Az idei nyáron is több tanfolyam lesz még Keszthelyen, erről a www.vizimentok.hu oldalon tájékozódhatsz.

Ez a BalatonHelp
A BalatonHelp egy okostelefonra letölthető, ingyenes segélykérő alkalmazás. Lényege, pillanatokon belül képes eljuttatni a szükséges GPS-koordinátákat és más információkat a mentésirányítási központba. Egy gombnyomás – és a baj pontos helyét ismerve a mentőhajók jelentős időt megspórolva tudnak a helyszínre érkezni és segítséget nyújtani. A letöltés és az életmentő segítség díjtalan. A BalatonHelp Assistance azonban olyan fizetős szolgáltatásokat is képes nyújtani, ami egész szezonban garantálja a hajót, vagy más vízieszközöket használók biztonságát.

Ha más is érdekel a témáról, itt bővebben is olvashatsz róla.

Fotók: Magyarországi Vízimentők Szakszolgálatának felvételei

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva